Oprea nu se lasă. Vicepremierul UNPR i-a transmis preşedintelui Iohannis că nu are de gând să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Gabriel Oprea a reacţionat luni seară, printr-un comunicat de presă, la declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că i-a cerut demisia şefului MAI. Liderul UNPR a anunţat că nu va demisiona din funcţiile deţinute în Guvern, pentru că nu se consideră vinovat de moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Gabriel Oprea a precizat, în comunicatul transmis luni seară presei, că a purtat o discuţie cu şeful statului, care l-a sfătuit să îşi dea demisia din funcţia de vicepremier şi de şef al MAI, dar că nu va demisiona pentru că se consideră nevinovat. 

Ministrul de interne Gabriel Oprea sugerează, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că sfatul preşedintelui Klaus Iohannnis ar avea legătură cu dorinţa sa de a schimba guvernul.

El spune că preşedintele l-a sfătuit într-adevăr să demisioneze, ca urmare a "modului în care a fost gestionată comunicarea" după accidentul în care Bogdan Gigină, poliţistul care deschidea coloana oficială a vicepremierului, a murit. El a mai spus însă că nu intenţionează să demisioneze, invocând faptul că este "nevinovat".

"În cursul întâlnirii de la Cotroceni, din această seară, preşedintele Klaus Iohannis m-a sfătuit, într-adevăr, să iau în considerare varianta demisiei din Guvern, ca urmare a modului în care a fost gestionată comunicarea pe durata ultimelor zile. Consider că implicaţiile acestor declaraţii nu sunt instituţionale, ci exclusiv de natură politică", se arată în comunicatul citat.

Oprea îl acuză pe Iohannis că sfatul său are legătură cu dorinţa de a schimba guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.

"Sfatul transmis de preşedintele Klaus Iohannis poate fi pus în contextul opţiunilor exprimate frecvent de domnia sa în ceea ce priveşte culoarea politică a Guvernului. Cu toate acestea, consider că, indiferent de situaţie, oportunitatea unei demisii ţine întotdeauna de adevăr şi de lege. În acest moment, există o anchetă penală în curs şi cel mai important lucru pentru mine, pentru colegii din Minister, pentru familia lui Bogdan Gigină este să se afle adevărul", mai susţine Gabriel Oprea.

Ministrul de Interne mai acuză "jocuri politice şi de imagine".

"O demisie la acest nivel de responsabilitate şi, implicit, asumarea unei vinovăţii care nu există, nu pot fi nici monede de schimb politic şi nici artificii mediatice. Într-un stat de drept, respectarea legii este mai importantă decât jocurile politice sau de imagine (...)Aşadar, în ceea ce mă priveşte, lucrurile sunt clare: nu sunt vinovat şi, prin urmare, voi continua activitatea în cadrul Guvernului", mai susţine Oprea.

El spune că l-a informat pe preşedinte că va asigura stabilitatea politică a guvernului din care face parte şi că "relaţia instituţională va continua în parametri fireşti", UNPR continuând să susţină proiectele lui Klaus Iohannis privind securitatea naţională, la fel cum va continua să susţină Guvernul condus de Victor Ponta.

Reamintim declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis făcută luni, 26 octombrie, în jurul orei 19.00: Având în vedere că opinia publică este preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul care a avut loc, a murit un poliţist la datorie, l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuţie fiindcă am dorit să primesc lămuriri. Am avut această discuţie în cursul acestei serii. L-am sfătuit să-şi dea demisia. Este o anchetă în curs şi aştept rezultatele acelei anchete”. Şeful statului a mai subliniat că ştie detaliile despre producerea accidentului de marţea trecută relatate chiar de domnul Oprea, dar restul circumstanţelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Aştept rezultatele acelei anchete”.

Oprea, primele declaraţii au venit după aproape o săptămână de la tragedie

Gabriel Oprea a avut prima ieşire publică de la tragedia de marţi, 20 octombrie, abia luni, 26 octombrie, când a susţinut o conferinţă de presă. Acesta a prezentat câteva detalii despre momentul accidentului, atunci când poliţistul Bogdan Gigină, care se afla în coloana sa oficială, a murit. Totuşi, vicepremierul UNPR nu a răspuns la principalele întrebări referitoare la tragedie. Una dintre ele face referire la motivul pentru care Oprea ar fi avut nevoie de coloana oficială, în condiţiile în care legea nu îi permitea acest lucru, decât în situaţii excepţionale. Vicepremierul Gabriel Oprea nu a precizat nici în ce misiune era de a solicitat coloană oficială şi nici nu a explicat reacţia întârziată şi evazivă a Ministerului de Interne şi a Poliţiei Române, instituţii care i se subordonează, referitoare la accident. Redăm mai jos declaraţia lui Gabriel Oprea făcută luni, 26 octombrie, începând cu orele 11.00:

 „Ca urmare a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, aş vrea să fac o scurtă declaraţie care să raspundă unor întrebări adresate în spaţiul public şi care nu se referă la aspectele anchetei penale aflată în desfăşurare. În seara zilei de 20 octombrie, s-a petrecut o tragedie: poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa în misiune şi nimic din ceea ce spunem sau facem nu poate alina durerea părinţilor lui, a soţiei, nu poate mângâia o familie care trece printr-o astfel de dramă. Ca tată, ştiu că nu există cuvinte sau gesturi care să poată cuprinde această suferinţă. Din respect pentru familia îndurerată am ales să nu fac declaraţii publice imediat după accident sau înaintea înmormântării.

Poliţia Capitalei a oferit, printr-un comunicat de presă, informaţii legate de circumstanţele în care s-a petrecut accidentul, de misiunea respectivă, de traseul urmat şi alte astfel de detalii operative aflate în responsabilitatea Poliţiei. Acel comunicat a precizat şi faptul că s-a deschis o anchetă penală, astfel că, ulterior acesteia, nu puteam oferi public alte răspunsuri sau informaţii.

În ceea ce mă priveşte, am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să prezint personal condoleanţe familiei îndurerate, să nu cedez tentaţiei de a oferi declaraţii care mă puteau disculpa public în raport cu acuzaţiile iresponsabile ale unor lideri politici sau speculaţiile vehiculate cu cinism. Am ales să mă asigur că familia lui Bogdan Gigină ştie cât de mult regret, că regretăm toţi cei din Ministerul Afacerilor Interne pierderea acestuia.

Am ales să acord prioritate faptului că Ministerul de Interne, structurile subordonate pun la dispoziţia Parchetului, cu promptitudine, toate informaţiile solicitate şi că în tot acest timp respectăm regula de a nu comunica referitor la circumstanţe, descrieri şi detalii ale unor fapte care sunt cercetate de Parchet”.

Oprea: „Eu nu am văzut accidentul. Nu am ştiut că este vorba de un accident”

”Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări desfăşurate în scop profesional. Detaliile referitoare la această deplasare au fost deja puse la dispoziţia Parchetului. La un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am ştiut de ce. Eu nu am văzut accidentul. Nu am ştiut că este vorba de un accident. Am văzut doar maşina de poliţie din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti coborând şi alergând.

Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina în care mă aflam a pornit de pe loc. Maşina de poliţie şi cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depăşisem locul accidentului am aflat ce s-a întâmplat. Am comunicat imediat cu şefii de structuri din Ministerul Afacerilor Interne pentru intervenţia de urgenţă a echipajului SMURD şi le-am solicitat să fiu permanent informat cu privire la ce se întâmplă.

Echipajul SMURD a ajuns la locul accidentului în mai puţin de 4 minute, în 3 minute şi 30 de secunde. Din păcate, colegul nostru nu a putut fi salvat. Sunt extrem de îndurerat de această pierdere, dar ştiu că am făcut tot ceea ce este omeneşte posibil la acel moment pentru salvarea vieţii lui Bogdan.

În ceea ce mă priveşte, speculaţiile potrivit cărora în activitatea mea aş fi încălcat legea sau aş fi utilizat dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal, vă asigur că acestea sunt complet nefondate.

MAI şi structurile subordonate acordă sprijin activ pentru desfăşurarea anchetei şi vom pune în continuare la dispoziţia Parchetului toate documentele şi informaţiile solicitate.

Acestea sunt precizările pe care le pot face public la acest moment. Vreau să îi asigur public pe toţi colegii mei, pe toţi partenerii instituţionali ai Ministerului de Interne, că în calitate de vicepremierul pentru securitate naţională şi Ministru al Afacerilor Interne, voi continua să îmi fac cu responsabilitate datoria, voi continua să îi sprijin pe ei, pe familiile lor, şi mă voi bate ca întotdeauna pentru drepturile lor.

Transmit din nou regretul şi compasiunea mea familiei lui Bogdan.

Şi aşa cum nimic nu este mai presus de viaţă, nimeni nu este mai presus de lege”.

Citeşte mai multe despre cazul poliţistului mort după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă 

Dosar pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului de la Rutieră care s-a prăbuşit cu motocicleta într-un crater săpat în mijlocul drumului

Un poliţist în misiune a căzut cu motocicleta într-o groapă din centrul Capitalei. Bărbatul a murit câteva ore mai târziu, la spital

Procurorii cercetează dacă poliţistul mort după ce a căzut într-o groapă din Capitală se afla în coloana oficială a ministrului Oprea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite