Nicuşor Dan, la Adevărul Live: Încă au loc discuţii cu Dacian Cioloş despre o intrare în USR. Suntem în faza de tatonare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul USR Nicuşor Dan a spus, la Adevărul Live, că negocierile cu Dacian Cioloş pentru intrarea în USR sunt în plină desfăşurare. De ce n-au bătut palma până acum? Nicuşor Dan spune că Dacian Cioloş e indecis: trebuie să aleagă între dorinţa de a fi liderul care uneşte dreapta la alegerile din 2020, ceea ce ar presupune să-şi facă propriul partid, sau să se înscrie într-un partid de profilul său- USR- dar care are deja un lider.

Adevărul: În ultima vreme, despre Dacian Cioloş s-a spus ba că e cu un pas în PNL, ba în USR.  I-aţi propus, concret, lui Dacian Cioloş să intre în USR? Sau a fost doar o tatonare?

Nicuşor Dan: Discuţiile încă nu s-au terminat.

Încă negociaţi?
Nu e vorba chiar de o negociere, e vorba de o formă de colaborare, inclusiv intrarea în USR.

Când au început aceste discuţii?
Acum două-trei săptămâni.

Ce i-aţi propus?
A fost o discuţie de tatonare pentru a înţelege ce vrea fiecare dintre noi. În momentul acesta, nelămurirea nostră, pe care sper că o vom lămuri cât mai curând, e: care este viziunea politică a lui Dacian Cioloş? Există două viziuni complementare. Pirma: consolidarea unui partid, care este USR.

Adică să intre Dacian Cioloş în USR.
Da, să consolidăm USR-ul în ritmul în care el s-a dezvoltat, cu riscul ca el să nu crească suficient de repede. Iar viziunea opusă este câştigarea alegerilor din 2019 şi 2020, cu tot ce înseamnă acest demers, printre care şi unificarea dreptei.

Adică un nou partid creat de Dacian Cioloş care la un moment dat să se întâlnească într-o platformă comună cu USR?
Sunt multe variante. Discuţia este dacă USR îşi păstrează o independenţă a lui sau dacă, eventual, intră într-o fuziune cu alte partide, cu PNL.

Deci s-a pus şi problema ca USR să fuzioneze cu PNL.
Aud asta în spaţiul public, cum aud foarte mult ideea de unificare a dreprtei care să bată PSD în 2020.

Personal, ce susţineţi?
În USR opiniile sunt destul de diverse şi nu o să exprim public o opinie personală.

La alegerile locale şi parlamentare, aţi refuzat alianţe cu alte partide. Va merge USR în continuare pe drumul său?
Cred ca asta este părerea unanimă în USR în acest moment.

Şiu cum a rămas discuţia cu Dacian Cioloş?
Suntem într-o discuţie şi veţi afla când se va finaliza această discuţie.

Deci încă e posibil ca Dacian Cioloş să intre în USR?
Fără îndoială.

Credeţi că Cioloş e mai înclinat să intre în USR sau s-şi facă propriul partid?
O să aflăm împreună.

V-aţi consultat cu partidul înainte de a negocia cu Cioloş?
Repet, termenul de negociere este impropriu. Pe parcursul discuţiilor, sigur că m-am consuitat.

Şi partidul e pro sau contra?
În cea mai mare măsură, este pro, dar e nevoie de această clarificare pe care Dacian Cioloş trebuie să o facă: dacă intră într-un partid care nu poate creşte aşa de repede ca să câştige alegerile sau dacă interesul său este pentru orice formă de colaborare care să bată PSD în 2020.

Este Dacian Cioloş omul potrivit care să unească dreapta în perspectiva alegerilor din 2019-2020?
Pentru mine, care conduc un partid care are jumătate de an, 2020 este destul de departe. Eu m-aş concentra la ceea ce avem de făcut acum.

Deci mingea este în terenul lui Cioloş.
Concluzia este că discuţiile continuă.

Discuţia se poartă doar între dumneavostră şi Cioloş? Sau sunt angrenaţi şi alţi oameni din partid?
E o discuşie pe care o port eu împreună cu alţi oameni delegaţi de partid.

Azi vă întâlniţi cu Dacian Cioloş?
Azi, nu, dar ne vom întâlni.

Dacian Cioloş ar fi un câştig pentru USR?
Fără îndoială. E o persoană competentă şi onestă.

Membrii USR care s-au opus intrării lui Cioloş în partid cu ce argumente au venit?
N-aş vrea să deschid această discuţie. A fost o dezbatere internă, pasională, dar s-o lăsăm în interiorul USR-ului.

Pasională?
Da, cu pasiune şi cu foarte multă emoţie.

Clotilde Armand a participat la această discuţie?
Au fost multe discuţii, iar la unele dintre ele a participat şi Coltilde Armand.

Şi a fost în favoarea lui Cioloş?
Din ce-mi aduc aminte, da.

Aţi sugerat partidului că e mai bine ca Dacian Cioloş să nu intre în USR?
Aş vrea să lăsăm discuţia internă. N-aş vrea să spun public ce am spus în interiorul partidului, pentru că n-aş vrea să se interpreteze că e poziţia dominantă.

Totuşi, sunteţi un partid care susţine transparenţa.
Fără îndoială, când discuţiile se vor încheia, o să aveţi un rezumat despre tot ce s-a întâmplat. Nu ar fi benefic să apară tot ce am discutat. Cel mai bine e ca ce e intern să rămână intern, până la o decizie finală pe care o s-o aflaţi.

Imediat după alegeri, unii liberali i-au reproşat lui Cioloş că nu s-a implicat suficient în campanie. Dvs aveţi ceva să-i reproşaţi?
A fost o companie în care fiecare dintre actori şi-a făcut treaba cum a considerat mai bine. Din perspectiva noastră nu există un asemenea reproş.

Şi-a făcut Dacian Cioloş treaba sau putea să se implice şi mai mult?
O să judece istoria. Din partea USR nu există un reproş.

Unii analişti susţin că Dacian Cioloş a fost o gură de oxigen pentru USR, că partidul este puţin în degringoladă. Credeţi că intrarea lui Cioloş este un suflu nou pentru partid?
Aici sunt două aspecte de menţionat. Intrarea acestuia în partid ar fi benefică, dar pe de altă parte nu sunt de-acord nu această analiză. USR-ul are trei luni de activitate parlamentară în care eu cred că şi-a făcut treaba aşa cum a putut. Prin presiune constată în comisii am transparetizat procesul decizional atât cât am putut. Un exemplu este OUG 79 privind managementul spitalelor, pe care am reuşit să o întoarcem şi proiectul de lege privind scăderea sancţiunilor pentru defrişările ilegale. Am avut o poziţie foarte consistentă pe OUG 13 şi OUG 14, am făcut presiune asupra transparentizării şedinţelor de comsii din Parlament. Pentru un partid cu trei luni de experienţă, bilanţul este unul pozitiv. Ne uităm la ce ne transmit oamenii, ştiu că aşteptările sunt mari, dar şi aspectele logistice trebuie luate în seamă.

Cum ar fi?
Când termini o campanie electorală, oamenii sunt epuizaţi, contractele se termină, iar chestiuni rămase nerezolvate în campanie trebuie rezolvate acum, precum rapoartele către Autoritatea Electorală Permanentă. Trebuie angajaţi oamenii în mod transparent, aspect ce presupune mult timp şi efort. Toate aceste chestiuni logistice, mai ales pentru un partid nou, ele sunt complicate.

Sunteţi mulţumiţi de modul în care aţi condus partidul până acum?
M-am întâlnit acum două săptămâni cu un europarlamentar german din partea PPE, căruia i-am povestit istoria şi bugetele USB înainte de alegeri, iar el ne-a apreciat activitatea. Toată lumea ia ca dată prezenţa USR în Parlament, dar dacă v-aş fi întrebat în februarie 2016 dacă credeţi că un partid construit de la firul ierbii are şanse să intre în legislativ cu 9%, aţi fi râs de mine.

Cât contează în partid imaginea dumneavoastră?
Noi ne-am străduit să transmitem că USR are mulţi oameni competenţi, implicaţi în politică pentru a-i ajuta pe oameni.

S-a scris că nu acceptaţi concurenţa sau că v-ar fi frică de un cotracandidat puternic, tocmai de asta le-aţi fi sugerat oamenilor să nu accepte intrarea lui Dacian Cioloş în partid.
Competiţia este deschisă. Se depun cerire pentru congres. Orice om este chemat să participe, chiar şi cei din-afara partidului, cu condiţia să devină membri până atunci.

Când va avea loc Congresul?
Pe 12-14 mai la Cluj-Napoca, pentru că în urma unei competiţii interne între filiale, acest oraş a venit cu un cel mai bun proiect.

Veţi candida la Congres?
Da, voi candida la Congres. Am stabilit calendarul, iar candidaturii se depun toată luna aprilie.

Va candida şi Clotilde Armand pentru şefia partidului?
Nu ştiu, nu vreau să fac speculaţii.

În ce relaţii sunteţi acum cu Clotilde Armand? În ultima vreme i s-a cerut demisia pentru slaba activitate din Consiliul Local al Sectorului 1. Aţi luat o decizie?

A fost o simplă sesizare de la cineva de la Sectorul 1, cum sunt multe în orice partid. Nu este însă ceva extraordinar. Va fi analizată activitatea ei din Consiliu în partid? Orice sesizare este lămurită de către organul competent, dar nu trebuie să-i dăm o importanţă pentru mare acestei sesizări.

În momentul de faţă, mai există o relaţie de prietenie între dumneavoastră şi Clotilde Armand?
Mai debragă nu. Avem o relaţie civilizată, profesională, de lucru în interiorul aceluiaşi partid.

Disputa Sergiu Moroianu- Matei Păun cum s-a terminat?
Matei Păun nu este cineva înscris în partid, a fost şeful campaniei electorale. Sergiu Moroianu a fost exclus din partid, a făcut o contestaţie la Comisia de Etică care a dat o decizie doi la doi. Aşteptăm congresul pentru a numi o nouă comisie care să judece contestaţia. În acest moment, Sergiu Moroianu este exclus din partid, dar decizia nu este finală.

A rupt politica şi în acest caz o prietenie?
Din punct de vedere personal, am o mare simpatie pentru el, înţeleg logica în care a făcut ce a făcut, dar pentru partid a fost un gest foarte urât, iar sancţiunea de excludere a fost inevitabilă.

Ce s-a întâmplat cu banii pentru alegeri? Asta în contextul acuzelor că aţi finanţat ilegal campania.
De la alegerile parlamentare, conform legii, AEP-ul ar fi trebuit ca până vineri să fie restituit banii din campanie. Văd că mai întârzie. A fost o discuţie de finanţarea noastră online, de sistemul făcut de Asociaţia G2 pentru cei care doreau să colecteze bani prin online. Noi am primit donaţii de la 1.400 de oamenii, ridicându-se la 230.000 de lei. AEP a considerat că nu am respectat legea, pentru că nu aveam un contract cu toţi aceştia. Metodologia prevede un contract, dar legea nu, aşa că am fost puşi în situaţia de a cere oamenilor să ne ofere aceste declaraţii. Am strâns declaraţii care acoperă o mare parte din donaţii.

E posibil să fie nevoie să restituţi aceşti bani?
Eu sper că nu. În orice caz, aşa cum s-a întâmplat şi la alegeri locale, AEP nu ne-a restituit deloc banii pe donaţiile online, considerând că G2 nu este un intermediar, cum este în realitate, ci l-a privit ca un donator, ceea ce se abate de la lege. Asociaţia a fost însă doar un intermediar, căci oamenii nu donau G2, ci USB-ului de-atunci.

Nu se putea găsi o altă formă de donaţie, mai ales că s-a vorbit despre faptul că aţi plătit un comision mare?
Comisionul a fost de 5%, ceea ce înseamnă, atât pentru locale, cât şi pentru parlamentare, cam 10.000 de euro, în condiţiile în care ei au făcut un soft, ocupându-se special de transparentizarea modului în care partidele se finanţează. Noi, în graba de la alegeri, a trebuit să apelăm la ei. Activitatea asociaţiei este perfect legală.

Ce procent va decontat statului din banii de la algerile locale?
80%, am pierdut 20%, iar pe aceştia i-am contestat în două locuri: pe cale civilă, la judecătorie, şi am făcut plângere prealabilă la AEP, acum fiind în perioada celor 6 luni în care îi putem ataca în contenciosul administrativ, instanţa compententă. Principalii bani care nu ni s-au decontant au fost cei din online.

În curând, Parlamentul va vota redefinirea familiei în Constituţie. Cum va vota USR?
Am asumat încă de la început că suntem un partid cu oameni cu ideologii diverse, mânaţi de convingeri puternice, onestitate, transparenţă, integritate. Fiecare membru va vot de conştiinţă.

Pare că vă ascundeţi în spatele acestui vot, tocmai pentru a nu vă asuma o poziţie clară, de pe urma căreia aţi putea pierde la alegeri.
Nu. Pe o chestiune ca asta, atât de sensibilă, nu poţi decide prin vot cum va vota colegul tău.

Aţi încercat în partid să ajungeţi la o concluzie comună?
Da, au fost discuţii unde am invitat ambele părţi divergente, tocmai pentru a afla toate argumente, dar s-a discutat încă de la începutul formării partidului, că nu vom obliga pe nimeni să voteze împotriva propriei conştiinţei.

Dumneavoastră personal cum veţi vota?
Veţi afla.

La Congresul de la Cluj veţi vota şi ideologia partidului?
Foarte probabil nu. Împărţirea stângă-dreapta este tot mai desuetă, din punctul meu de vedere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite