Nicuşor Dan, la Adevărul Live:  Un guvern PSD-PNL ar fi cel mai prost scenariu după alegerile din decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele USR Nicuşor Dan FOTO David Muntean
Preşedintele USR Nicuşor Dan FOTO David Muntean

Preşedintele Uniunea Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, a vorbit, marţi, la Adevărul Live, despre obiectivul partidului la alegerile parlamentare, despre politica de alianţă a USR pentru formarea Guvernului şi extinderea formaţiunii în toată ţara.

Principalele declaraţii ale liderului USR, Nicuşor Dan:

Despre ultimele sondaje şi filialele din ţară

Avem în lucru un sondaj care o să iasă după 22 septembrie. Intuitiv, sondajul e aproape de adevăr. Noi am pornit e pe la 2%. Ţintă noastră de 10% la alegerile din decembrie e una realistă. În ceea ce priveşte filialele, ieri am avut un Birou Naţional şi am aprobat înfiinţarea a cinci filiale. 

În prezent, avem constituite filiale în Prahova, Braşov Cluj, Galaţi, Constanţa, Suceava. Săptămâna viitoare vor mai fi înfiinţate încă şapte-opt. Până la sfârşitul lunii vrem să definitivăm constituirea de filiale. Oricum, aceste filiale sunt disproporţionate ca număr de membri. În luna august am mers în mai multe localităţi şi toată lumea mă întreba cine va fi liderul local. 

Despre intenţia de vot de 5% dată USR în ultimul  sondaj Avangarde

Ne aşteptăm şi e foarte importantă activitatea noastră din consilii. Vrem să menţinem scorul de 25% în Bucureşti. Ne aştăptăm ca în filialele mari să obţinem scoruri de 15%, iar în rest, sperăm ca prin internet, prin televiziune, atât cât se poate, să transmitem mesajul iar lumea să ne voteze. 

Este un mare efort logistic. Noi avem, şi e o chestiune de resursă, trei lucruri pe care le facem. În primul rând, activitatea în Consiliul General şi în celelalte consilii. E o discuţie dacă nu ar trebui să profesionalizăm acest Consiliu General, nu să fie vorba doar de o indemnizaţie. 

Apoi, am avut procesul de extindere unde mulţi oameni din filiala din Bucureşti au mers prin ţară să vorbească despre partid. Asta ne-a luat multă energie. În cele din urmă, avem o echipă care se ocupă de scrierea unui program naţional. Poate e gata într-o săptămână, poate e gata în două. 

Despre oamenii înscrişi

Foşti membri de partid există. Nu primim însă oamenii care au avut funcţii de conducere în partide, nu primim oamenii care au avut funcţii publice după ce au fost sprijiniţi de partide, nu acceptăm oameni condamnaţi penal, cu plagiate etc. 

În Bucureşti, din 200 de oameni înscrişi am putea spune că sunt zece oameni înscrişi în trecut în alte perioade. iar alţii, care au fost în ultimii doi ani în partide trebuie să stea o perioadă. Mulţi oameni politici au venit la noi pentru însciere dar nu am fost de acord. A şi fost acum două zile o ştire referitoarea la venirea unor liberali de la Sectorul 2, în jur de 150, aceştia fiind conduşi de Romeo Pop. 

Despre apariţia PRU

Nu cred (n.r.-că poate ajunge în Parlament). E un partid contradictoriu. Dacă se uită cineva la el o să vadă că în campania electorală a atacat vechile partide politice, iar acum nu a avut reţineri să ia oameni de peste tot. În campanie ne-a atacat pe noi, nu pe toate celelalte. În opinia mea nu cred că vor face 5% şi nu vor conta. Lunga experienţă a facţiunilor desprinse din PSD a dovedit că niciuna nu a avut succes. Dacă chiar era să meargă (n.r.Victor Ponta) într-o direcţie nouă, nu cred că acest partid ar fi fost locul în care să meargă. Ponta a înţeles că cine pleacă din PSD nu are şanse. 

Despre guvernare 

Vreau să precizez că nu vreau să facem alianţa clasică de partide care constată că au 50% şi spun acesta e premierul nostru, miniştrii, prefecţii, oamenii din deconcentrate. Eu vreau să se respecte legea, iar oamenii (directorii de deconcentrate şi prefecţii) să fie aleşi prin concurs. 

Noi am merge la negocieri cu preşedintele. Opţiunea noastră e pentru un premier tehnocrat pentru că nu ar fi subordonat unor lideri partide. Nu exlcudem un guvern cu miniştri politici. Adică noi nu credem că vom putea da singuri premierul. Dacă primul ministru spune că are nevoie de oameni de la noi, suntem de acord. Nu o să spunem „Nu”. În schimb, vrem să includem în programul de guvernare în primul rând partea de transparenţă a documentelor publice, un proces de control sistematic pe ceea ce înseamnă achiziţie public etc. 

Aşa cum suntem noi constituiţi, ne putem spune şi punctul de vedere. Când un ministru derapează, în situaţia în care primul ministru nu-l exclude, avem posibilitatea de a retrage sprijinul pentru Guvern. Asta ar fi situaţia ideală. În momentul de faţă avem câţiva oameni care sunt potriviţi pentru funcţia de ministru. Ce ne concentrăm noi e ca în programul de guvernare să fie lucrurile pe care le promovăm şi viitorul ministru să le aplice. 

Despre alianţe 

Cine îşi aduce aminte de anul 2008-2009 ştie că a fost o perioadă nefericită. Nu-mi aduc aminte de  o perioadă în care să se fi furat mai mult decât atunci. Nu exista o opoziţie. Fiecare făcea ce voia. Un guvern PSD-PNL  e cel mai prost scenariu după alegerile din decembrie pentru că nu vor fi suficiente resurse în opoziţie. Celor două partide mari - PNL, dar mai ales PSD - nu le place să împartă. 

Un Guvern PSD? Prin ceea ce a fost activitatea PSD din ultimii ani pentru mine înseamnă un risc de presiune pusă pe Justiţie. Liderii PSD şi ALDE s-au pronunţat uneori împotriva Justiţiei. PNL-ul are avantajul că faţă de actul de Justiţie a avut o activitate main decentă. Însă, nu există o diferenţă între baronii PSD şi PNL. Dar, la nivel central, sunt mai decenţi. 

Sper într-o atitudine rezonabilă din parte oamenilor politici. E vorba despre cum se va guverna România în umătorii patru ani. 

În contextul local, Executivul e ales de cetăţeni prin vot. Primarul are 80% din putere, iar Consiliul doar 20. La nivel naţional, Executivul e pus de Parlament (Legislativ). Prin voturile pe care oamenii ni le dau vrem să influenţăm actul de guvernare. Mergem acolo pentru a găsi o formulă pentru un Guvern. Noi suntem în opoziţie de zece ani. Nouă, cum spune vorba din popor, nu ne cade rangul dacă mai stăm în opoziţie. 

Despre o posibilă colaborare cu PSD şi interacţiunea cu Firea

Colegii noştri de la Sectorul 3 cer să vadă de 60 de zile nişte acte. Legea spune că trebuie să le dea în 10 zile. Nu le-a dat. Nu cred că PSD îşi va schimba acest mod de lucru. 

Eu încă îi dau credit doamnei Firea. În cele câteva luni de când e primar nu au fost mari acte de corupţie la nivelul Bucureştiului şi e un lucru pozitiv. E drept, nu au fost mari decizii luate. Se vede că doamna Firea nu cunoaşte administraţie, însă acum învaţă. E un lucru rezonabil. Au loc şedinţe cu liderii de grup. Însă, sunt momente în care majoritatea PSD e insensibilă la unele lucruri.

M-a deranjat că m-a atacat că am lipsit la două şedinţe extraordinare. La ultima şedinţă, doamna Firea a fost la două ore din opt, iar în una din pauze ne-a criticat pe Facebook pentru modul cum votăm. Cu consilierii PNL lucrăm bine, fiind în opoziţie. Mai avem un fenomen: PMP. Ei sunt şi la putere şi în opoziţie. 

Am observat cei de la PMP sunt destul de vocali la adresa noastră. Însă, noi vrem să fim rezonabili cu toată lumea. Să discutăm pe proiecte. Cred că lumea s-a săturat de politicianisme. 

Despre dialogul cu alţi lideri de partid

Nu, nu am discutat (n.r.-cu alţi lideri de partid). Vom vorbi. 

Despre dialogul cu Cioloş şi discuţiile cu miniştrii tehnocraţi

Nu, nu am vorbit până acum. Am făcut o analiză pe guvernare şi a fost în regulă  Fără îndoială sunt câteva persoane (n.r.din Guvern) pe care le-am dori. Au fost câteva întâlniri. Noi le-am spus că USR e deschis pentru ei, urmează ca ei să se hotărască.

Despre ordonanţa privind votul în diaspora

Da, dar e o problemă tehnică aici. Semnăturile pentru candidaţii din diapora trebuie depuse mai devreme şi strânse numai de la candidaţii din afară. Acum, e o discuţie dacă în afară trebuie să strângem o mie de semnături sau şase mii de semnături. Nu e clar deloc. Vorbim de problema asta a votului în străinătate: noi avem dintotdeauna un departament pentru românii din străinătate, însă oamenii de acolo nu ne poate furniza o hartă a modului cum e concentrată populaţia. 

Românii din străinătate arată că, de obicei, ei vor să voteze clasic. Să petreacă o oră prin merge la vot ca toţi ceilalţi. Însă, exista acea procedură privind înfiinţarea de secţii. 

Despre pericolul ruperii României în actualul context internaţional

Eu cred că pe chestiuni de politică externă, cu toate că România a lipsit din dezbateri, politica României a fost coerentă. Faptul că România şi-a respectat angajamentele faţă de NATO, militarii români au mers pe teatre de operaţiuni etc. Sper ca alegerile din SUA să aducă un preşedinte rezonabil la Casa Albă care să continue politica pe SUA au avut-o în Europa şi restul Europei. Sper ca după duşul rece al Brexit-ului Europa să-şi rezolve disfuncţionalităţile. Sper ca dezbinările interne să nu afecteze politica noastră externă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite