Primele surprize înainte de Congresul PSD: Dunca şi Teodorovici s-au retras. De ce crede Dăncilă că e favorită: Colegii votează persoana, nu funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă PSD - FOTO Inquam Photos Adriana Neagoe

Comitetul Executiv al PSD a validat azi toate candidaturile pentru Congresul de mâine. Eugen Teodorovici s-a retras din cursa pentru funcţia de preşedinte executiv, lăsând cale liberă pentru vicepremierul Daniel Suciu. Preşedintele PSD va fi ales într-un singur tur de scrutin, favorită fiind Viorica Dăncilă. Secretarul general va fi ales prin votul Congresului, nu de CEX. Fifor are prima şansă în competiţia cu Codrin Ştefănescu.

UPDATE Eugen Teodorovici: Doamna Dăncilă face faţă cu brio la toate problemele pe care le înfruntă. Alţi coelgi n-ar fi făcut faţă situaţiei. 

UPDATE Viorica Dăncilă, după CEX:

Prima decizie: Postul de comisar pentru Politici regionale a rămas liber. Propunerea PSD e Ioan Mircea Paşcu, om cu experienţă. 

A doua decizie: vicepremier interimar va fi propus Eugen Teodorovici până la mijlocul lunii iulie, când vom face o evaluare pe fiecare minister în parte. 

A treia decizie: Am validat candidaturile pentru cele trei funcţii: preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general. 

Jurnalist: De ce un singur tur?

Dăncilă: Aşa cum am spus când am susţinut că preşedinţii CJ trebuie aleşi într-un singur tur, cum susţin ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, pe aceeaşi logică am mers şi la Congres. Nu aş vrea ca o funcţie politică să facă obiectul înţelegerilor ulterioare. Nu am vorbit cu niciun coleg să le spun că trebuie să-l voteze pe unul sau pe celălalt. Va fi o competiţie deschisă. 

Alegerile prezidenţiale?

Vom face un sondaj şi vom veni cu un candidat validat de COngres. 

Dacă nu aţi fi ofst premier, credeţi că aţi fi fost votată?

Cred că social-demcoraţii nu votează o funcţie sau alta, ci persoana în care au cea mai mult încredere. Cred că au tăria de a-i vota pe cei mai potriviţi. 

Există un boicot în partid? Domnul Stănescu a anunţat că nu va vota. 

Nu cred. E opţiunea domniei sale. Aceste congres trebuie să fie despre reforma partidului, despe ce am realizat şi nu am realizat. Nu trebuie să fie un Congres despre o persoană sau alta. Nu am spus că demisionez dacă pierd alegerile în partid. Ar fi un şantaj, pe care eu nu l-am făcut şi nu am să-l fac niciodată. 

Aţi spus că vreţi feţe noi în partid. Codrin Ştefănescu şi Mihai Fifor sunt oameni noi?

De ce nu ar fi Mihai Fifor o faţă nouă? Am spus că vreau persoane care să se impună, care să fie susţinute de majoritatea organizaţiilor PSD. 

Cu Codrin Ştefănescu aţi putea lucra?

Nu vreau să fac referire la niciun coleg. Ar putea influenţa voptul de mâine şi ar fi incorect.

Cum stă PSD în sondaje?

PSD a încpeut să crească în sondaje. Mă bucură foarte mult. Sper ca această creştere să fie după Congres mult mai accelerată.

Îl susţineţi pe Mugur Isărescu?

Vreau să fac o precizare. Îmi respect foarte mult colegii, îmi respect foarte mult colegele, îi repesct foarte mult pe deputaţii şi senatorii din Parlamentul României. Întotdeauna am susţinut că trebuie ca Parlamentul României să fie o instituţie respectată, este cea mai democratică instituţie, reprezentanţii sunt aleşi prin votul cetăţenilor. Nu mi-aş fi permis niciodată să sfidez pe cineva din Parlament sau să nu fiu prezentă la anumite reuniuni. Nu am fost prezentă miercuri ( la întâlnirea cu senatorii PSD - n.r) pentru că nu am avut o discuţie legată de acest lucru. Luni seara am discutat despre o întâlnire cu senatorii, dar nimeni nu m-a anunţat că miercuri la ora 13.00 vor o întâlnire cu premierul. Cred că e de datoria mea să fac această precizare din respect pentru cei care au participat la întâlnire şi au văzut că premierul nu este. Consider că a fost o mică inadvertenţă şi nu vreau să acuz pe nimeni. 

***

UPDATE Marius Dunca nu mai candidează pentru funcţia de secretar general. Întrebat dacă premierul i-a cerut să se retragă, Dunca a spus. „Exclus. Decizia îmi aparţine“. Lupta se va da între Mihai Fifor şi Codrin Ştefănescu, susţinut de tabără Dragnea. Dunca o susţine pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte. 

UPDATE Marian Oprişan, despre decizia lui Paul Stănescu de a nu vota la Congres: Personal, nu mă interesează poziţia domnului Paul Stănesu. 

UPDATE Eugen Teodorvici a propus ca cei care pierd la Congres să demisioneze din Guvern. Trimiterea era la vicepremierul Daniel Suciu, intrat în cursa pentru funcţia de preşedinte executiv. CEX-ul PSD s-a opus propunerii lui Teodorovici, drept urmare, ministrul de Finanţe s-a retras din cursa pentru peşedinte executiv. 

UPDATE Şedinţa PSD s-a terminat. Eugen Teodorovici s-a retars din cursa pentru funcţia de preşedinte executiv. „Azi au fost decizii libere. N-am simţit că cineva trage într-o direcţie sau alta“, a spus Horia Teodorescu, liderul PSD Tulcea. 

UPDATE Porivit unor surse politice, Viorica Dăncilă ar vrea ca preşedintele partidului să fie ales într-un singur tur de scrutin, pentru a evita o coalizare a rivalilor în turul doi. 

UPDATE Daniel Florea, candidat la funcţia de preşedinte executiv: Dacă am spus că cele trei funcţii vor fi scoase la concurs în Congres, e bine să ne ţinem de cuvânt. Nu ar fi benefic să ne schimbăm părerile de la o săptămână la alta. Noi o vom vota pe doamna Dăncilă. E cea mai bună soluţie pentru conducerea partidului. 

UPDATE Paul Stănescu: Eu voi fi prezent la Congres, dar nu votez. Colegii mei de la Olt vor vota după propria conştiinţă. 

FOTO Mediafax

Paul Stanescu FOTO Mediafax

UPDATE Marian Oprişan: Votul e secret. Ce e aia recomandare? Noi, organizaţia Vrancea, o susţinem pe Viorica Dăncilă. PSD a funcţonat mult mai bine când secretarul general a fost ales de CEX la propunerea preşedintelui. Secretarul general şi preşedintele executiv al PSD trebuie să stea zilnic la partid. Congresul va decide cum va fi ales secretarul general. 

Marian Oprisan FOTO Mediafax

FOTO Mediafax

UPDATE Viorica Dăncilă a ajuns la şedinţa CEX. Premierul a spus că nu va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care nu va fi aleasă preşedinte PSD. 

FOTO Mediafax 

Viorica Dancila FOTO Mediafax

UPDATE Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui, întrebat dacă există democraţie în PSD: „E democraţie în unele puncte chiar excesivă, din moment ce sunt candidaţi pe care nici eu nu îi cunosc, deşi sunt membru de la infiinţarea acestui partid”. 

UPDATE Primarul PSD Sector 6, Gabriel Mutu, a declarat la RFI că varianta cea mai corectă ar fi ca viitorul secretar general PSD să fie ales în cadrul Congresului partidului de sâmbătă.

UPDATE Gabriel Zetea, preşdinte CJ Maramureş: Nu e normal să schimbăm regulile în timpul jocului. Ne dorim menţinerea guvernării. E preferabil ca funcţiile de premier şi de preşdinte PSD să fie deţinute de aceeaşi persoană. Delegaţii PSD Maramureş vor vota după propria conştiinţă. 

Dacă Eugen Teodorovici nu câştigă funcţia de preşedinte executiv, e o problemă pentru candidatura sa la prezidenţiale. Sunt sigur că unii candidaţi se vor retrage. Nu vor fi aleşi neapărat cei susţinuţi de Viorica Dăncilă. Delegaţii sunt puşi într-o situaţie dificilă: trebuie să aleagă pentru funcţia de preşedinte executiv între un vicepremier (Daniel Suciu) şi un ministru de Finanţe: Eugen Teodorovici. 

***

Comitetul Executiv al PSD va decide vineri ce funcţii vor fi supuse la vot în Congresul de sâmbătă al partidului. Cu siguranţă, vor fi alegeri pentru postul de preşedinte, acolo unde premierul Viorica Dăncilă are prima şansă, în condiţiile în care deţine puterea executivă. Rivalii Vioricăi Dăncilă sunt Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu.

Marţi-seara, într-o întâlnire la Vila Lac, premierul Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD că va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care nu va câştiga şefia partidului la Congresul de sâmbătă, susţin pentru Adevărul surse participante la discuţie. Demisia Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria ar echivala cu pierderea puterii pentru PSD, un scenariu sumbru în partid. Practic, guvernarea o transformă pe Dăncilă în favorită la congres.

Toţi candidaţii înscrişi în cursă

Preşedinte: Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleşoianu, Ilie Rotaru, Cătălin Stoichiţă.

Preşedinte executiv: Daniel Suciu, Eugen Teodorovici, Daniel Florea, Sorin Bota.

Secretar general: Marius Dunca, Gabriel Petrea, Felix Stroe, Codrin Ştefănescu, Mihai Fifor, Rodica Nassar.

Prea mulţi fāţarnici şi prea mulţi trādātori pe metru pātrat. Şi unii dintre aceştia chiar vor să ne fie şefi. Codrin Ştefănescu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite