Dosarul „Limuzina“. Oprea s-a rugat să fie salvat, însă Dragnea l-a ignorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a cerut de la tribuna Senatului să fie salvat de începerea urmăririi penale, însă PSD, partidul care putea înclina balanţa în favoarea generalului, s-a făcut că nu aude. Mai exact,  cei mai mulţi senatori PSD au respectat ordinul lui Liviu Dragnea, care mai are de plătit poliţe lui Oprea.

Senatorii au încuviinţat, ieri, cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat că a suplimentat bugetul serviciului secret „Doi şi-un Sfert“ pentru a beneficia de jacuzzi, canapele, plasme şi o limuzină de lux. Chiar dacă solicitarea a fost aprobată, au existat 51 de senatori care s-au folosit de mandatul lor de parlamentar pentru a împiedica ajungerea lui Oprea în faţa instanţei. Cei care au votat împotriva urmăririi penale a lui Oprea sunt senatori UNPR şi ALDE, dar şi câţiva de la PSD. Printre aceştia şi nume sonore, precum preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, Ecaterina Adronescu, Ruxandra Jipa ( cea care l-a miruit pe Dan Şova) şi senatorul PSD Niculae Bădălău. Toţi aceştia au fost surprinşi de „Adevărul“ în momentul în care introduceau bila albă în urna neagră şi bila neagră în urna albă, ceea ce înseamnă un vot împotriva ridicării imunităţii. Alţi senatori şi-au ascuns votul în spatele pumnilor bine strânşi sau al sacourilor cu mâneci lungi. În această categorie intră senatorii PSD Laurenţiu Coca, Petru Filip sau Şerban Nicolae. Apoape toţi liberalii au votat la vedere, votul lor fiind unul în favoarea începerii urmăririi penale a lui Oprea. Printre cei care au arătat bilele au fost copreşedintele PNL Vasile Blaga, Tudor Barbu şi Ben Oni-Ardelean.

PSD a ţinut cont şi de cumetrii

Îndemnul lui Liviu Dragnea pentru senatorii PSD a fost să voteze pentru încuviinţarea cererii DNA. Deşi ordinul de partid n-a fost respectat de toată lumea, cei mai mulţi dintre senatorii PSD au votat împotriva lui Oprea şi l-au trimis astfel pe mâna procurorilor. „Decizia partidului a fost de a vota pentru urmărirea penală. Dar Oprea are tot felul de cumetrii şi mulţi au ţinut cont de asta“, au declarat surse social-democrate pentru „Adevărul“.

„Votaţi împotrivă!“

De asemenea, mesajul lui Oprea de a cere explicit şi public senatorilor să se opună prin vot cererii DNA a contat pentru mulţi senatori care au decis să-l apere în faţa Justiţiei. „Toate instituţiile acreditate, mă refer la SRI, serviciul secret al Armatei, Interne au identificat ameninţări la adresa fostei conduceri a Ministerului de Interne, inclusiv a mea. În acest sens, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Interne a reînfiinţat o unitate care exista şi înainte pentru paza conducerii şi protecţia Ministerului de Interne. Au plecat de la zero, în acest sens au achiziţionat printre altele şi o maşină. Întotdeauna mi-am făcut datoria, am respectat legea şi vă rog să votaţi împotriva acestei cereri“, şi-a rugat Oprea colegii. La primul vot de ridicare a imunităţii în dosarul „Girofarul“, Oprea a pledat în faţa senatorilor pentru un vot pozitiv, arătând că este nevinovat şi că va dovedi în Justiţie.

Singura care a intervenit pentru Oprea de la tribuna Senatului a fost colega sa de partid, Ruxandra Jipa, care a spus că autoturismul Audi A8 de care beneficia Oprea nu trebuia deconspirat, fiind o măsură de protecţie pentru fostul vicepremier. „Acest serviciu înfiinţat trebuia să achiziţioneze o maşină care nu trebuia deconspirată. Acum s-a deconspirat. Ce a făcut domnul Oprea? Domnul senator Oprea nici nu a luat autoturismul să îl ducă la dânsul acasă, nici celelalte lucruri. Dar dânsul trebuia să stea într-o cameră goală, la funcţia pe care o avea? Vă întreb, aşa, că pe aici toată lumea se bate pe tablete, pe laptopuri şi alte minuni. Şi un ministru de Interne, şi un viceprim-ministru pe probleme de securitate, cum trebuia să stea în birou?“, a spus Jipa.

Denunţat de foştii săi subalterni

Potrivit raportului întocmit de Comisia Juridică, preşedintele UNPR, senatorul Gabriel Oprea, a fost denunţat de trei funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Cei trei au folosit pseudonimele şi au solicitat şi primit acordarea statutului de martor ameninţat şi protejarea datelor de identificare. În calitate de ministru de Interne şi vicepremier pe probleme de securitate naţională, Oprea a aprobat achiziţia unui autoturism care a costat aproape 100.000 de euro, prejudiciul creat ridicându-se, în total, la 410.000 de lei. 

Încă doi aleşi daţi pe mâna Justiţiei

Tot ieri, alţi doi parlamentari au căzut în mâinile Justiţiei. Senatoarea PNL Doina Tudor, acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită, va fi reţinută, cel mai probabil astăzi, după ce senatorii au aprobat cererea DNA de reţinere şi arestare pe numele său. Scorul a fost foarte strâns, diferenţa fiind făcută de doar două voturi. „Mă aşteptăm şi sunt pregătită. Sunt convinsă că voi primi telefon (de la DNA-n.r.) şi voi fi chemată acolo. Mă voi prezenta. Am bagajul făcut“, a comentat senatoarea PNL. Senatorul social democrat Laurenţiu Florian Coca a anunţat în plenul Senatului că cerera DNA pentru Doina Tudor a fost aprobată cu 61 de voturi „pentru“, 57 de voturi „împotrivă“, două voturi fiind anulate

Pentru a-şi impresiona colegii, Doina Tudor şi-a expus viaţa personală în plenul Senatului şi a povestit de suferinţa pe care a îndurat-o din cauza infidelităţii soţului ei, cel pentru care a luat mită. „Trebuie să retrăiesc momente dintr-o perioadă nefericită, perioada coincide cu despărţirea de soţul meu. În ianuarie 2015 am aflat de relaţia lui extraconjugală, a fost o suferinţă imensă, viaţa mea a fost distrusă ca urmare a disputelor din casă, soţul meu a părăsit domiciliul conjugal. Un bărbat îndrăgostit plecat pe un alt drum va mai apela la serviciile celei de care se desparte? Dar o femeie rănită şi înşelată îl mai poate ajuta?, s-a apărat Doina Tudor, fostă balerină.

Şi deputatul Nicolae Păun, salvat de lipsa cvorumului săptămâna trecută, va putea fi reţinut şi arestat, după ce Camera Deputaţilor a încuviinţat solicitarea DNA,  cu 165 de voturi „pentru“ şi 86 de voturi „'împotrivă'“.

Citeşte şi: 

Vot în Senat. Gabriel Oprea poate fi urmărit penal în dosarul „Limuzina“. Generalul ceruse să fie salvat. Doina Tudor poate fi arestată: Am bagajul făcut 

Senatorii au încuviinţat cererea DNA de urmărire penală pe numele lui Gabriel Oprea, cel care şi-a rugat colegii să voteze împotriva urmăririi penale. Senatorii au aprobat şi solicitarea DNA de reţinere şi arestare pe numele senatoarei Doina Tudor.

Cum au căzut în plasa DNA soţii Tudor, fostul vicepreşedinte ASF şi senatoarea PNL

Strategia procurorilor de a trimite denunţătorii să smulgă declaraţii de la suspecţii de corupţie a funcţionat din nou. Declaraţii uimitoare apar în dosarul senatoarei Doina Tudor (PNL), acuzată de complicitate la luare de mită şi pentru care anchetatorii au cerut aviz pentru urmărirea penală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite