Adevărul Live. Traian Băsescu: UE e în proces de disoluţie. România e vizată de atacuri teroriste, pentru că e creştină. Iar islamiştii sunt duşmani ai creştinismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Basescu a vorbit, la Adevărul Live, despre atentatele de la Bruxelles corelate cu greşelile liderilor europeni. Fostul şef al statului crede că islamiştii nu pot convieţui cu creştinii, de aceea vor urma şi alte atacuri teroriste. Soluţia lui Traian Băsescu este următoarea: mai multă integrare europeană, care să ducă la apariţia statelor unite ale Europei, pe modelul SUA. Numai aşa va fi pace.

 

Adevărul: Sunteţi preşedintele PMP sau preşedintele Mişcării Populare?

Traian Băsescu: Vedem duminică la Congresul extraordinar pentru că trebuie să refacem după decizia instanţei.

Aţi avut o postare după atentate în care dezvoltaţi o teorie, cum că odată cu valul migrator islamist, organizaţiile teroriste să-şi transfere adepţi cât mai mulţi în Europa. Sunteţi un om bine informat...

Sunt mai la adăpost în Europa. Aş vrea să facem o precizare: aţi spus că sunt foarte bine informat. Am fost, atunci când eram preşedinte. Acum rămâne doar experienţa şi capacitatea de înţelegere. Ceea ce susţineam acum mai bine de un an, că o dată cu refugiaţii din Orientul Mijlociu se infiltrează în Europa şi foarte mulţi islamişti radicali, se confirmă. Pot să anticipez, fără ezitare, că atentate teroriste vor mai fi multe în Europa. Unde, n-aş putea să vă spun. Cred că inclusiv România trebuie să se considere extrem de ameninţată. De ce? În primul rând pentru că este stat membru NATO, al UE şi este ţară creştină. Pe de altă parte, am văzut veselia unor autorităţi că la noi nu există deocamdată informaţii că s-ar putea petrece un atentat. Atunci când se produc nu prea sunt informaţii, de regulă. Pe mine mă surprinde gândirea îngustă. Orice atentat pe teritoriul UE sau în Turica este una tentat în care pot muri români. La Paris, au murit români. Acum avem patru răniţi. Puteau să fie şi mai mulţi dacă atentatul se petrecea la ora la care Tarom ateriza. Peste tot avem sute de mii de români acre lucrează.

Oricând cetăţenii români pot fi victime ale atentatelor atât timp cât ele se petrec pe teritoriul Europei. Gândiţi-vă la o excursie de vară în Turcia, unde terorişti pun o bombă. Vom avea victime cetăţeni români. N-aş sta atât de închis între graniţe atunci când vine vorba de terorism, în  condiţiile în care ele pot apărea peste tot. Dăm un sentiment de linişte totală., dar rolul autorităţilor este să prevină prin anunţuri corecte. Autorităţile spun că e limitat riscul ca un atentat să se producă acum, dar v-aş atenţiona, dragi români, la un comportament precaut. Cred că românii trebuie să devină conştienţi că sunt şi ei ţinte, nu ţinte voite, dar ţinte. 

Marea problemă a confruntării terorism vs. Europa vine nu din neintegrarea musulmanilor în Europa, ci din confruntarea religiilor. Ei sunt duşmani neîmpăcaţi ai creştinismului. Creştinii sunt prima ţintă a islamiştilor. Islamiştii nu vor convieţui cu creştinismul, deşi creştinii europeni s-au arătat foarte deschişi pentru orice tip de religie. Însă educaţia acestor oameni este că nu pot convieţui împreună. Am ajuns în stadiul în care e imperios necesară o negociere la vârful liderilor credinţelor. Oamenii politici sunt depăşiţi în a negocia între credinţe.

Aş vrea să vorbim puţin de imigranţi. Şi cei care au pus la cale atentatele de la Paris şi de la Bruxelles sunt de mai mult timp în ţările respective. Nu au venit acum cu valul.

Cei care cunosc foarte bine topografia locului sunt cei veniţi mai demult. Sunt magrebieni convertiţi ai terorismului. Toţi aceşti oameni au făcut cicluri de luptă în Siria, Irak, Yemen, Libia, Afganistan. Ei au participat alături de islamişti la lovituri date în numele Statului Islamic. Sunt oameni antrenaţi şi s-au strecurat înapoi, fără să fie observaţi că au plecat din Belgia şi au stat câteva luni în Siria.

FOTO Eduard Enea

image

Credeţi în existenţa unui master-plan al ISIS?

Categoric, da. Statul Islamic a probat că are capacitate de planificare. Alături de luptătorii direcţi, mai sunt ofiţeri de carieră care au fost eliminaţi de armata irakiană, dezertori din aramata siriană, foşti ofiţeri ai lui Gadaffi, care s-au alăturat Statului Islamic. Aş sublinia un lucru: nu trebuie să ne facem iluzii că bombordamentele NATO , SUA, au slăbit ISIS. Bombardamentele au stimulat o mutare mai rapidă a lor din ţările în care sunt bombardaţi în Europa. Oricine nu crede în Allah şi Mahomed trebuie distrus în mintea acestor descreieraţi.

Pare ciudat că avem marile puteri care se luptă cu o entitate nou-apărută, fără graniţe clare pe care nu reuşeşte să o dovedească cu toată tehnologia de astăzi. Cum se întâmplă paradoxul acesta?

Există o explicaţie simplă: nicio mare putere n-a reuşit să cucerească o ţară, cât ar fi ea de mică. O ţară înseamnă o populaţie, o armată înseamnă o armată, e limitată. Vietnamul n-a putut fi cucerit, Irak-ul, nu. Afaganistanul, nici atât. O populaţie educată de secole în spiritul Coranului nu poate fi adusă la democraţie oricâte bombe am dat peste ea, oricâte tancuri am trimite.

Vrem-nu vrem, trebuie să recunoaştem că Libia a fost ţinută în frâu de un dictator, Irak-ulk de un dictator, Siria, la fel. Nu mai vorbim de restul statelor africane unde sunt războaie civile. În aceste ţări discutăm încă de organizare de tip tribal. Ei n-au trecut încă la organizarea de tip naţiune. La ei se bat triburile între ele, se bat ramurile între ele(şiiţi, sunniţi) şi ce-or mai fi. Dacă aţi încerca să introduceţi o organizare care să facă posibilă dictatura în Europa aţi constata că nu e posibil datorită mentalităţii. Comunismul s-a prăbuşit la scara istoriei într-un timp foarte scurt - 45 de ani, tocmai datorită mentalităţii. 

Au fost o grămadă de musulmani care şi-au făcut şcolile în Europa occidentală şi s-a sperat că, odată ce vor învăţa principiile occidentale, le vor propovădui în ţările lor. Însă oamenii aceştia se duc acasă şi devin lideri islamişti.

Bashar al Assad şi soţia sunt şcoliţi la Londra, oameni cu o bună cultură, al Asaad e medic, soţia e filolog. Însă sunt prea puţini cei şcoliţi în Europa pentru a influenţa masele mari din ţările lor. Şi niciodată ei nu s-au lepădat de cultura în care au fost educaţi. Nu şi-au schimbat obiceiurile, cultura şi credinţa.

Avem o ţară care îşi menţine echilibrul: Egiptul.

Cu o armată exterm de puternică, finanţată de SUA, o armată care este garantul laicităţii statului. Chiar SUA l-au abandonat pe Mubarak în faţa voinţei facţiunii Fraţii Musulmani. SUA n-au spus nimic când generalul Sisi i-a arestat pe toţi cei democratic aleşi. Dar sunt convins că Egiptul nu va mai fi la fel de stabil ca în timpul lui Mubarak. Fraţii Musulmani au văzut o dată că se poate. Deocamdată, duritatea armatei egiptene îi ţine deoparte. Deci numai cu o intervenţie armată, iar aici marele avantaj al Egiptului a fost că nu e fracţionat pe triburi.

Să vorbim de greşelile făcute de liderii occidentali.

O greşeală a fost când ne-am băgat în Libia, în Irak, acum când ne băgăm în Siria crezând că facem noi democraţie cu bombe. Aceste greşeli nu le mai putem da înapoi. Aş privi la Europa din perspectiva crizelor: avem o criză de creştere economică. Din 2008 n-am mai putut împinge UE pe un trend de creştere cert. Avem o criză de funcţionare a UE, care s-a dovedit neputincioasă să-şi controleze propriile frontiere.

Avem o criză de securitate în frontiera de Est a UE, generată de Rusia, care ne-a arătat că ţări din parteneriatul cu UE pot fi făcute zob. Avem o criză a migraţiei, generată de incapacitatea nostră de a ne apăra frontierele. Avem o criză teroristă. Şi, în sfârşit, cea mai grea criză din UE: o criză de lideri cu viziune generată de neîncrederea cetăţenilor UE în actualii lideri.

Toate aceste cinci crize au un nnumitor comun:  fiecare încearcă să-şi rezolve problemele pe cont propriu. Statele membre au trecut la soluţii naţionale, care nicidecum nu consolidează UE, ci o sparge, o regionalizează. Vezi poziţii individuale gen Ungaria, Polonia, Austria. Cele cinci crize nerezolvate stimulează decizii naţionale care sunt în contradicţie cu tratele UE. Asta înseamnă că am intrat într-un proces sigur de disoluţie a UE. El nu este accelerat, dar peste doi-trei ani ne vom trezi că UE  a mai rămas doar pe hârtie.

Creearea şi extinderea UE au garantat pacea pe continentul european. Oamenii politici trebuie să privească la faptul că o dispersare a UE nu va face altceva decât să stimuleze Moscova să-ţi reia politicile de a-şi stabili spaţiile de influenţă. Statele Unite ale Europei ar fi singura garanţie că pe teritoriul UE nu vor fi războaie. Acest proces de creare a statelor unite ale Europei înseamnă costuri. Degeaba vrei dacă nu şi plăteşti, iar costurile cele mai mari şi le vor asuma cele mai dezvoltate state ale UE: Germania, Franţa, Italia, Olanda, ţările care în cazul unei decizii politice vor trebui să facă sacrificii enorme pentru a echilibra nivele de trai, nivelele de salarizare. Deci cineva va plăti. Este soluţia pe care eu o pot da pentru a avea certitudinea că nici noi, nici copiii noştri, nici nepoţii noştri nu vor mai trece prin războaie.


FOTO Eduard Enea 
 

image

Ce urmează pentru România în acest context complicat? Ce avem de făcut?

Cred că România s-a mişcat prudent, chiar dacă a făcut erori strategice, la negocierea BREXIT, unde n-a observat că acele facilităţi făcute Marii Britanii au fost extinse la toate statele membre. În timp ce solicită unificarea pieţei energiei, Germania începe conntrucţia unui al doilea gazoduc prin care se va racorda la Rusia. Iar România a acceptat ca în concluziile Consiliului European preţul la gaz să fie confidenţial. Or e piaţă unică pentru toată lumea, or lasă-ne să negociem. E o mare eroare şi acceptarea cotelor de migranţi. Degeaba iei un islamist şi-ţi faci iluzii că-l integrezi în cultura europeană. Dintre ei se vor selecta şi extremiştii viitorului şi ne construim bombele pentru uciderea cetăţenilor europeni în viitor.

Nu credeţi că migranţii vor sta doar temporar în Europa?

Vor sta temporar, după care vor cere să-şi aducă familiile, cu toţi cei 8-12 copii pe care îi au. Asta e o poveste cu şederea temporară.

Spuneaţi că Europa nu are lideri. Doamna Merkel este în funcţie.

Da, dar Europa are nevoie de nişte lideri care să aibă curaj. Trebuie făcut pasul următor în integrare. Curaj nu înseamnă să ai doar viziune politică. O Europă integrată până la nivelul care să garanteze pacea este o mişcare necesară, dar costisitoare.

Astăzi preşedintele Iohannis este în Turica. Am înţeles că una dintre discuţii este o flotă comună în Marea Neagră, ca o contrapondere la flota rusă.

Poate fi o oarecare decizie politică. Se poate constitui o flotă militară turco-bulgaro-română. Dar asta n-ar însemna nici 5% din flota Rusiei la Marea Neagră şi la Marea Caspică. Este o iluzie că cele trei state pot constitui o contrapondere la flota rusă fără sprijinul flotei SUA sau a flotei franceze.

România poate obţine garanţii de la Turcia ca măcar pe Marea Neagră nu vor veni nave cu migranţi?

Nu, nu cred. Pe Marea Neagră pot veni nave cu migranţi şi din Georgia, şi din Ucraina, şi din Turcia. Turcia este lovită aproape săptămânal de atacuri teroriste, de valuri de migraţie. Soluţie este o investiţie mult mai mare a UE în Turcia. Construcţia unor cartiere pentru migranţi în Turcia. Nu cred că Turcia ar opri o navă cu migranţi care îşi anunţă tranzitul prin strâmtoarea Bosfor.

De la vizita asta sper ca două lucruri să rezolve Iohannis. Să lămurească faptul că nu se pot construi moschei în România. A doua chestiune fundamnetală: poziţia României cu privire la circulaţia fără vize a turcilor în Europa. Este cea mai importantă solicitare pe care a făcut-o Guvernul turc UE pentru a diminua valul de migranţi. Trebuie redeschis accesul cărnii de oaie româneşti pe piaţa turcă. Nu numai vânzarea pe piaţa turcă a cărnii de oaie româneşti, dar şi tranzitul este limitat pentru camioanele şi navele româneşti pentru a ajunge în Siria, Irak.  Este nepermis. Acum este un moment  în care să se spună da, putem fi de acord cu libera circulaţie a turcilor în Europa, dar deschideţi piaţa de carne.

De ce aţi cerut cetăţenie moldovenească. Aveţi vreun gând?

Am promis. N-am niciun gând de a candida. Am văzut speculaţiile unor oameni de prostă calitate, punând aceast solicitare pe seama faptul că m-aş ascunde de procurorii români în Moldova. Din Moldova te aduce orice procuror în 24 de ore. În timpul meu s-au dat 500 de mii de cetăţenii româneşti pentru persoanele din Moldova, mi s-a părut firesc să cer şi eu cetăţenia moldovenească. Indiferent că statul moldovean va fi sau nu de acord, eu mi-am făcut datoria.

Nu veţi candida la Preşedinţia Moldovei?

Ca să candidezi în Moldova, trebuie să ai 10 ani domiciliul acolo, dar mie nici prin gând nu-mi trece.

V-aţi hotărât? Candidaţi sau nu la Primăria Capitalei?

Dacă am lămurit-o că nu voi candida la preşedinţia Republicii Moldova, hai să mai păstrăm un mister. Să vedem. Analizez, voi face ce trebuie.

Cum vi se par candidaţii?

Interesanţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite