Şova, la Adevărul Live: Iohannis minte. A fost la Grivco în 2009, altfel nu cred că nimerea nici clădirea Parlamentului. Udrea e mai bărbat decât el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Dan Şova, a declarat marţi, la Adevărul Live, că preşedintele PNL, Klaus Iohannis, minte când afirmă că nu a fost prezent la Grivco, în 2009, şi l-a provocat pe acesta să dezvăluie unde s-a aflat în acele momente.

Principalele declaraţii ale senatorului

Domnule Şova, în weekend aţi fost în Deltă. Ce s-a discutat, mai exact?

Nimic special, e o întâlnire care se face în fiecare an. Anul acesta a fost o întâlnire mai lărgită, să spunem aşa. S-a discutat despre ce urmează să facem ca şi campanie electorală. Nu pot devoala strategia.

S-a discutat la modul general, care sunt sarcinile specifice de campanie, împărţirea sarcinilor între comunicatorii la nivel central şi filialele din teritoriu, nimic ieşit din comun.

Am înţeles că a fost o discuţie mai aprinsă între domnul Vanghelie şi domnul Ponta.

Aveţi o informaţie greşită. Am vorbit cu Vanghelie timp de o oră.

Dar între domnul Ponta şi domnul Mazăre nu au fost conflicte?

Am citit pe un site conţinutul unui dialog. Dialogul între Ponta şi Mazăre nu a fost un dialog, a fost o precizare de poziţie a lui Mazăre, care a întrebat care este stadiul la Ministerul Transporturilor în legătură cu acţiunile de la Portul Constanţa.

A fost mulţumit domnul Mazăre de răspuns?

Nu a vociferat niciodată. Dânsul a reiterat care este interesul autorităţii locale pentru a avea o participare mai mare decât 13% cât au acum.

De ce a fost nevoie de doi purtători de cuvânt la PSD?

Cred că e un titlu de onoare să fii purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale. Lângă Firea, uzurpatorul sunt eu. Pentru campania care va urma ar fi nevoie să fie cinci purtători de cuvânt, nu unul. Eu şi doamna Firea suntem două modele de politicieni diferiţi, am spus chiar că ar trebui să mai existe unul, doi, trei care să aibă acelaşi statut. Ieri de exemplu era vorba de amnistia fiscală care avantaja mamele. Poate doamna Firea ar fi mai potrivită să vorbească despre interesele mamelor.

Sunt voci care spun că dosarul pe care îl aveţi la DNA acum e posibil să vă tragă în spate şi să rămână doar doamna Firea.

Dosarul respectiv nu are legătură cu activitatea mea politică, e o chestiune din 2007. Vizează activitatea mea de avocat şi mi se pare anecdotic ca, în anul 2014, să răspund unei plângeri făcute de un infractor notoriu, Blejnar, făcută la comanda domnului Băsescu. Eu am obligaţia să răspund oricător nelămuriri ale procurorilor şi o voi face. Eu mă mândresc că nimeni nu a făcut plângere împotriva mea pentru activitatea mea politică.

Şi pe Victor Ponta l-au chemat la ANAF, la DNA. Mie mi s-a părut anecdotic că s-a deschis urmărirea penală in rem în ziua în care am avut lansarea de la Craiova. E o coincidenţă pe care nu pot să o remarc.

Dacă cineva îmi va cere să fac pasul în spate pentru că sunt cercetat, îl voi face. E vorba de prezumţia de nevinovăţie. Să cerceteze toată lumea tot ce doreşte.

Cu domnul Darius Vâlcov ce faceţi?

Era implicat ca adjunct al domnului Dragnea la capitolul de organizare. Nu văd o incompatibilitate aici. Fizic, nu cred că există timp pentru asta, dar să vedem ce face domnul Băsescu. Se codeşte, dar trebuie să-l numească.

Domnul Ponta îşi lansează candidatura la 20 septembrie, când e ziua sa de naştere.

S-a optat pentru Congres la 12 septembrie şi, pentru 20, o lansare oficială. Am avut lansarea la Craiova, în Oltenia, în Bucureşti sunt o mulţime de evenimente, în Moldova vor fi evenimente importante, cu conotaţie religioasă, trebuie acoperite provinciile istorice.

În aceeaşi zi îşi va avea lansarea şi Elena Udrea.

Dânsa face ce trebuie, Iohannis nu face ce trebuie. Am văzut în reluare, pentru că eram în paralel la o altă televiziune, nici domnul Cristoiu cu Ungureanu nu ar reuşi să facă un interviu mai blând. Nici în faţa unui reporter începător nu puteai să rezişti cu întrebările puse.

Domnul Iohannis i-a lansat lui Ponta o provocare şi l-a acuzat de minciună. Cum a fost în 2009, a fost sau nu Iohannis la Grivco?

Din 2009 s-a spus despre prezenţa lui la Grivco de o mie de ori. Dar unde i s-a propus să fie premier? Domnul Iohannis nici nu nimerea clădirea Parlamentului dacă nu venea la Grivco întâi. Ce s-a întâmplat acolo a fost un lucru bun, ce a făcut Băsescu a fost nelegal. A refuzat numirea premierului şi a păstrat un Guvern în care fiecare ministru avea câte trei portofolii.

Dacă domnul Iohannis a intrat la Vila Lac 3 să meargă la americani, este dacă a sărit gardul la americani. Lansez următoarea provocare, să ne spună dacă a sărit gardul! În ultima ieşire pe care Băsescu a avut-o la B1 nu a negat faptul că Iohannis a fost la Vila Lac 3, a păstrat o tăcere sugestivă. Ca să ţi se deschidă poarta la Vila Lac 3 trebuie să o deschisă SPP, iar SPP nu o deschide decât dacă spune Băsescu. De ce ar fi spus SPP să deschidă poarta ca să sară gardul la americani? El se bazează pe faptul că nu poate intra televiziunea să vadă că e gard acolo, nu e nicio poartă. Ambasada SUA nu a confirmat niciodată prezenţa domnului Iohannis acolo.

Ce să înţelegem?

Domnul Iohannis minte ca un copil de grădiniţă. Cred că a intrat pe poartă la Băsescu şi s-a dus să vorbească cu el. Nu e un lucru culpabil să stai de vorbă cu Băsescu dacă îţi asumi asta. Udrea se visează urmaşă, e o femeie care e mai bărbat ca Iohannis.

Legătura dintre Iohannis şi Băsescu este o legătură ascunsă, dar pe care nu o ascunde decât Iohannis.

E o legătură pe care nu o puteţi demonstra.

Mie mi se pare demonstrabil. Băsescu iese, iar la jumătate de oră, vine şi Iohannis. Iohannis a vorbit identic cu Băsescu împotriva acţiunilor propriului partid.

Am impresia că Iohannis nu îşi asumă relaţia cu PNL. S-a trezit preşedinte peste nişte oameni care au făcut altceva până acum.

Eu am crezut că îl vor desemna pe Antonescu, să aibă un competitor în campanie. Dar m-am bucurat că l-au ales pe Iohannis.

Construcţia PNL-PDL e realizarea visului din 2006 al lui Băsescu. PNL a luat mai mult la alegeri cu trei procente decât PDL, dar în acest proces de fuziune, care eu personal cred că nu se va finaliza după ce domnul Wener va fi trimis acasă la prezidenţiale, pentru că este greu. PNL e un partid cu oameni valoroşi, idei economice bune, dar organizarea e slabă. Când ai organizaţii puternice, ca PDL, într-o asemenea fuziune, cel mai puţin organizat pierde. Singura relaţie politică corectă oferită liberalilor a fost oferită de PSD.

Dacă fuziunea se va finaliza, deşi convingerea mea e că se va întrerupe, vom avea un PD în care vom mai găsi câte o urmă de PNL.

A fost sau nu Iohannis la Grivco?

A fost. Să ne spună unde a fost, poate era la Athenee Palace, mânca îngheţată. Vă puteţi imagina că se poate desemna un candidat de premier în lipsă? Măcar prezent să fie. Poate nu vrea.

Domnul Ponta a spus clar că Iohannis a fost acolo.

A venit Iohannis aseară şi a zis că nu a fost. Poate nu ştie clădirea. A fost la Grivco.

Domnul Băsescu a spus că o va susţine pe Udrea. Are experienţa a două campanii prezidenţiale, deci, teoretic, nu are cum să mai greşească. E consiliată de Băsescu.

La ce s-o consilieze, s-o înveţe să fure voturi? În 2009, Băsescu a furat voturi de la diaspora.

În dosarul pe care noi l-am înaintat la CCR la vremea respectivă, noi am semnalat modul în care a fost fraudat votul. Eu sper ca acest dosar să fie luat de procurori şi să se bucure de atenţie. Nu sunt fapte prescrise acolo.

Spuneţi că de Udrea singură nu vă e teamă. Dar de tandemul Udrea-Băsescu?

O privesc pe Udrea ca pe unul din competitorii la alegerile prezidenţiale. Am spus că nu cred să candideze Diaconescu, ci Udrea. Elena Udrea este un competitor mai serios decât Diaconescu, fie şi pentru simplul motiv că polarizează. Eşti valoros nu doar dacă reuşeşti să creezi simpatie, ci şi antipatie. Udrea mi se pare un competitor fals, mincinos. E o personalitate falsă. Oamenii simt. Nu e antipatizată în mod întâmplător. Îi reproşez falsitatea. Încearcă să pară ceva ce nu este.

Se vorbeşte despre o înţelegere între Ponta şi Udrea.

Domnul Ponta nu vorbeşte aceeaşi limbă nici cu hoţii, nici cu mincinoşii, nici cu oamenii falşi. E imposibil aşa ceva. Nu poate exista comunicare.

Dar există un trecut comun.

Fac o diferenţă foarte mare între Udrea şi Dorin Cocoş. Dacă el a apelat la avocatul Ponta, e un lucru bun, dar nu văd legătura între a reprezenta pe domnul Cocoş şi doamna Udrea.

Domnul Dragnea anunţa în weekend că se pregăteşte o lege care să le permită aleşilor locali să îşi aleagă partidul.

O astfel de ordonanţă nu reprezintă decât o reparaţie morală a unei minciuni. Toţi primarii din România au fost aleşi ca primari USL. PNL a plecat şi s-a aliat cu PD. Noi avem un traseism politic la nivel de partid. Până să treacă liberalii de la ALDE  la PPE, noi am mai avut o singură întâmplare de acest fel. Eu vin şi întreb: primarii ăştia care au candidat la USL şi care au avut 90% din campanie anti-PD, pe aceşti primari i-a întrebat cineva dacă vor să se alieze cu PD? Dacă vor să facă parte din ACL? Garantez că nu.

Au dreptul să demisioneze şi pot fi realeşi.

E ca şi cum dvs., vecinul meu, îmi dărâmaţi casa şi îmi spuneţi că o pot construi la loc. Nu, problema nu se rezolvă aşa. Îi spui primarului: ne-am bătut joc de tine şi te-am băgat în alianţă cu PDL, împotriva cărora ai pledat, te-am luat de la liberali şi te-am dus la populari, te-am pus să te aliezi cu ăia care au spus că ai dat lovitură de stat în 2012. Ce propunem noi e aşa: dacă cineva şi-a bătut joc de aleşii locali, a făcut toate lucrurile astea, noi spunem că aveţi posibilitatea ca, dacă v-a deranjat ce s-a întâmplat pe scena politică, aveţi posibilitatea să optaţi.

Pentru precizie, vreau să amintesc ce s-a întâmplat în 2006.

E diferit, nu s-a schimbat legea pentru a le permite primarilor să îşi schimbe partidul. La finalul anului 2006, legea a fost modificată. Înainte de a se promulga legea, primarii au avut timp 45 de zile ca să-şi aleagă partidul.

Nu ai posibilitatea asta. Au avut timp să precizeze din ce partid fac parte. Eu m-am gândit să folosim în ordonanţă aceeaşi formulare din 2006.

Schimbaţi regulile în timpul jocului.

Nu ai cum să impui aşa ceva fără o reglementare legală.

Avem o lege care interzice traseismul.

Dvs. spuneţi că nu are voie să se mute primarul, dar are voie partidul cu tot cu primari. Noi facem o îndreptare legală şi morală. S-ar putea să avem surpriza că nu se mişcă nimeni. 

Tratamentul e discriminatoriu.

Parlamentul în 2006 asta a vrut.

Nu noi, nu Parlamentul.

Legislativul asta a propus în 2006.

În acest moment, toată lumea are liber la traseism, mai puţin aleşii locali. PNL se poate muta oriunde fără să se întâmple nimic. E discriminatoriu ca, dintre toţi actorii politici, să interzici doar unora. Nu vrem să desfiinţăm legea, dar spunem aşa: dăm o reglementare şi vă alegeţi partidul, după care, după 16 noiembrie, cu speranţa că îl vom avea preşedinte pe Victor Ponta, ar trebui interzis traseismul pentru toată lumea. Dacă PSD ar trece mâine la PPE, dar mie mi se interzice traseismul, nu vreau să fac parte.

Schimbarea orientării politice a unui partid nu e o decizie de cinci oameni.

De ce nu îndreptaţi cu totul legea?

Intenţia noastră e să se interzică traseismul complet, dar e o chestiune complexă. Va presupune o gândire complexă să interzici traseismul cu toate efectele sale. Oricine poate fi traseist, mai puţin aceşti oameni.

În România, mai ales pe plan local, nu s-au păstrat majorităţile. De ce aţi luat decizia în prag de alegeri ?

E o idee care a apărut în teritoriu. Prin ordonanţă, primarul va putea alege. S-ar putea forma din nou USL. Alţii pot spune că vor în acest USL. Tot ei vor răspunde în faţa alegătorilor.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite