Olanda s-ar putea alătura ţărilor ce susţin candidatura lui Kovesi la şefia Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ferdinand Grapperhaus, ministrul Justiţiei din Olanda, a precizat, cu privire la candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european, că fosta şefă a DNA ar putea primi şi sprijinul ţării sale.

„Cred că e un pas foarte mare înainte că există un astfel de candidat. Încă nu am luat o decizie, pentru că evident trebuie să discutăm toate aspectele, dar sunt foarte optimist pentru că România vine cu un candidat atât de puternic“, a precizat acesta.

Ministrul olandez a susţinut că este la curent cu cariera Codruţei Kovesi. „I-am studiat CV-ul, care este impresionant, aşa cum au şi ceilalţi doi candidaţi. Persoanele care sunt luate în considerare pentru astfel de poziţii au o carieră juridică foarte bună, nu există îndoieli în această privinţă“, a precizat Grapperhaus.

Josef Moser, ministrul austriac de Justiţie, prezent vineri la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurat la Bucureşti, a anunţat că Austria va vota în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Şi Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunţat că o susţine pe fosta şefă a DNA pentru funcţie europeană. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că Viorica Dancilă va fi cea care va lua decizia privind votul României din Consiliul UE, în cadrul procedurii de numire a şefului Parchetului European, unde Laura Codruţa Kovesi este prima clasată în cursă.

„"Credeţi că eu mă pot substitui în a răspunde în locul Guvernului şi primului-ministru. Categoric, nu! Eu, cel mult, pot fi consultat, pot exprimă un punct de vedere. Chestiunea nu este peste mult timp. În momentul în care ambasadorul României la Bruxelles va primi un mandat în acest sens, îl va primi de la Guvern, prin doamna prim-ministru, şi nu prin ministrul Justiţiei.Doamna premier va poate răspunde la această întrebare, după o analiză şi după ce va avea o poziţionare clară”, a precizat ministrul Tudorel Toader vineri.

Fosta şefă a DNA s-a clasat pe prima poziţie într-o listă scurtă, înaintată Consiliului UE şi Parlamentului Uniunii, de trei candidaţi propuşi de către o comisie de experţi independenţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European. Consiliul UE urmează să fie informat cu privire la propunerile pentru ocuparea acestei funcţii de Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne, prezidat în această perioadă de ministrul român de Justiţie, Tudorel Toader. Numirea se va face printr-un vot în consens în Consiliul UE, prezidat de premierul Dăncilă, şi Parlamentul European, prin majorităţi simple.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite