Operaţiunea PSD de a-l scoate pe Dan Şova din ghearele Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Dan Şova FOTOmEDIAFAX
Victor Ponta şi Dan Şova FOTOmEDIAFAX

Ponta, Dragnea şi Tăriceanu transmit mesaje cu subînţeles senatorilor PSD în privinţa arestării lui Dan Şova, parlamentarii găsesc diverse stratageme pentru a trage de timp, iar senatorii PSD îi găsesc tot mai multe scuze lui Şova, care, în final, are toate şansele să scape de mâna Justiţiei.

Deşi ieri a expirat termenul de cinci zile până la care plenul Senatului trebuia să se pronunţe asupra solicitării DNA care îl vizează pe Dan Şova, conducerea Senatului a găsit un motiv pueril pentru ca raportul întocmit de senatorii jurişti să fie retrimis la Comisia Juridică, astfel decizia fiind amânată pentru încă două zile. „Raportul Comisiei nu a fost complet, nu a cuprins apărarea pe care a făcut-o Dan Şova“, a explicat, pentru „Adevărul“, senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al Comisiei Juridice. Din acest motiv, secretarul Comisiei Juridice, social-democrata Doina Federovici, a refuzat să-şi pună semnătura pe raportul Comisiei Juridice. Iar vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a precizat că semnătura secretarului Comisiei este obligatorie. De fapt, toate aceste pretexte nu sunt decât nişte tertipuri ale social-democraţilor pentru a-l scoate basma curată pe Dan Şova, pentru care procurorii cer arestarea sa în dosarul Turceni-Rovinari.

Ponta a uitat de decizia PSD

Social-democraţii au început să pregătească terenul pentru votul în cazul lui Dan Şova încă de la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când lideri ai partidului, dar şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-au transmis senatorilor să nu se teamă să voteze împotriva arestării lui Dan Şova, dacă aşa le dictează conştiinţa. „Parlamentarii votează conform propriilor convingeri. Niciuna dintre puterile statului nu trebuie să se bucure de o forţă disproporţionată faţă de celelalte“, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

În următoarea zi, a venit rândul preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, să le arate colegilor că nu îi va pedepsi nimeni dacă îl vor proteja pe Dan Şova, deşi există o decizie luată de Comitetul Executiv al PSD, potrivit căreia social-democraţii se angajează să voteze în favoarea tuturor cererilor venite din partea procurorilor.  „Nu putem sta cu pistolul a tâmplă, la fiecare parlamentar. Fiecare va vota cum crede, nu pot să dau eu un pronostic, acum. Vom vedea, săptămâna asta. Este un moment dificil, este un moment delicat “, a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Şi preşedintele PSD Victor Ponta a uitat complet de recomandarea generală a partidului, de a vota întotdeauna în favoarea solicitărilor venite de la procurori, şi s-a reuzumat să spună doar că „votul este secret“. Nu la fel de moale era Victor Ponta în urmă cu o lună, când în situaţia lui Dan Şova se afla Elena Udrea. Premierul Victor Ponta se lăuda atunci cu o decizie a PSD, conform căreia social-democraţii vor aproba toate solicitările venite de la procurori, indiferent de caz. „Noi am adoptat o hotărâre a grupurilor parlamentare, weekend-ul trecut la Sinaia, şi vom vota de fiecare dată pentru toate solicitările care ţin de fapte penale“, spunea Ponta, în urmă cu o lună.

„Nu se găsesc probe“

Mesajul transmis de liderii partidului pare că a fost înţeles de senatorii PSD.  Ioan Chelaru, care a consultat pe îndelete dosarul lui Dan Şova, pune sub semnul întrebării unele acuzaţii ale procurorilor. „Nu o să vă spun cum votez pentru că votul este secret, dar, în opinia mea, în dosarul lui Dan Şova sunt foarte multe probleme. În spatele unor afirmaţii făcute de DNA nu se găsesc probe. În grupul senatorial nu s-a discutat despre cum vom vota“, a declarat senatorul Ioan Chelaru, pentru „Adevărul“.

Senatorul PSD Petru Filip recunoaşte că senatorii pot fi sensibilizaţi foarte uşor dacă pledoaria lui Dan Şova va fi presărată cu sentimentalisme, pe modelul lui Varujan Vosganian, care a venit în Senat fluturând mir şi tămâie. „Părerea mea este că nu va fi o hotărâre politică şi lucrurile vor fi lăsate ca la Varujan Vosganian. Nu a fost un curent: «Votaţi pentru sau împotrivă». Partidele vor spune: «Lasaţi Justiţia să-şi facă treaba». Nu vor spune: «Protejaţi-i»! Fiecare va vota cum crede de cuviinţă. Important este cu ce argumente vor veni, pledoaria din plen, care pot influenţa sentimental pe unul sau altul. Pentru senatori, va conta şi elementele care au stat la baza chemării lor în faţa Justiţiei“, a spus şi senatorul PSD Petru Filip.

PSD încearcă tergiversarea cazului Vâlcov

Social-democraţii din Comisia Juridică au găsit o chichiţă şi în dosarul colegului lor, Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influenţă.  Mai exact, senatoarea Ruxandra Jipa,  membră a forului, i-a avertizat pe colegii ei jurişti că unul dintre volumele incluse în dosarul venit de la DNA, respectiv cel cu numărul opt, lipseşte.

Senatoarea le-a arătat colegilor că, în dosar, volumul nouă urmează imediat după volumul şapte şi a anunţat că le va cere reprezentanţilor DNA să vină la Parlament pentru a lămuri situaţia. Liberalii nu sunt, însă, de acord şi spun că volumele au fost numerotate înainte de a fi trimise, iar procurorii au transmis la Senat doar ce au considerat că ar fi necesar pentru întocmirea raportului: opt dosare, numerotate de la 1 la 7, şi volumul 9.
„Asta nu înseamnă că lipseşte numărul opt, devreme ce procesul verbal de predare-primire scrie că sunt opt dosare, nu scrie că lipseşte nimic. Asta a considerat Parchetul că este necesar să trimită Senatului.  Probabil în acel volum sunt date care nu aveau legături cu cazul în sine. Eu cred că PSD îşi pregăteşte terenul pentru a solicita vreo amânare”, a explicat şeful Comisiei Juridice, liberalul Cătălin Boboc.

Situaţia urmează să fie tranşată până marţi, la prânz, interval de timp în care Vâlcov îşi poate studia dosarul.  Ulterior, Comisia juridică va întocmi raportul şi îl va trimite plenului Senatului, împreună cu avizul necesar. Votul din Senat este programat pentru miercuri, când pe ordinea de zi se va afla şi cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Dan Şova.

Momentul votului, filmat şi postat pe net

Liberalii au anunţat, ieri, că vor vota pentru reţinerea şi arestarea preventivă a colegului lor, Theodor Nicolescu, suspectat de luare de mită şi abuz în serviciu. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat favorabil cererea DNA în cazul deputatului de Argeş şi urmează ca solicitarea să ajungă,miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor. Nicolescu, fost vicepreşedinte al Comisiei juridice, a refuzat să participe la şedinţă,  „din considerente de colegialitate“.

În cazul său, dar şi în cazurile Şova şi Vâlcov, liberalii au anunţat că vor vota cu bilele la vedere şi, mai mult, că vor filma votul cu ajutorul operatorilor angajaţi la Parlament, după care vor publica înregistrările pe site-ul propriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite