Mihai Tudose este premierul propus de PSD. Dragnea: „Mihai Tudose nu are dublă comandă. Şi Ponta a fost acuzat de plagiat şi a fost un premier foarte bun“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PSD a decis azi să-l propună pe Mihai Tudose pentru funcţia de premier. Tudose este la al cincilea mandat de parlamentar şi a fost ministru al Economiei în guvernele Ponta şi Grindeanu. A fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat susţinută la Academia SRI. Întrebat dacă Tudose are dublă comandă, aluzie la implicarea serviciilor în alegerea premierului, Liviu Dragnea a răspuns: "Categoric, nu!".

UPDATE Liviu Dragnea: În ultimele zile n-am fost la pescuit, din păcate, că am văzut pe anumite siteuri. Am discutat cu preşedinţii de organizaţii judeţene, iar din acele discuţii au reieşit 6 nume: Mihai Fifor, Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Marcel Ciolacu şi Mihai Tudose. Din diverse motive, primii cinci au declinat susţinerea din partea colegilor. A fost o discuţie destul de seriosă, nu una dură, dar profundă. S-au spus lucruri direct, s-au pus întrebări la care a răspuns Mihai Tudose. 

Respectă Tudose criteriile de integritate cerute de Klaus Iohannis?

Au fost şi alţii acuzaţi de plagiat. Mihai Tudose a ales să nu meargă cu procedura până la capăt să ajungă în instanţă. Mihai Tudose nu şi-a luat acel doctorat pentru a-i folosi pentru un salariu sau nişte venituri mai mari. În condiţiile în care a apărut acea discuţie a decis să facă cerere conform legii să-şi retragă doctoratul şi cu asta basta. Nu sunt specialist în doctorate, dar imi aduc aminte că şi Victor Ponta a fost acuzat de plagiat şi a fost un premier foarte bun.

Ce garanţii aveţi că Iohannis va accepta?

Nu pot să am garanţii, dar am covningerea că preşedintele vrea ca în România să se instaleze cât mai repede un Guvern. Părerea mea e că preşdintele nu va dori ca această criză să se prelungească. 

Are Mihai Tudose dublă comandă?

A fost întrebat în CEX, iar răspunsul a  fost categoric nu. Am văzut şi eu că am fost racolat în rândul Securităţii de generalul Coldea în tinereţea mea. Am aflat şi că generalul Coldea îmi este consilier. N-am avut vreodată impresia că Mihai Tudose are dublă comandă. Convingerea mea e că nu are dublă comandă. M-a sunat cineva din presă şi m-a întrebat dacă am pistolul la tâmplă. Se tot spune că sunt şantajat. De ce să-mi mai pună mie cineva pistolul la tâmplă?

Nu este ciudat să puneţi un nou premier cu studii la SRI?

Nu este ciudat. Sunt mulţi care au făcut acea Acadamie.

Care e calendarul dacă Iohannis accestă propunerea?

Dacă nominalizarea apare azi, joi seară estimîm să avem Guvernul votat. 

UPDATE Comitetul Executiv Naţional al PSD l-a validat pe Mihai Tudose ca propunere de premier a partidului la consultările de la Palatul Cotroceni, fiind înregistrate patru abţineri şi niciun vot împotrivă. Cei care s-au abţinut sunt: preşedintele executiv Nicolae Bădălau, preşedintele PSD Olt Paul Stănescu, secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu şi preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

Lia Olguţa Vasilescu: "Mihai Tudose şi-a îndeplinit toate obiectivele la minister, dar ele au fost blocate de Grindeanu. Nu are dublă comandă. A dat garanţii că singura comandă pe care o are este la PSD. Nu cred că vor fi probleme cu această propunere".

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, întrebat despre relaţia lui Mihai Tudose cu SRI: Sunt tot felul de speculaţii, nu pot să stau să mă bazez pe bârfe.

UPDATE Acuzaţii de plagiat. Mihai Tudose a fost ministru al Economiei în guvernele Ponta şi Grindeanu, este la al cincilea mandat de deputat si vicepresedinte PSD. În 2015, Tudose a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat, obtinută la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", sub indrumarea lui Gabriel Oprea, acuzat, la randul sau, de plagiat. In martie 2016, Tudose a cerut renuntarea la doctorat. Tudose s-a apărat spunând că, la momentul redactarii lucrarii, "erau alte vremuri".

UPDATE Deputatul PSD Mihai Tudose, ministrul Economiei, a fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru funcţia de premier. Decizia va fi luată prin vot de către membrii CExN, însă va fi doar o formalitate, din moment ce restul candidaţilor propuşi au refuzat funcţia de premier. 

UPDATE Liviu Dragnea: Am avut şi ieri şi zilele trecute discuţii cu aproape toţi preşedinţii de organizaţii, cu două excepţii, care sunt plecaţi din ţară, cu o serie de parlamentari, colegi din ţară, şi au reieşit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat aseară, azi noapte şi azi dimineaţă cu fiecare dintre ei şi se degajează o soluţie care vreau să o propun în CEx. Carmen Dan este una dintre propuneri. Am rugat-o să vină la CEX. 

Întrebat dacă va susţine un premier trecut pe la şcoala SRI (Academia Naţională de Informaţii), Dragnea a răspuns: "Nu trebuie să fie neapărat un criteriu. Nu vreau să fiu răutăcios, dar alt premier, zilele trecute, se vorbea foarte bine, chiar dacă avea această şcoală", a spus Dragnea, ironic la adresa lui Grindeanu. 

Întrebat dacă ia în calcul ca Iohannis să respingă prima variantă, Dragnea a spus: "Poate ne acceptă, teoretic ar trebui să ne accepte. Am văzut toate declaraţiile dumnealui şi poziţia din ultima perioadă, care, trebuie să recunosc că mi s-a părut o poziţie corectă, adică nu s-a implicat, chiar dacă poate au fost tentaţii în această speţă şi cred că vrea stabilitate ca şi noi". 


Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea spune că sunt luate în calcul şi femei, dar şi oameni de stânga, cu care partidul a mai colaborat, în timp ce secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu vorbeşte despre o listă de opt nume de potenţiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă.

Şedinţa CExN va începe la ora 10.30, la Palatul Parlamentului. La finalul ei, social-democraţii vor vota asupra variantelor de premier, urmând ca delegaţia partidului să meargă, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, cu o singură variantă. Liviu Dragnea anunţa că numele propunerii de premier va fi făcut public într-o declaraţie de presă la finalul consultărilor, în jurul orei 16.00.

Întrebat dacă are convingerea că preşedintele Iohannis va desemna un premier de la PSD, Dragnea a răspuns: ”Eu am convingerea în continuare că preşedintele Iohannis doreşte stabilitatea României”.

Liviu Dragnea a ajuns la un acord cu parlamentarii apropiaţi de Sorin Grindeanu pentru a vota noul Guvern. Potrivit unor surse politice, Dragnea se mai bazează şi pe voturile UDMR, partid care va susţine PSD, însă fără să intre la guvernare. Ca întotdeauna, minorităţile naţionale vor fi şi ele de partea puterii. Potrivit unor surse din PSD, Mihai Tudose pleacă favorit pentru Palatul Victoria. Mai rămâne ca Iohannis să accepte propunerea.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite