Adevărul Live. Clotilde Armand: Îl susţinem pe Dacian Cioloş şi platforma sa. Vom avea candidaţi în toate judeţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clotilde Armand, unul dintre liderii Uniunii Salvaţi România (USR), a vorbit, la Adevărul Live, despre platforma politică anunţată de premierul Dacian Cioloş şi despre formula de susţinere a lui Dacian Cioloş cu care este de acord USR.

Principalele declaraţii ale lui Clotilde Armand:


Aţi strâns semnăturile?

Le-am strâns. Mai avem nevoie de semnăturile care s-au strâns şi nu au ajuns la noi. Vrem să avem o marjă de siguranţă. Sunt oameni care nu aveau toate informaţiile, unele nu erau lizibile. Este foarte greu să strângi atâtea semnături. 

Cum staţi în ţară?

Această mobilizare pe care aţi văzut-o nu a fost numai în Bucureşti, ci peste tot. Săptămâna trecută am depus candidaturile pentru Diaspora. În Diaspora a fost de o mie de ori mai dificil. Ne-am dus la Chişinău pe ultima sută de metri. Am făcut un apel şi au venit români din România care nu aveau legătura cu Republica Moldova. Oamenii aceştia au luat autobuzul Bucureşti-Chişinău pentru a strânge semnături. Au fost voluntari. Şi-au lăsat joburile lor, familiile lor. Noi avem cele 200.000 de semnături şi sperăm să avem 220.000 de semnături. Depunem în toate judeţele  şi o să avem candidaţi în toate judeţele. 

Aveţi filiale peste tot?

Avem încă trei sau patru judeţe unde nu aveam o alianţă cu un partid local - Harghita, Covasna. Noi ne dorim să găsim un partid local. Unde nu am găsit vrem să avem reprezentanţi şi o să găsim o metodă. Domnul Maşca are o legătură cu aceste judeţe, iar Nicuşor discută cu acesta.

Aţi întâmpinat probleme cu primarii care aparţin celor două mari partide?

Sunt oameni care nu au fost bine primiţi de primari. Şi la Timişoara s-a implicat Poliţia Locală. Autorităţile care au împiedicat această acţiune nu au înţeles ce înseamnă democraţia. Eu consider că cei care nu au ajutat nu şi-au făcut datoria. 

Cum au strâns semnături alte partide? Pe restul nu i-am văzut în stradă. 

Mi-aş dori să nu mai vorbim de semnături. Ajungem în Parlament şi eliminăm. Ştim că partidele de sistem se ajută unii pe alţii. Tragem linia şi eliminăm problema cu semnăturile. 

Dvs. şi Nicuşor Dan veţi candida?

Nicuşor nu ştiu ce decizie va lua. Nici decizia în ce mă priveşte nu este luată. Politica în România nu este despre programe, ci despre caractere. Eu am spus că lupt pentru Bucureşti, pentru Sectorul 1. Am fost aleasă consilier şi timp de patru ani ne vom pregăti să ştim tot despre această Primărie. Suntem extrem de activi pentru a aduce schimbare. După patru ani, când voi fi primar, vom putea  face din Sectorul 1 paradisul de pe pământ. Eu cred că Primăria necesită mult timp şi nu am cum să fiu şi deputat în acelaşi timp. 

Premierul s-a lansat în politică. Este o platformă politică şi aşteaptă reacţiile partidelor. USR a spus că l-ar susţine pe Dacian Cioloş pentru a continua ca prim-ministru. Care este poziţia USR?

Ne bazăm pe nişte personalităţi, oamenii nu mai au încredere în programe. Îl susţinem ca persoană pe Dacian Cioloş. Ce a scris acolo este foarte frumos, se regăsesc ideile noastre. Evident că susţinem această platformă. Nu ni se pare că este o platformă politică. Dacă spun că trebuie construite autostrăzi, nu este ceva politic. 

Ce părere aveţi despre acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă la adresa şefei DNA?

Eu spun că toţi românii au aşteptat să se facă Justiţie, ca toţi care au furat să fie opriţi, să fie confiscate averile. Justiţia nu a avut în România un exces de putere imens. Mulţi nu se aşteptau ca regulile jocului să se schimbe. Eu mă bucur că s-au schimbat. Sistemul nu este încă mort şi vrea să lupte împotriva tuturor eforturilor anticorupţie. 

Ce părere aveţi despre apelul lui Călin Popescu Tăriceanu de a nu mai fi votată nicio cerere DNA?

Eu mă uit mereu la calitatea omului. Este un om care este politician de 26 de ani, a făcut toate alianţele posibile. 

Cum vedeţi problema asistaţilor sociali?

Trebuie să încurajăm oamenii să-şi ia locuri de muncă chiar dacă sunt mai prost plătite decât ar fi primit sub forma ajutoarelor sociale. Eforturile noastre sunt de a recalifica forţa umană, să retehnologizăm România, să investim în formarea forţei de muncă, astfel încât să aibă mult mai bine de ales decât nişte ajutoare sociale. 

Aţi lucrat într-o multinaţională. Credeţi că multinaţionalele îi plătesc bine pe salariaţi?

Un francez, la nivelul lui de productivitate, produce mai mult decât un român. Multinaţionalele nu au multe sentimente şi se duc acolo unde este mai bine pentru a supravieţui la nivel internaţional. Se duc unde găsesc o manoperă calificată şi vin pentru salarii mici. Trebuie să facem diferenţa între o muncă necalificată şi un salariu prost şi o muncă calificată şi un salariu bun. 

Ce facem cu românii de la sate?

România are o creştere economică bună, dar cei săraci sunt din ce în ce mai săraci. Este o ţară cu foarte multe inechităţi şi trebuie să facem ceva cu asta. Noi vrem ca toţi românii să facă parte din clasa medie. Sărăcia este duşmanul democraţiei. Programul european 2013-2020 prevede ca toate comunele să primească apă curentă. Sunt multe firme din România care asta fac. Agricultorii din România trebuie să se organizeze mai bine. Sistemul, aşa cum este gândit acum, nu permite o asociere. Plătesc impozite de două ori dacă se asociază. 

Trebuie să depolitizăm societatea românească. Politica nu este o carieră. După două mandate, trebuie să te întorci la meseria ta. Noi nu suntem politicieni de carieră şi nici nu vom fi. 

Cum ar trebui schimbat sistemul de învăţământ?

Profesorii trebuie respectaţi şi plătiţi bine. Strategia noastră se bazează pe recalificarea oamenilor. Sistemul românesc are două viteze, iar eu am norocul să profit de sistemul cu viteza mare. Copiii mei sunt în clase de olimpici. Cel din sate nu este aşa performant. Trebuie să avem nişte dascăli performanţi, dar şi nişte programe pentru copii care să-i înveţe să fie reactivi, creativi. Trebuie să avem un sistem adaptat la epoca actuală, să ne adaptăm tehnologiei. 

Aţi avut de-a face cu sistemul medical? Care este diferenţa cu cel francez?

Sistemul francez cheltuieşte pentru un francez de zece ori  mai mult decât cheluieşte sistemul românesc. 400 de euro pe an pentru un român, faţă de 4.000 de euro pentru un occidental. Avem nevoie şi de un sistem de asistenţă socială, dar trebuie să-i separăm pe cei care plătesc şi cei care au nevoie de asistenţă socială. Noi am evaluat că sistemul românesc este de două ori mai puţin performant decât cel francez. Speranţa de viaţă este de două ori mai mică decât în Franţa, mortalitatea infantilă este de 2,5 ori mai mare în România decât în Franţa. Se preconizează ca sistemul de sănătate să fie 6% din PIB. La ora actuală este 4-5%. În Europa este 12% din PIB, în America este 18%. Noi ne dorim o creştere a PIB şi să avem de trei ori mai multă finanţare. Rata de spitalizare să fie mult mai mică. 

Susţinem o Românie puternică în UE şi NATO. Care UE? 

Suntem un popor care crede cel mai mult în Europa. Acest lcuru trebuie să ne dea în cadrul Europei o voce mult mai tare. 

Ne vor Germania şi Franţa alături?

Sigur că ne vor. Au nevoie de această susţinere populară din România. 

Este România suficient de apărată?

La ora actuală cheltuim 1,3% din PIB. Suntem la nivel de supravieţuire cu Armata. Trebuie să fim un partener credibil şi să alocăm 2% din PIB. Sunt foarte îngrijorată de situaţia din Republica Moldova. Toată lumea pleacă de acolo. M-am întâlnit cu investitorii de acolo şi toţi se plâng că nu au cu cine să lucreze. Cei mai calificaţi pleacă în Europa. 

USR susţine unirea cu Republica Moldova?

Noi susţinem drumul spre Europa a Republicii Moldova şi voinţa populară. Unirile s-au făcut pe baza voinţei populare. Dacă faci ceva care nu se bazează pe voinţa populară, nu va dura. 

Vi s-a spus să plecaţi din România pentru că nu sunteţi româncă?

Oamenii de rea-credinţă şi duşmanii mei politici, da, mi-au spus. Sunt vulnerabilă pe partea asta. Ceea ce te face român nu este sângele, ci ceea ce faci pentru România. 

Un Guvern care să-l aibă în frunte de Dacian Cioloş trebuie susţinut de mai multe forţe. Este nevoie de alianţe. Va trebui să faceţi alianţă cu PNL?

De alianţe? În niciun caz. Noi vom susţine o platformă, o echipă. Dacă alte partide fac la fel, este foarte bine, dar în niciun caz alianţe cu un partid, mai ales din sistem. PNL este un partid care nu a acceptat renumărarea voturilor la Sectorul 1. Noi nu punem nicio condiţie să avem oameni în Guvern. Nu punem condiţii cu nume, ci condiţii de integritate, moralitate. Dacă miniştrii tehnocraţi vin la noi înseamnă că vor să termine ceea ce au început. Ei ştiu că noi vom susţine acţiunile lor. Dacă cineva din USR va fi chemat să vină la Guvern, vom accepta, dar nu va fi un punct de negociere. 

Noi, la Sectorul 1, avem nişte hotărâri care au fost votate şi de alte partide. Au fost alte partide care au susţinut proiectele noastre. Dar asta nu este o alianţă, nu este o negociere. Nu va exista nicio înţelegere cu PNL. 

Aţi votat şi alături de PSD dacă au fost proiecte bune?

Da, binenţeles. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite