Opoziţia din PSD s-a mutat la polul sud. Cine sunt liderii anti-Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul PSD a lăsat în urmă şi câţiva nemulţumiţi selectaţi parcă pe criterii geografice. Astfel, singurul pol al opoziţiei pentru Liviu Dragnea va fi sudul României. Gabriela Firea, Robert Negoiţă, Ecaterina Andronescu, Codrin Ştefănescu, Adrian Ţuţuianu şi Marian Oprişan sunt singurii lideri aflaţi la cuţite cu liderul PSD.

Congresul extraordinar PSD, organizat sâmbătă la Sala Palatului, s-a terminat, după şapte ore, fără prea multe rezultate surprinzătoare.Viorica Dăncilă, susţinută de Liviu Dragnea, a devenit noul preşedinte executiv, lăsându-i în urmă pe Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, contracandidaţii săi pentru aceeaşi funcţie. Marian Neacşu a fost votat pentru pozitiţia de secretar general,  iar vicepreşedinţii celor opt regiuni au fost aleşi conform planurilor, excepţie făcând Adrian Ţuţuianu, senatorul PSD de Dâmboviţa, care l-a învins în numărul de voturi pe Şerban Valeca, favoritul lui Dragnea. 

Cu toate acestea, Congresul PSD a lăsat în urmă şi câţiva nemulţumiţi selectaţi parcă pe criterii geografice. Astfel,  singurul pol al opoziţiei pentru Liviu Dragnea va fi sudul României.

Deşi a câştigat funcţia de vicepreşedinte şi s-a arătat mulţumită de rezultate, Gabriela Firea a intervenit, sâmbătă seara, într-o emisiune tv, anunţând telefonic că dacă partidul şi Executivul nu o vor sprijini, nu va ezita să îşi dea demisia. Principalul său aliat este primarul Sectorului 3 şi finul acesteia, Robert Negoiţă, ales la Congres ca al doilea vicepreşedinte pentru regiunea Bucureşti-Ilfov.  

FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Imagine indisponibilă

În aceeaşi poziţie ostilă, dar mai pe tăcute, se găsesc şi vicepreşedinţi Marian Oprişan şi Adrian Ţuţuianu, ambii fiind printre cei care l-au susţinut pe Mihai Tudose în momentul în care Dragnea a dorit a doua schimbare a Guvernului PSD. Înainte de Congresul extraordinar de sâmbătă, fostul premier şi-a arătat la rândul său aprecierea faţă de Oprişan, şi a anunţat că nu va candida pentru nicio funcţie de conducere în PSD, dar că îl va susţine pentru poziţia de vicepreşedinte pentru regiunea de Sud-Est pe şeful CJ Vrancea.

Surpriza a venit, însă, de la preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, un alt critic public al lui Liviu Dragnea. Acesta a reuşit să îl învingă pe Şerban Valeca, favoritul liderului PSD, câştigând poziţia de vicepreşedinte în regiunea de Sud-Muntenia, alături de o altă protejată de-a lui Liviu Dragnea, Carmen Dan. 

Unul dintre nemulţumiţii vocali a fost, însă, Nicolae Bănicioiu care s-a retras din cursa pentru funcţia de preşedinte executiv şi a părăsit Congresul înainte ca acesta să se termine, acuzând că nu a fost lăsat să îşi ţină discursul, aşa cum era normal, înaintea începerii votului. “Să rămână organizatorii cu toate funcţiile”, a spus acesta la ieşirea din sală. Acestuia i s-a alăturat cu critici şi Ecaterina Andronescu: „Am hotărât să plecăm, pentru că modul în care au fost gândite procedurile şi faptul că sunt pe poziţia 20 şi voturile deja s-au dat, ar fi absolut inutil. Am decis să ne retragem, viaţa merge înainte”, le-a declarat Andronescu jurnaliştilor.

FOTO Mediafax 

Nicolae Banicioiu si Ecaterina Andronescu FOTO ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

„Se va vedea altă faţă a mea“

La nucleul de opoziţie din partid se mai adaugă şi Liviu Pleşoianu şi Codrin Ştefănescu, acesta din urmă fiind în ultimele zile extrem de critic la adresa conducerii PSD. Înainte de Congres, Codrin Ştefănescu anunţa în mod public susţinerea unui discurs „foarte puternic”, însă nimeni nu i-a dat cuvântul la începutul evenimentului cât lumea era în sală, ci abia la final când nu doar delegaţii plecaseră, ci şi el însuşi. În acelaşi mod au fost invitaţi să ia cuvântul şi Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu.

La finalul congresului, Liviu Pleşoianu a postat şi el pe Facebook un mesaj cu tentă critică la adresa lui Liviu Dragnea. „Cred că am fost prea rezervat până acum, dintr-o modestie care uneori poate deveni păguboasă. Începând de azi însă se va vedea altă faţă a mea. Aviz celor care au impresia că, ignorându-mă, mă pot scoate în afara jocului...", a scris deputatul PSD pe Facebook.  

Liviu Pleşoianu şi-ar fi dorit funcţia de vicepreşedinte PSD, însă regulile stabilite de Dragnea, conform cărora alegerile se impuneau pe regiuni geografice, l-a lăsat fără această opţiune. Contracandidatul lui Pleşoianu a fost Robert Negoiţă, mult mai susţinut în partid.

Din culisele Congresului PSD: ce nu s-a văzut la TV

Citeşte şi:

REPORTAJ Congresul PSD: război şi în partid, şi în stradă

Ponta: Tot ce a reprezentat PSD a fost şters. Dragnea a avut discurs paranoic fără „stânga” sau „european”. Şi-au fraudat votul la propriul Congres

FOTO Ce au lăsat în urmă delegaţii PSD veniţi la Congres: sticle, pahare de cafea, chiştoace de ţigară

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite