Adevărul Live. Nicuşor Dan, despre cum vrea să salveze România în toamnă: Ne propunem să aducem în Parlament o voce raţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan FOTO Sever Gheorghe
Nicuşor Dan FOTO Sever Gheorghe

Candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB) la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a discutat despre planurile sale de a duce partidul în Parlament. Nicuşor Dan vrea ca Uniunea Salvaţi România, formaţiune care se va extinde la nivel naţional, să intre Parlament la alegerile din toamnă.

Principalele declaraţii:

Este acea înfrângere dureroasă de la Sectorul 1 pentru că Clotilde Armand părea că a câştigat, dar lucurile s-au întors peste noapte.

În primul rând, Clotilde Armand ar fi fost un primar excepţional pentru Sectorul 1. A făcut MTI, a reformat Distrigaz. Ar fi fost primarul perfect pentru Sectorul 1. Ea a făcut un scor mai mare decât cel al partidului pentru că a fost văzută şi pentru că oamenii noştri au bătut străzile Sectorului 1. Am facut o analiză grosieră. Iniţial, am avut delegaţi în toate secţiile, însă unii au plecat. Din vreo 170, vreo 40 au plecat. Socoteala a fost simplă. Am luat voturile din secţiile unde am avut delegaţi, apoi am luat pe cele din secţiile fără delegaţi, vreo 35 - 40 de secţii.

Aţi pierdut în toate unde nu aţi avut delegaţi?

Am făcut doar suma. Apoi, am făcut o analiză care a stat la baza contestaţiei. Am identificat 12 secţii în care Armand a luat mai puţin ca lista USB, Sectorul 1, dar mai puţin şi decât mine. Ceea ce este o abatere statistică. Sunt, de asemenea, secţii în care noi nu am avut delegaţi. Nu s-a terminat încă renumărarea voturilor (n.r. în aceste secţii).

Alte acţiuni veţi avea având în vedere rezultatele pe Bucureşti?

Încă studiem. În fine, eu sunt un om care gândeşte mult înainte de a lua o decizie.

Vă simţiţi un fenomen? Aţi fi putut să câştigaţi dacă era o prezenţă mai mare?

Nu! Poza generală este că există un public uriaş nemulţumit de modul cum s-a făcut politică. În măsura în care am ajuns la acest public şi în măsura minciunilor pogorâte în spaţiul public despre noi a dus la orientarea oamenilor către noi. Asta e poza de ansamblu aşa cum o văd eu. În ceea ce priveşte întrebarea cu prezenţa la vot. Nu avem date, dar intuitiv, aşa s-ar fi îîntâmplat. Partidele au baze de date cu oameni captivi, un bazin al lor.

Sebastian Ghiţă a spus că vi s-a recomandat să nu vă puneţi candidat la Sectorul 5.

Nu, nu. Nici vorbă. a fost decizia unor judecători pe care nu o contestăm, dar o comentăm. Noi am avut14 rânduri de candidaţi. Am făcut o eroare neglijabilă în formularul de strângere de semnătură. Un birou electoral ne-a respins listele. Până la urmă, ne-a fost acceptată doar lista de consilieri de la Sectorul 5. Grigorescu de la noi nu a putut să candideze. Era un om bun, venit din mediul privat. În schimb, avem undeva între 15 şi 20% la Consiliul local de la Sectorul 5.

Aţi anunţat că Uniunea Salvaţi Bucureştiul se transformă în Uniunea Salvaţi România.

O să fie două lucruri diferite. 1.O să avem o activitate intensă în cele şapte consilii. E o responsabilitate foarte mare. Toţi oamenii la care vă referiţi sunt oameni implicaţi. Noi nu avem voie să eşuăm. Eu, personal, sunt consilier general. Probabil vom fi 15 consilieri generali. O să trecem să vedem actele Primăriei şi o să trecem pe la dvs. să vă anunţăm ce e. Nu o să face alianţe cu nimeni. O să venim cu proiectele noastre şi o să negociem la lumina zilei pentru alianţe.

Aţi identificat unde lucrurile au stat ceva mai bine pentru formaţiuni mai mici?

Aveam această opţiune, Uniunea Salvaţi România, pentru ca numele să nu fie luat de altcineva, O să continuăm cu USB. O să mergem prin oraşe să identificăm alte formaţiuni (n.r. partide locale). Începem cu oraşul Iaşi unde sunt partenerii noştrii de la Partidul pentru Iaşi. E domnul Postolache. E un om care a lucrat tot timpul în privat. Am fost şi la lansarea lui de acum cinci luni. Am cunoscut oamenii din jurul său. Sper ca ei să colaboreze cu noi şi am încredere ce în fac acolo. Este un partid la Târgu Mureş care a candidat şi la locale. Cunosc bine societatea civilă din Cluj. Este locul din România unde societatea civilă e cea mai dezvoltată. A ajutat şi faptul că Roşia Montană a fost aproape. de acolo a început protestul pentru aceasta. La Bacău sunt doi candidaţi interesanţi. În zona de Vest sunt, de asemenea, candidaţi interesanţi. Dar, nu am terminat încă analiza. Vom termina săptămâna viitoare.

Există la USB vreun om care a mai făcut politică în altă parte?

Sunt din membrii noştri, vreo zece oameni, în special tineri, care prin 2004 sau 2007 au fost în PNL. Sunt oameni careau considerat că trebuie o opoziţie specială la PSD, dar au plecat din PNL.

Aveţi o structură ca la partidele obişnuite?

La noi există filiale de Sector. Avem câte o conducere executivă şi o comisie de etică. Cererile trec prin aceste filtre. La Bucureşti e doar un Birou Executiv şi o comisie de etică, de asemenea.S

Sedii aveţi?

Împărţim un sediu cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Avem o asistentă care programează şedinţele că să nu ne suprapunem.

Cum se înscriu oamenii?

Avem responsabili de resurse umane, şi central, şi la sectoare. Ei merg să vadă (n.r.-noii membri). După o perioadă, o parte din cei care vin spre noi, rămân să fie membri. Statul prevede un Birou Naţional care cuprinde şi vicepreşedinţi, dar avem toate structurile, dar deciziile de până acum au fost colegiale. Nu au fost situaţii de balotaj.

Statutul l-aţi scris singur?

Am făcu procesul de reflecţie în detaliu când am scris statul. L-am scris eu în mare parte, apoi, pe baza lui, a fost o discuţie cu mulţi oameni.

Cine sunt lideri care vă ajută îndeaproape în munca aceasta?

Vreau să fac o menţiune. Nu avem ambiţia să facem filiale în toate comunele şi oraşele din România. Acolo unde identificăm oameni, facem filiale. Vrem să fie ceva ce creşte în mod organic. Trebuie să fie cel puţin comună (n.r.-ca unitate administrativă). În tot USB-ul e o egalitate de doamne, domnişoare, bărbaţi. Clotilde Armand e inginer. La doi, Antoaneta Bugner vine din zona academică, dar din anii 2000 coordonează organizaţiile de donatori de sânge. La trei, e Roxana Wring. S-a ocupat în ultimii zece ani de Asociaţia Pro-Demo. La Sectorul 5 e Florin Grigorescu. la Sectorul 6 e Mihai Daneş. Am avut o împărţire în momentul în care am scris programul pentru alegeri, dar acum vom reface împărţirea pentru Consiliu. Fiecare va avea un domeniu pentru CMGB.

Acum vreţi să salvaţi România şi ne interesează cum vedeţi România. Despre Bucureşti ne-aţi spus.

O problemă importantă e cea a administraţiei publice. Corupţie, cheltuire nejustificată a banului public, absenţă de proceduri. Problemele spuse pentru Bucureşti sunt valabile şi pentru România. E nevoie şi de o informatizare a administraţiei publice.

Vă gândiţi şi la reforma administrativ teritorială. Ar trebui împărţită altfel decât acum?

Am discutat cu mulţi oameni pe tema asta. Mai ales în momentul în care Legea Dragnea era în discuţie. Da, susţinem o reîmpărţire. Exemplul care mi s-a dat:  un oraş cum e Clujul, care e generator de prosperitate, poate contribui la dezvoltarea pe regiune. Sunt de acord cu o reîmpărţire administrativă a României. Pe regiuni de dezvoltare. Sunt două probleme diferite. Acolo unde ai locuri de dezvoltare care pot merge, trebuie să ai grijă la alocarea (n.r. de fonduri) pe regiune. E vorba de conectivitatea cu piaţa. Aici, un lucru de făcut în România e ca alocarea financiară să se facă în mod strategic. O altă problemă mare e sistemul electoral la care am făcut referire. Există praguri mari pentru noii veniţi. O chestiune gravă, algerile într-un tur. Sistemul electronic.

Pe chestiunea educaţiei e o problemă mare de finanţare. În momentul de faţă, cel puţin în învăţământul preuniversr, intră oameni care, uneori, nu au altă opţiune. E un lucru grav care va avea consecinţe pe termen lung. Nu există o interfaţă între ceea ce aşteaptă piaţa privtă şi ce produce statul românesc. Cum face statul român să încurajeze oamenii să facă copii. Aici, la resursele pe care România le are, cred că nu e inddmisibil să avem suficiente creşe, grădiniţe.

Pe partea de sănătate, pare că sistemul de sănătate e un sac fără fund. Am avut acum exemplificarea, odată cu Hexi Pharma, unde  s-a văzut că nu avem un sistem bun de achiziţii. Apoi, am avut un sistem fals de raportări. Organismul din Ministerul Sănătăţii care urma să vadă dacă raportările sunt în regulă, nu a funcţionat. Trebuie să facem un management adevărat al alocării resurselor. Nu vreau să mă pronunţ pe o problemă pe care nu sunt specialist. Avem unul sau doi medici. Când o să dezvoltăm programul, cu siguranţă ei vor fi cei care vor lucra la el.

Sunteţi conştient că dacă intraţi în competiţia pentru parlamentare, va trebui să le prezentaţi oamenilor şi un nume de premier, dacă veţi câştiga alegerile?

Ne propunem să aducem în Parlament o voce raţională pe toate problemele curente ale societăţii. Nu ne propunem să facem 50% la parlamentare. Sunt premature discuţiile. Pentru moment încercăm să luăm legătura cu forţele din ţară şi ţelul nostru este să aducem o voce credibilă pe toate problemele societăţii. Cred că lumea va aprecia faptul că spunem de acum că e nevoie de alţi oamen în această construcţie pentru a se forma şi la nivel naţional.

Primiţi şi oameni care au mai făcut politică?

Pentru moment, oamenii care au făcut politică la nivel înalt, nu. Din punctul de vedere al imaginii noatre, e mai bine ca un timp să nu primim oameni care au făcut politică la un nivel înalt.

M-a şocat prezenţa dvs. la Antena 3. Aţi fost informat de Mihai Gâdea că dacă nu v-aţi fi dus la Antena 3, nu aţi fi obţinut acele procente. Cine a luat decizia de a merge la Antena 3?

În seara de duminică am fost la trei televiziuni, la rând. Am fost la Antena 3, TVR şi Realitatea. Fiecare are câte un public. A fost o dovadă de respect pentru fiecare dintre cele trei feluri de public.

 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite