Întâlnirea Dăncilă - Iohannis s-a încheiat după 40 de minute. Premierul spune că n-a discutat nimic de ordonanţa privind graţierea şi amnistia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis, la iniţiativa acestuia, pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului privind amnistierea şi graţierea unor fapte penale. Şeful statului şi premierul s-au întâlnit ultima dată în 15 mai, discuţiile vizând memorandumul Executivului privind relocarea ambasadei României în Israel.

UPDATE 12.15 Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis au discutat pe tema preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte stadiul pregătirii dosarelor, cât şi referitor la aspectele tehnice, de infrastructură şi program, anunţă Guvernul.

„Astăzi, 18 aprilie, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu preşedintele Klaus Werner Iohannis, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte stadiul pregătirii dosarelor şi a temelor de interes, cât şi referitor la aspectele tehnice, de infrastructură şi program“, anunţă Guvernul.

Conform Executivului, „au fost trecute în revistă priorităţile incluse în Programul de lucru al Preşedinţiei Române la Consiliul UE şi s-a discutat pe marginea calendarului acţiunilor pe care Guvernul are în vedere să le organizeze în prima parte a anului viitor“.

De asemenea, a fost evidenţiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea şi promovarea interesului comun european, la asigurarea unităţii şi coeziunii între statele membre precum şi la reapropierea cetăţenilor de Uniunea Europeană.

„Prim-ministrul a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România şi le va asuma, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore şi a reafirmat angajamentul Guvernului de a contribui activ pe durata mandatului la identificarea unui consens, la luarea unor decizii importante cu privire la temele şi dosarele aflate pe agendă, precum şi nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realităţi şi provocări cărora Uniunea şi statele membre trebuie să le facă faţă", precizează Guvernul.

UPDATE Întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele Klaus Iohannis s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. Niciunul dintre cei doi oficiali nu au făcut declaraţii.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Cotroceni

Conform programului anunţat de către Administraţia Prezidenţială, dar şi de către Guvern, întâlnirea va avea loc la Palatul Cotroceni de la ora 10.30. Următoarea întrevedere pe care şeful statului o va avea la Cotroceni, cu ministrul pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Austriei, Karin Kneissl, este programată de la ora 11.30.

Întâlnirea preşedintelui cu premierul are loc la solicitarea şefului statului, în contextul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului privind amnistierea şi graţierea unor fapte penale.

În declaraţiile de presă susţinute la începutul şedinţei de marţi a Guvernului, premierul Viorica Dăncilă nu a făcut nicio referire la vreun act normativ privind amnistierea sau graţierea unor fapte de corupţie, aşa cum sugerau informaţii vehiculate în ultimele zile şi negate vehement de către liderii coaliţiei de guvernare.

La finalul şedinţei Cabinetului Dăncilă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a spus că Executivul nu a avut în discuţie un astfel de act normativ privind legislaţia penală.

De asemenea, el a precizat că joi va avea loc o nouă şedinţă de Guvern. "Nu a fost vorba în şedinţa de Guvern despre un act normativ privind amnistia sau graţierea. O să fie şi joi şedinţă de Guvern. Tematica şi ordinea de zi o putem comunica doar în ziua şedinţei de Guvern, în funcţie de avizele pe care le primesc actele care vin spre aprobare”, a afirmat Barbu.

Întrebat de ce au loc două şedinţe de Guvern în aceeaşi săptămână, purtătorul de cuvânt a explicat că era urgentă adoptarea unei Ordonanţe privind deşeurile, astfel că s-a convocat o şedinţă în ziua de marţi.

Liderul PSD Liviu Dragnea insistă ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar salva de puşcărie, şi nu doar pe el, ci şi pe alţi politicieni şi oameni de afaceri, potrivit unor surse politice. Tăriceanu se opune deocamdată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite