VIDEO Iohannis: Încă suntem pe un trend ascendent al pandemiei. Trebuie să respectăm cu sfinţenie regulile. Risc major ca epidemia să se reaprindă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, un preşedinte care acum poate vorbi şi mai puţin
Klaus Iohannis, un preşedinte care acum poate vorbi şi mai puţin

Preşedintele Klaus Iohannis i-a avertizat din nou pe români să respectele măsurile de izolare socială, în contextul în  care pandemia încă e pe un trend ascendent. În această seară, la videoconferinţa cu liderii UE, şeful statului va propune crearea unui fond de investiţii la nivel european pentru toate statele comunitare. Până acum, România a primit de la Bruxelles un miliard şi jumătate de euro.

Preşedintele Klaus Iohannis: 

  • Din păcate am depăşit astăzi numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID-19 şi avem o creştere semnificativă a cazurilor confirmate în ultimele 24 de ore, aproape 400 de cazuri noi. Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei şi trebuie să continuăm să respectăm, cu stricteţe, aş spune aproape cu sfinţenie, măsurile de igienă şi de distanţare socială.  
  • Nu ne putem permite să slăbim deloc vigilenţa, pentru că nu ne aflăm încă în etapa în care putem vorbi de o plafonare a curbei infecţiei în ţara noastră. De altfel, cele mai multe state se află încă în primele faze ale epidemiei, iar în ţările care au fost afectate mai devreme, atenţie, se observă o reapariţie îngrijorătoare a cazurilor.  
  • Dovezile medicale sugerează că cea mai mare parte a populaţiei lumii se poate contamina, ceea ce înseamnă că există un risc major ca epidemia să se reaprindă foarte uşor, chiar şi în acele zone unde părea a fi ţinută sub control. Toate acestea ne arată, o dată în plus, că eforturile naţionale trebuie, în mod obligatoriu, dublate de un efort comun la nivel european pentru combaterea efectelor acestei pandemii.  
  • În acest sens, astăzi, începând cu ora 16:00, voi participa la o nouă videoconferinţă cu membrii Consiliului European, dedicată tocmai acestui subiect major pentru toate statele membre.E necesară o finanţare substanţială la nivel european a eforturilor de combatere a efectelor acestei crize. Din acest motiv, voi susţine crearea unui Fond de redresare economică, de care să poată beneficia, atenţie, toate statele membre, ca un instrument suplimentar faţă de măsurile de sprijin luate anterior deja la nivel european.  
  • Acest instrument trebuie să fie complementar finanţării din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Şi aici mă refer, spre exemplu, la sectorul medical şi la cel economic, cele mai afectate de pandemia de COVID-19.  
  • Pe de altă parte, voi susţine ferm politicile clasice. Politica de coeziune şi agricultura nu îşi pierd în nici un caz relevanţa în actualul context complicat. Dimpotrivă, acestea trebuie să rămână politici esenţiale în viitorul buget al Uniunii, destinate evident şi reducerii decalajelor de dezvoltare dintre statele membre sau dintre regiunile europene.  
  • Şi pentru că m-am referit la sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizei, doresc să subliniez că, prin măsurile luate la nivel european, a fost deja până în prezent mobilizată pentru România o sumă de peste un miliard şi jumătate de euro din actualul buget multianual al Uniunii. Astfel, ca să dau nişte exemple, 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susţinerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru achiziţia de echipamente medicale, 300 de milioane de euro pentru susţinerea şomajului tehnic, 120 de milioane euro, atenţie, stimulente de risc pentru cadrele medicale şi 30 de milioane de euro pentru susţinerea asistenţilor sociali, implicaţi în acţiunile de sprijin pentru grupurile vulnerabile.  
  • Subliniez că aceste fonduri sunt disponibile acum deja şi vor fi folosite de către Guvernul Orban. Sunt convins că cea mai bună cale pentru a reuşi să limităm efectele nocive, generate de pandemie, are la bază un efort comun al tuturor ţărilor membre.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite