Şedinţa de Guvern s-a încheiat: ordonanţa de urgenţă a fost abrogată. Contramanifestaţie organizată de oameni din PSD în faţa Palatului Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa de urgenţă nr. 13, care a modificat radical Codul Penal şi a scos sute de mii de oameni în stradă, a fost abrogată azi de Guvern. Premierul Sorin Grindeanu nu a făcut nicio declaraţie de presă după şedinţă, decizia fiind comunicată printr-un comunicat de presă. PSD organizează o contramanifestaţie în faţa Palatului Cotroceni. Diseară, în Bucureşti, este anunţat cel mai mare protest de până acum faţă de PSD.

UPDATE 17.55 Ordonanţa de abrogare a OUG 13 păstrează un articol neconstituţional

OUG de abrogare a Ordonanţei de Urgenţă 13, privind modificarea Codurilor penale, introduce o măsură pentru punerea în acord a legii cu o decizie a Curţii, care solicita eliminarea unei prevederi, care este însă menţinută în Codul de procedură penală, fiind eliminată litera imediat următoare, care nu are probleme de constituţionalitate, potrivit news.ro.

Eroarea se referă la articolul 25 al Codului de procedură penală. Articolul spune că, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă. Procesul penal poate fi încheiat în mai multe feluri, care sunt explicitate în articolul 16. La litera f) a acestui articol, sunt incluse şi "amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică" sau radierea persoanei juridice.

În cadrul unui proces, a fost ridicată o excepţie de neconstituţionalitate, în urma căreia CCR a decis, în 2016, că lăsarea ca nesoluţionată a acţiunii civile este neconstituţională în cazul în care încetarea procesului penal a intervenit ca urmare a prescripţiei. Cu alte cuvinte, prescripţia unei fapte penale nu justifică încheierea acţiunii civile împotriva pârâtului.

"Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată, din oficiu, de Curtea de Apel Braşov - Secţia penală şi pentru cauze cu minori în Dosarul nr. 9.552/197/2014 şi constată că dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală, cu referire la dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, sunt neconstituţionale în ceea ce priveşte lăsarea ca nesoluţionată a acţiunii civile de către instanţa penală, în cazul încetării procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale", se arată în decizia CCR.

Astfel, trebuia din articolul 25 eliminată referinţa la articolul 16, alin. 1, litera f). OUG de abrogare a Ordonanţei de Urgenţă numărul 13 elimină însă un articol constituţional, respectiv litera g), imediat următoare literei f) în textul original. Se elimină astfel încetarea procesului penal ca urmare a împăcării părţilor.

În vigoare astfel va fi un articol al Codului de procedură penală declarat neconstituţional.

Un act legislativ care menţine sau introduce prevederi neconstituţionale este neconstituţional, însă doar în privinţa acelui articol. Astfel, o eventuală sesizare la CCR se poate referi numai la prevederile privind acţiunea civilă, nu şi asupra restului prevederilor, precum abrogarea OUG 13.

UPDATE 16.20 Ordonanţa de urgenţă adoptată azi care a abrogat OUG nr.13 a fost publicată în Monitorul Oficial. 

image

UPDATE Şedinţa de Guvern s-a terminat: ordonanţa de urgenţă a fost abrogată printr-o altă ordonanţă de urgenţă. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, NU a demsionat. 

Premierul Sorin Grindeanu nu face declaraţii de presă după decizia de abrogare a Ordonanţei 13. 

UPDATE 16.10 Aproximativ 1.500 de oameni, majoritatea persoane în vârstă, s-au strâns în semn de susţinere a Guvernului Grindeanu şi pentru a protesta în faţa Palatului Cotroceni, unde cer demisia lui Klaus Iohannis, după susţinerea pe care preşedintele a arătat-o manifestaţiilor de stradă care au avut loc în ultimele zile.

FOTO Florin Ghioca / Adevărul 

image

S-a strigat şi „Jos Kovesi“, „Jos piromanul“ „Vânzătorul de copii“

„Nu avem niciun drept noi, au doar tinerii. De ce l-am votat? Îmi vine să-mi tai mâinile că l-am votat. Cică să vină românii mei! Dar eu a cui sunt? Noi nu suntem români?“, s-a revoltat o pensionară.  

Întrebaţi ce cred despre manifestaţia din Piaţa Victoriei şi despre cerinţele străzii de a lupta cu corupţia, majoritatea spun că sunt de acord cu lupta împotriva corupţiei, dar nu cu un „DNA controlat politic“, după cum a spus un protestatar. 

„Sunt îngrijorat. Am venit pentru că nu se poate ca o minciună pe care o spui constant să ajungă să pară un adevăr. Acea minciună este că Guvernul face rău, că Ordonanţa dezincriminează abuzul în serviciu. Grindeanu a retras-o pentru că Iohannis, instigatorul, s-a dus la manifestaţii şi s-a ajuns să fie 300.000 de oameni în stradă. Asta nu înseamnă că cei care sunt de altă părere sunt mai puţini. Am venit că sunt îngrijorat de buzunarul meu şi de al tău. Iohannis vrea să ne tragă înapoi tot ce ne-a dat Guvernul, să ne facă săraci. Sunt de acord cu lupta anticorupţie, dar să se facă aşa cum au făcut ei ordonanţa“, a declarat un protestatar. 

„Trebuie să avem Fondul Naţional de suveranitate a României în care firmele româneşti să salveze România“, a spus un alt protestatar.

UPDATE Liviu Dragnea, pe Facebook: „Partidul Social Democrat nu organizează astăzi niciun miting sau manifestaţie publică. Mesajele de mobilizare apărute pe reţelele de socializare nu sunt din partea PSD“, a scris Dragnea pe Facebook. Însă surse din PSD au confirmat pentru „Adevărul“ că de mobilizarea oamenilor ieşiţi în stradă s-a ocupat Ocrtavian Răducanu, la propunerea lui Codrin Ştefănescu. 

UPDATE Abrogarea OUG este pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Guvernului. „PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală“, informează Guvernul.

image

UPDATE 13.20 Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că PSD va organiza, la ora 15.00, o contramanifestaţie în faţa Palatului Cotroceni. Potrivit surselor citate, de mobilizarea protestatarilor PSD se ocupă Octavian Răducanu, un protestatar de profesie, care în campania pentru alegerile parlamentare s-a aflat în tabăra PRU, partidul lui Sebastian Ghiţă. Codrin Ştefănescu, Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea mobilizează, la rândul lor, oameni pentru protestul împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a postat sâmbătă pe Facebook un mesaj în care cere organizarea unei contramanifestaţii a PSD şi spune că în această privinţă are o opinie contrară cu cea a liderului social-democrat Liviu Dragnea.

Guvernul decide azi soarta ordonanţei

Premierul Sorin Grindeanu a fost nevoit să recunoască presiunea străzii şi a anunţat retragerea controversatei Ordonanţe de Urgenţă nr. 13, care modifică amplu legislaţia penală. Grindeanu a spus, aseară, că Guvernul se va întruni duminică pentru a găsi calea legală de a bloca actul normativ. Însă premierul nu a spus clar dacă OUG nr.13 va fi abrogată printr-o altă ordonaţă de urgenţă sau dacă doar va fi prorogată (amânată). 

Potrivit unor surse politice, în coaliţia de guvernare s-a discutat ca OUG nr. 13 să fie amânată câteva zile, astfel încât Curtea Constituţională să decidă „fără presiune“ dacă OUG este constituţională sau nu. Totuşi, în ciuda faptului că Grindeanu a anunţat retragerea OUG, protestele au continuat în marile oraşe ale ţării, astfel încât este foarte probabil ca Guvernul să anunţe azi direct abrogarea ordonanţei, fără alte tertipuri. 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a afirmat că Guvernul trebuie să rezolve situaţia de criză pe care a creat-o singur printr-o greşeală flagrantă şi a avertizat că cetăţenii nu acceptă ”nimic mai puţin”.

”Este un pas important spre normalizare. Se face un pas important pentru a corecta situaţia creată, situaţia pe care o cunoaştem cu toţii. Guvernul a greşit flagrant şi Guvernul este cel responsabil să rezolve această criză pe care el a creat-o. Oamenii care protestează şi pe care îi vedem acum în stradă au nişte cerinţe legitime, au nişte cerinţe corecte, nişte cerinţe democratice şi tocmai de aceea domnul preşedinte vrea să transmită acest lucru foarte clar: Guvernul trebuie să înţeleagă că cetăţenii nu acceptă nimic mai puţin”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Declaraţia lui Sorin Grindeanu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite