VIDEO Klaus Iohannis: Dragi suceveni, nu sunteţi singuri. Vă vom asigura cu tot ce aveţi nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi participanţii au venit cu măşti de protecţie FOTO Presidency.ro
Toţi participanţii au venit cu măşti de protecţie FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi o încurajare pentru locuitorii din Suceava, precizând că autorităţile au luat decizia corectă de a pune sub carantină oraşul împreună cu opt localităţi apropiate. „Suntem cu toţii în gând alături de voi. Vom avea grijă ca tot ce e necesar pentru municipiul Suceava şi comunele din jur să şi ajungă acolo”, adăugat şeful Statului.

Klaus Iohannis: Încep cu un gând bun şi o încurajare pentru suceveni. A fost nevoie de o măsură de carantinare pentru municipiul Suceava şi comunele care înconjoară municipiul Suceava. Această măsură a fost luată la timp, a fost necesară, decizia autorităţilor este cea corectă. Dar, dragi suceveni, nu sunteţi singuri! Suntem cu toţii, în gând, alături de voi. Vom avea grijă ca tot ce este necesar pentru municipiul Suceava şi comunele din jur să şi ajungă acolo.

Însă, vă rog din suflet, respectaţi ceea ce autorităţile impun! Respectaţi normele de deplasare, respectaţi normele de igienă, respectaţi normele de distanţare socială. Nu ieşiţi din casă decât atunci când este absolut necesar. Când vă întâlniţi cu alte persoane, evitaţi orice contact fizic, nu vă daţi mâna, nu vă îmbrăţişaţi! Aceste măsuri sunt necesare pentru a vă proteja şi pentru a îngrădi răspândirea virusului. Nu uitaţi, suntem alături de voi!

Un gând bun şi o încurajare vreau să exprim acum pentru medicii şi întregul personal medical. Ştiu, ştim că vă este greu, dar voi sunteţi în prima linie! Noi toţi, românii, ne uităm la voi cu speranţă, cu încredere, sunteţi linia de apărare a populaţiei împotriva acestei epidemii. Ştiu că nu este simplu şi ştim cu toţii că, din păcate, vor veni zile şi mai grele, dar avem încredere în voi! Iar noi, autorităţile, politicienii, vom face tot ce este necesar, vom face tot ce putem, pentru a vă asigura materialele de care aveţi nevoie, pentru a asigura materialele de protecţie de care aveţi nevoie. Chiar adineauri am încheiat o întâlnire de lucru cu premierul Orban, ministrul Vela şi secretarul de stat Arafat de la Interne, domnul ministru Tătaru, ministrul Sănătăţii, şi a participat doamna ministru Alexandru de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Am discutat, evident, situaţia din Suceava şi toţi suntem conştienţi de seriozitatea pasului care s-a făcut, dar suntem conştienţi şi de răspunderea noastră. Am discutat pe urmă situaţia din spitale şi vreau să vă asigur pe voi medici, personal medical, că noi ne facem treaba.

Au început, vedeţi, să sosească de peste tot de unde s-au făcut comenzi materiale de protecţie – măşti, halate de protecţie, alte materiale. Lucrurile se mişcă, autorităţile s-au mişcat şi acestea vor ajunge în cel mai scurt timp în spitale.

De asemenea, am solicitat astăzi să se facă peste tot în spitale instructajul personalului şi aceste lucruri se vor întâmpla. Am solicitat celor responsabili ca, cu maximă celeritate, să lămurească alocările bugetare pentru spitale în aşa fel încât să puteţi continua achiziţiile care sunt absolut necesare în această perioadă.

Iată, deci, autorităţile îşi fac treaba şi vă rog pe toţi să ne facem treaba fiecare aşa cum se cuvine şi fiecare român să respecte normele de igienă, normele de distanţare socială, aşa cum au fost solicitate de autorităţi.

În finalul şedinţei, şi asta vreau să subliniez, am discutat pe larg măsurile de protecţie socială care se impun în această perioadă, plăţile pentru şomaj tehnic care trebuie să vină la timp, plăţile pentru şomaj care trebuie efectuate la timp, alte măsuri care se impun în cămine pentru bătrâni în diferitele situaţii, şi, evident, am solicitat să ne ocupăm cu precădere de categoriile mai vulnerabile, unde vom aprofunda măsurile în zilele următoare.

Dragi români, repet, respectaţi măsurile impuse de autorităţi. Vă asigur, împreună vom trece peste această perioadă grea. Vă mulţumesc!

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă la ora 15.00

Şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 este programată şa ora 13:00. Participanţii la discuţii sunt prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. La finalul şedinţei, preşedintele României susţine o declaraţie de presă .

Şedinţa are loc în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a trecut de 2.000, condiţii în care trebuie activat scenariul 4 de abordare a situaţiei create de pandemia de coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, că multe dintre măsurile care erau pregătite pentru intrarea în scenariul 4 al pandemiei cu coronavirus au fost deja luate în România, urmând ca altele să intre în vigoare odată cu depăşirea numărului de 2.000 de îmbolnăviri. Orban precizează că, în scenariul 4, sunt pregătite şi spitale suport care să trateze pacienţi cu coronavirus, în afara spitalelor de Boli Infecţioase, iar cazurile care nu sunt grave ar putea fi tratate la domiciliu sau în locaţii destinate, dacă există riscul de a se atinge capacitatea maximă a spitalelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite