Hunor pune presiune pe liberali: Moţiunea trebuia depusă deja. Dacă nu vii cu moţiunea cât mai repede, râde lumea de tine. Nu susţinem anticipatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Liderul UDMR Kelemen Hunor a explicat, la Adevarul Live, că va susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă fără nicio condiţie, însă e de părere că liberalii au pierdut timpul până acum. Preşedintele UDMR a subliniat că formaţiunea maghiară nu susţine anticipatele şi le transmite celor din USR că „nu e o ruşine să guvernezi“.

Veţi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă:? 

Da, nu e nicio surpriză. Am votat în iunie, vom vota şi acum. 

Problema restructurării nu se mai pune acum. Dăncilă a convins mai mulţi membri ALDE să se alăture Guvernului? 

Nu se poate. ALDE are un preşedinte, Tăriceanu. Miniştrii şi-au dat demisia, au plecat. Care ALDE se întoarce? Eu nu vreau să comentez lucruri care nu pot fi comentate. Nu e un scenariu fezabil. Moţiunea de cenzură trebuia depusă de săptămâna trecută. Nu e depusă nici acum

Susţineţi o depunere rapidă a moţiunii?

Da, aşa am spus. Unii s-au supărat, dar asta e viaţa. Eu am spus să fie o moţiune cât mai repede. Suntem departe de a vedea semnăturile, textul moţiunii. Acum vrem să semnăm un pact, să schimbăm textul pactului etc. E impresia mea. Eu aş fi vrut săptămâna trecută moţiunea. 

Liberalii spun că au un singur glonţ. Dacă nu reuşesc, ar prelungi viaţa Guvernului Dăncilă?

Fiecare are un singur glonţ. Dacă vine premierul şi trece restructurarea Guvernului, atunci nu mai există nici şansa moţiunii. Acest lucru înseamnă că va râde lumea de tine, că nu ai depus moţiunea, că ai făcut calcule stupide. Nu prea se susţine. Dacă nu trece moţiunea e un risc mult mai mic decât să calculez în ce moment tragi glontul. 

Credeţi că Iohannis şi PNL sunt interesaţi cu adevărat de dărâmarea Guvernului?

Nu ştiu, nu intru în speculaţii. E improtant ce vrea şi USR. 

Aţi pus vreo condiţie pentru moţiune?

Am spus că noi susţinem moţiunea, că acum e şansa din 2016 încoace de a face să cadă Guvernul. Bineînţeles, am zis că semnăturile noastre ţin de conţinutul moţiunii. Am zis că vrem un text scurt, 1,2 pagini. Nu trebuie să ne isterizăm, să ne punem poalele în cap. Să spunem că s-a guvernat prost, că sunt probleme economice, investiţiile sunt blocate şi că instabilitatea politică ne va costa pe termen mediu. Nu pot eu să fac în locul altora moţiunea. Eu am primit recomandare din partea colegilor mei, din partea societăţii. 

UDMR e dispus să intre la guvernare după căderea Guvernului Dăncilă?

Pentru noi nu e o prioritate. Asta nu înseamnă că nu vom susţine o nouă majoritate politică. Tratativele trebuie duse pe un termen mai lung. În 2024 rezolvăm într-un singur act toate alegerile. Pentru prima dată când am putea construi ceva mult mai solid, mult mai temeinic. Nu poţi să spui dacă pică Guvernul, nu vrei să guvernezi. Noi, până în mai, am susţinut Guvernul. Am avut o relaţie de colaborare parlamentară. Nu poţi să spui trei ani că vrei să guvernezi, apoi doar să stai să faci calcule parlamentare. Nu e o ruşine să vii la guvernare. Până la alegerile parlamentare nu pot fi făcute lucruri spectaculoase. 

Mai e şi precedentul Guvernului Cioloş. În 2016, PSD a intrat cu cel mai mare scor din istorie. Se tem partidele de un asemenea scenariu?

Guvernul Cioloş a fost probabil cea mai mare greşeală din această perioadă. Cioloş nu a vrut să-şi asume responsabilitatea politică alături de PNL. El a fugit de PNL. El a fost un eşec politic. Nu putem să ne întoarcem în timp. 

Un Guvern de tranziţie până în 2020 ar fi posibil?

Trebuie un Guvern politic, cu un om care nu e în campanie. Trebuie să existe coabitare în Parlament şi discuţii pe termen mai lung. 

Aţi susţine un Guvern cu Ludovic Orban în frunte?

Prima dată să vedem moţiunea de cenzură. Eu am spus că dacă PNL coagulează o majoritate vorbim. Până atunci mai e mult. Mai întâi trebuie depusă moţiunea de cenzură.

Dacian Cioloş şi Dan Barna au venit cu un proiect prin care vor alegeri anticipate? 

Au trimis prin mail un text în weekend. Acum ne-au spus că nu e textul bun. Acolo spuneau ei că nu contează ce spune CCR, dacă noi ne înţelegem. Eu nu pot să trec peste CCR. Eu nu sunt pentru alegeri anticipate. 

E o decizie a CCR care împiedică comasarea alegerilor. 

Într-adevăr!

De ce? 

Eu nu fac calculele matematice, procentuale. Nu alegerile anticipate parlamentare ne lipsesc, ci responsabilitatea de a guverna. 

Candiaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă. Vă aşteptaţi să vă voteze şi românii? 

Da! Eu aş vrea să am mai multe voturi faţă de ceea ce am obţinut în urmă cu cinci ani. Vreau o campanie construită pe ideea de respect, de încredere. Statul nu respectă pe cetăţeni. Nu există stat de drept. Statul nu respectă legile. 

La alegerile europarlamentare UDMR a scos scoruri neaşteptate în judeţe fără maghiari, cum sunt în Botoşani şi Teleorman? S-a speculat o înţelegere cu Liviu Dragnea.  

Nu e adevărat. Nu pot accepta o asemenea acuzaţie. Sper că vom primi voturi şi în continuare. Cei care fac astfel de acuzaţii sugerează că etnicii români nu trebuie să aibă încredere în politicieni maghiari. Am pus mai mulţi observatori şi oameni în secţiile de votare. Nu am acoperit toată ţara. Poate reuşim la alegerile viitoare. Intenţia noastră e să ne fie mai bine, nu mai rău. Am şi spus în slogan: Încercaţi şi cu un maghiar. Eu am zis că aş vrea să intru în al doilea tur cu Theodor Paleologu. Ar fi două săptămâni interesante, pline de dezbateri. 

Pe cine vedeţi în finala prezidenţială?

Nu intru într-o astfel de speculaţie. Plecăm toţi pe picior de egalitate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite