Olanda dă semnale pozitive privind aderarea României la spaţiul Schengen. Ponta: „Veştile sunt bune"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul susţine că aderarea la Schengen a devenit un obiectiv realizabil   FOTO Mediafax
Premierul susţine că aderarea la Schengen a devenit un obiectiv realizabil   FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a explicat că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a fost la Haga şi a discutat cu oficialii olandezi despre aderarea României la spaţiul Schengen. Premierul susţine că, în urma acestor discuţii, Olanda a recunoscut progresele României, iar semnalele ar fi încurajatoare.

„Ministrul Corlăţean a fost la Haga şi veştile sunt bune. Dacă în România s-a început acum să se lege MCV de Schengen, văd că europenii nu-l mai leagă. Suntem într-o veşnică transformare: de unde aveam probleme, nu mai avem, de unde nu aveam, ne creem. Este important însă şi eu cred că împreună cu ministrul de Externe şi ministrul de Interne trebuie să transmitem o scrisoare către toţi prim-miniştrii, miniştrii de Interne şi miniştrii de Afaceri Europene sau Externe care vor fi reprezentaţi la Consiliul JAI din martie", a explicat premierul Victor Ponta.

Ponta a reiterat ideea că europenii nu leagă situaţia României de MCV, singurul care încearcă să saboteze aderarea la Schengen fiind preşedintele Traian Băsescu. „Este o problemă politică - tehnic, toată lumea, inclusiv Comisia Europeană, a spus foarte clar că trebuie să intrăm - problema politică trebuie să ne chinuim cu toţii să o rezolvăm şi, dacă nu mai suntem sabotaţi din ţară, sunt şi şanse importante în acest sens", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Vizita ministrului Titus Corlăţean vine în contextul în care Olanda a fost principala ţară care s-a opus aderării României la spaţiul Schengen.

Săptămâna trecută, la Bruxelles, premierul Victor Ponta anunţa că îi va prezenta preşedintelui Traian Băsescu un draft al unei scrisori care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în replică, joi, că o simplă solicitare de a intra în Schengen este "superfluu", el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.

„Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", declara preşedintele.

Duminică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că fără transmiterea către guvernele ţărilor UE a unei scrisori semnate de premier şi preşedinţii Camerelor privind aspectele negative din raportul MCV, România are şanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite