VIDEO Laszlo Borbely: Gardurile nu sunt o rezolvare a problemei refugiaţilor. Nici cotele obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Borbely, deputat UDMR FOTO Eduard Enea
Laszlo Borbely, deputat UDMR FOTO Eduard Enea

Deputatul UDMR Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei de Politică Externă, a vorbit, la Adevărul Live, despre poziţia României faţă de criza refugiaţilor, despre votul acordat Guvernului Cioloş, dar şi despre decizia partidului în privinţa votului în cazul senatorului Dan Şova.

Principalele declaraţii:

 
Unde a greşit Europa în problema refugiaţilor?

Unde nu a fost destul de atentă cu evoluţiile din ultimii ani. Dacă vedem statisticile din 2011-2012, când au venit destul de mulţi refugiaţi. România a avut o atitudine foaret normală. Noi nu suntem vizaţi de acest val. Cred că din 2013 trebuiau să se aşeze politicienii la o masă şi să vadă ce fac cu aceşti refugiaţi. 3.400 de oameni au murit pe mare când au venit pe mare. Europa nu a fost atentă atunci când trebuia să facă o legislaţie mai clară privind refugiaţii.

Din motive de politică internă, cum a fost în Olanda, în 2011 noi trebuia să fim membri ai spaţiului Schengen. Cred că era mai bine şi pentru Europa. Aici a fost o greşeală mare a UE când nu au fost atenţi că în Turcia erau aproape 4 milioane de refgiaţi. Dacă există o admnistrare a acestei probleme nu se întâmpla ce s-a întâmplat în Ungaria. După părerea mea, Ungaria nu a greşit când a decis să constriuască garduri. Austria se gândeşte să construiască garduri, dar nu e o rezolvare într-o Europă în care principiul de bază este circulaţia liberă a persoanelor.

Nu se rezolvă problema cu cotele obligatorii. Nu e un banc că trei afganistani au început să plângă când au ajuns în România. Aceşti oameni nu doresc să rămână în România, nici în Ungaria, ci vor să meargă mai departe. Nivelul de trai este altfel în Germania, primesc ajutoare. Când ai trei milioane de cetăţeni care sunt forţă de muncă trebuie să ai o problemă cu sistemul economic. Sunt foarte speceptic că UE va rezolva într-un timp foarte scurt dacă nu discuţi în alt fel.

Jean-Claude Juncker vorbea de o Europă cu două viteze.

Puteau să spună că îţi dă cinci, şase, ani de acomodare cu reguli mai soft. Nu cred că este bine să avem o Europă cu două viteze. La Schengen, ţările au devenit membre în 2005, iar celor două ţări li s-a pus această monitorizare. Dacă noi am avut toate condiţiile tehnice în 2011, trebuia să ne primească. Care ar fi ţările care ar intra în a doua viteză. Cele care vin acum? Este foarte dificil să aperi această ideea dacă nu explici.

Ce viitor va avea spaţiul Schengen?

Spaţiul Schengen nu mai este ce a fost. Nu se rezolvă problema terorismului că opreşti trei maşini şi le verifici. Este foarte periculos când unele instituţii cred că pot să vină şi să te verifice. A fost inimaginabil ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles.

De ce a votat UDMR un Guvern de tehnocraţi?

A fost foarte bine ca domnul Cioloş, după ce a prezentat acel program de guvernare minimal, să vină până în 15 decembrie cu un program aşezat. 

UDMR susţine alegeri locale într-un singur tur sau în două tururi?

Noi am susţinut alegeri locale într-un singur tur. Partidele îşi fac unele calcule. Eu cred că este bine că ne-am întors la parlamentare pe liste.

Parlament unicameral sau bicameral?

Aici este o tradiţie în România. Dacă am face un referendum şi am întreba dacă este nevoie de Parlament sau nu, nu ştiu care ar fi rezultatul. Unele lucruri sunt de funcţionare a instituţiilor de bază. Noi consderăm că putem păstra acest sistem bicameral, cu un număr de parlamentari mai mic.

De ce aţi contestat legea votului prin corepondenţă?

Pentru că o considerăm injustă în continuare. Este o inechitate şi o inegalitate între cei care votează în ţară şic ei care votează în străinătate. Am rezolvat problema votului din străinătate, trebuie să asiguri o secţie de votare şi nu se va mai crea haosul de la alegerile prezidenţiale.

UDMR le va recomada senatorilor un anumit punct de vedere la votul în cazul lui Dan Şova?

Noi discutăm şi luăm o anumită decizie. Dacă ne referim în general la speţă, ceea ce este la mine un semn de întrebăre cu aceste arestări. S-ar putea, câteodată, să fie exagerată acestă cerere de arestare după părerea mea. În ceea ce priveşte decizia în speţă, va fi o decizie a grupului parlamentar.


Ar trebui să se opună România în continuare cotelor obligatorii impuse de Comisia Europeană?  În ce măsură va modifica atentatul de la Paris politica anti-imigraţionistă a UE? E nevoie de rediscutrarea spaţiului Schengen?  Preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, vorbeşte despre o Europă cu două viteze. E acesta viitorul UE? Guvernul Cioloş: de ce a votat UDMR un guvern de tehnocraţi? Tehnocraţia omoară democraţia, aşa cum a spus preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu? Ce aşteaptă UDMR de la Guvernul Cioloş? UDMR susţine alegeri într-un singur tur de scrutin sau în două? Legea votului prin corespondenţă avantajează sau nu UDMR? Cazul Şova: va exista o decizie recomandată de partid sau senatorii UDMR vor vota după propria conştiinţă?

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii:

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite