Opoziţia a prezentat propunerile pentru funcţiile de judecători CCR. Liberalii vin cu membri de partid în timp ce USR desemnează independenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL i-a propus pe Daniel Fenechiu şi Ioan Cupşa, în timp ce USR merge pe mâna unor jurişti care nu sunt membri de partid. FOTO Eduard Enea
PNL i-a propus pe Daniel Fenechiu şi Ioan Cupşa, în timp ce USR merge pe mâna unor jurişti care nu sunt membri de partid. FOTO Eduard Enea

PNL şi USR au prezentat luni propunerile pentru funcţiile de judecători ai Curţii Constituţionale (CCR), care urmează să fie libere. Dacă liberalii vin cu două propuneri din interiorul formaţiunii, USR a mers pe varianta a doi jurişti care nu sunt membri de partid.

Din partea Camerei Deputaţilor, PNL îl propune pe deputatul Ioan Cupşa, acesta din urmă fiind avocat şi membru în Comisia juridică a Camerei. În ce priveşte propunerea de judecător CCR din partea Senatului, liberalii l-au desemnat pe senatorul Daniel Fenechiu, potrivit G4Media. Acesta din urmă este şi el avocat, membru în Comisia juridică a Senatului şi este la al doilea mandat de parlamentar.

USR a ales să meargă pe varianta a doi jurişti din afara partidului. Astfel, din partea Camerei Deputaţilor formaţiunea îl propune pe Mircea Ursuţa, în timp ce din partea Senatului a fost desemnat Ştefan Vlad. Primul este un avocat  care a colaborat cu USR în procesul împotriva companiilor municipale înfiinţate de Gabriela Firea, în timp ce al doilea este tot avocat, cu experienţă în contencios administrativ.

„La Grupul Parlamentar USR am audiat azi cei doi profesionişti care vor fi propunerile noastre pentru CCR. Mircea Ursuţa este avocat şi doctor în drept, universitar la Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Nu a fost membru de partid niciodată. Ştefan Vlad este avocat cu experienţă vastă, specilizat în contencios administrativ, cunoscut pledant şi autor de articole de specialitate. Nu a fost membru de partid niciodată. Suntem consecvenţi cu ideile noastre de reformă la CCR: FĂRĂ POLITRUCI LA CCR!”, a scris pe Facebook Vlad Gheorghe, candidat din partea USR la europarlamentare.

În ce priveşte cea de-a treia funcţie disponibilă, preşedintele Klaus Iohannis a semnat azi decretul prin care o propune pe Simina Tănăsescu pentru funcţia de judecător al CCR. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 6 mai, decretul privind numirea în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a doamnei Elena-Simina Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019“, se anunţă într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.


Coaliţia PSD-ALDE nu a anunţat deocamdată propunerile pentru cele două funcţii de judecător CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite