Iohannis: România nu are premier. Guvernul este condus de infractorul Dragnea prin interpuşi. Dăncilă confundă Guvernul cu partidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis i-a răspuns, joi, premierului Viorica Dăncilă după ce aceasta a anunţat că a depus la CCR o sesizare pe numele său privind întârzierea numirilor celor doi miniştri. Iohannis a explicat că „România nu are prim-ministru” şi că „PSD nu ştie să facă politică”, aşteptându-se, până acum, la un dialog interinstituţional. Şeful statului a mai precizat că, în acest caz, va aştepta decizia CCR şi abia apoi va mai acţiona pe această speţă.

UPDATE: Klaus Iohannis: „Se aude că doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la CCR. Probabil, CCR va da un răspuns. Daţi-mi voie să vă spun că nu va rezolva problema pentru că problema nu e una constituţională, ci una politică. O să vă spun şi care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice. Prima cauză este că, de facto, România nu are prim-ministru. A doua e inabilitatea totală a PSD-ului de a face politică. Inabilitate de orice fel. Detaliez. 

Doamna prim-ministru mi-a trimis în scris o solicitare de remaniere, după care încă una, după care mi-a mai trimis hârtii, toate fără să caute o discuţie sau un dialog cu mine. În definitiv, doamna prim-ministru m-a sunat totuşi ieri şi ce credeţi că m-a întrebat: dacă am terminat analiza şi când voi da un răspuns. I-am zis politicos că azi şi mâine nu, şi că o voi informa. M-aş fi aşteptat ca în toată această perioadă în care a fost ocupată cu vizite externe măcar să mă sune şi să mă întrebe „de ce nu ne daţi un răspuns? Care e problema?”. Această doamnă nu înţelege cum funcţionează statul. Noi nu suntem puşi aici să ne trimitem hârtii scrise de secretare. Problemele României se rezolvă prin colaborare şi prin dialog instituţional. 

A doua cauză e totala inabilitate a PSD de a face politică. Constat că PSD şi-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acţiona politic. PSD-ul nu mai ştie să mai facă politică, foarte grav pentru că e partidul care dă guvernarea şi dă majoritatea în Parlament. PSD guvernează prost, PSD legiferează foarte prost. Am cerut câteva date pentru a vedea care este calitatea legilor care se votează de această majoritate controlată de PSD. În 30 şi ceva de situaţii m-am adresat CCR pentru că legile votate sunt proaste. În peste 25 de cazuri, CCR mi-a dat dreptate şi le-a declarat parţial sau integral neconstituţionale. Într-un singur an, peste 25 de legi neconstituţionale. În afară de asta, PSD nu mai e capabil să negocieze politic. Nici măcar nu încearcă. Încearcă doar să îşi impună voinţa prin politica pumnului în gură. Acest lucru pentru mine e inacceptabil”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, ca răspuns la reclamaţia depusă joi de Guvern la CCR. 

Jurnalist: Ce veţi face concret cu aceste propuneri? 

Klaus Iohannis: Dacă s-a ajuns în această fază, bineînţeles că voi aştepta decizia CCR şi apoi voi acţiona constituţional. 

Jurnalist: Printre hârtii sunt şi demisiile? 

Klaus Iohannis: Sunt multe hârtii, dar le voi explica atunci, la CCR. Vom vedea cum va fi apreciat cel al Guvernului. Deocamdată nu mai fac nimic în această speţă până nu va decide CCR. 

Mă întrebaţi de aşa-numitul termen rezonabil. E o bună întrebare, însă un termen rezonabil trebuie definit ca să fie valabil pentru toţi participanţii la conducerea statului. Şi m-am documentat puţin cum acţionează PSD-iştii. Aflăm că la Senat s-a depus o solicitare pentru preşedintele Senatului, am aşteptat un vot. Ei, ce gândiţi? Parlamentul controlat de majoritatea PSD-istă crede că trebuie amânată 2-3 luni de zile. Deci putem să ne inspirăm. 

Prin amânarea acestor numiri, nu blochez nicio activitate a Guvernului. Ministrul Transporturilor a spus foarte clar că rămâne în fruntea ministerului şi îşi va face treaba până ce va fi publicată o nouă decizie în Monitorul Oficial.

Este evident că Guvernul e condus de infractorul Dragnea prin interpuşi. 

Doamna premier a venit cu o cerere de remaniere, fără să explice de ce trebuie revocaţi. Doamna prim-ministru avea obligaţia să se prezinte în faţa naţiunii şi să explice. Doamna prim-ministru confundă guvernul cu partidul. E anormal ca premierul să nu vină să explice de ce revocă nişte miniştri. 

Jurnalist: Aveaţi de gând să o chemaţi pe doamna Dăncilă la Cotroceni pentru a discuta argumentele pentru care întârziaţi cu numirile?

Klaus Iohannis: Da, avem marţi şedinţă de CSAT şi aş fi putut să o invit pe doamna Dăncilă să discutăm, ar fi fost elegant. Acum situaţia s-a schimbat şi va afla argumentele mele la CCR.


„Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este cea creată de Klaus Iohannis care blochează două numiri la două ministere importante. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în aceste momente. Nu ne permitem să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele pentru preşedinţia Consiliului UE şi după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domenii în parte. Astăzi am sesizat CCR pentru a soluţiona acest blocaj făcut de domnul preşedinte. Nu mi-am dorit acest lucru, dar ambiţiile şi campaniile electorale nu trebuie să fie mai importante decât interesul românilor”, a declarat Viorica Dăncilă în şedinţa de Guvern de vineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la ceremonia de lansare a proiectului ”România educată”, că s-a săturat de atâţia penali şi infractori în vârful politicii româneşti, subliniind că, ”dacă vrem altceva, trebuie să acţionăm”. Cât despre guvernarea PSD, şeful statului a spus: „În loc să vină cu oameni pregătiţi, înlocuiesc oameni slabi cu alţi oameni slabi. Au intrat într-un fel de circ“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite