Oferta de premieri a partidelor. Băsescu, singurul care se autopropune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile partide ezită să anunţe oficial numele celor pe care îi pregătesc pentru funcţia de premier, dar în culise sunt deja stabiliţi cei cu şanse pentru Palatul Victoria. Singurul partid care îşi face publică oferta e PMP, formaţiune care îl propune pe Traian Băsescu.

PSD şi PNL lasă pentru toamnă prezentarea cu nume şi prenume a celui pe care îl vor în fruntea Guvernului, în funcţie de calculele interne urmând a fi decis momentul propice pentru desemnarea omului potrivit pentru Palatul Victoria.  Social-democraţii au anunţat în urmă cu două săptămâni că nu vor face public numele celui propus pentru funcţia de prim-ministru până nu trec de testul parlamentarelor. Cu toate acestea, numele cel mai des vehiculat pentru conducerea viitorului Guvern e cel al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Personal, am mari rezerve să merg prim-ministru. Şi rezervele astea sunt generate de rezervele mele în a susţine varianta ca preşedintele partidului să fie şi prim-ministru. Motorul de dezvoltare sau factorul de stabilitate într-o societate este partidul. Partidul este mai important decât guvernul pentru că partidul este cel care furnizează expertiză bună sau care furnizează oameni proşti, incompetenţi care pot să pună o ţară în pământ“, a declarat Dragnea, la exact o lună după câştigarea alegerilor locale. Mai mult, acesta a precizat şi motivul deciziei. „Un nume aruncat deja în piaţa publică până atunci ar putea fi distrus“, a adăugat liderul PSD.

„Soluţia extraordinară“ a PSD

Pe de altă parte, acesta e contrazis de alţi oameni din conducerea social-democraţilor, cum e Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD, cel care vede în Dragnea o „soluţie extraordinară“. Motivul susţinerii lui Dragnea pentru Palatul Victoria ar fi şi faptul că se bucură de sprijinul întregului partid. Varianta cu Dragnea premier a fost ironizată de fostul preşedinte Traian Băsescu. „Am crea şi noi nişte unicate în UE. Premier condamnat, fie el şi cu suspendare! Nu cred că vreun preşedinte responsabil ar desemna premier un om condamnat pentru furt la vot“, a declarat Băsescu într-un interviu acordat Digi24, săptămâna aceasta.  

Însă, social-democraţii au cel puţin o soluţie de rezervă. Aceasta e actualul vicepremier Vasile Dîncu, fost ministru al PSD în guvernarea Năstase. Apropiat de Liviu Dragnea, Dîncu e văzut ca soluţie de avarie în cazul în care premier nu ar fi liderul PSD, dar şi ca un om pe care l-ar accepta preşedintele Klaus Iohannis şi celelalte partide care ar veni să facă majoritatea în Parlament pentru susţinerea noului Guvern. Numele lui Dîncu pentru funcţia de la Palatul Victoria nu e ceva nou. În noiembrie 2015, numele acestuia a fost vehiculat  ca soluţie de premier înainte de desemnarea lui Dacian Cioloş.

Varianta Cioloş

Două nume de posibili premieri vin şi din partea PNL. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a fost unul dintre liderii care s-au pronunţat pentru susţinerea unui om cu profilul lui Dacian Cioloş, fără a exclude să fie chiar acesta. „E foarte mare diferenţă între ce îmi doresc eu şi ce o să se întâmple. Da, eu mi-aş dori ca un om ca Dacian Cioloş să fie propunerea noastră ca prim-ministru. De la ce îmi doresc eu, la ce îşi doreşte Cioloş s-ar putea să fie o mare diferenţă, însă atunci când am făcut declaraţia vorbeam de tipologie, de profil de candidat de prim-ministru”, a mai precizat copreşedintele PNL. Problema în ceea ce-l priveşte pe Cioloş e că acesta nu face pasul înscrierii în partid. „Încă aşteptăm ca el să facă pasul spre noi. Să devină membru. Ar fi o achiziţie bună pentru PNL şi ar diminua tensiunile între liberali şi vechii PDL-işti. Să nu uităm că potrivit protocolului de fuziune, premierul trebuie dat din rândul oamenilor din PDL“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

„Deficitul de legitimitate“

Pe lângă varianta Cioloş, în interiorul partidului se vorbeşte şi posibilitatea propunerii Alinei Gorghiu pentru fotoliul de la Palatul Victoria. Această variantă e puţin probabilă din moment ce în teritoriu Gorghiu nu e prea bine văzută, nu doar de foştii oameni din PDL, dar şi de unii din vechii liberali. De altfel, aceasta e contestată şi de intelectuali apropiaţi de PNL, cum e cazul istoricului Stelian Tănase. „Crescută de primăria lui Vanghelie şi mai ales de Teodor Atanasiu, care a propulsat-o la vârful PNL, iat-o acum dând lecţii, făcând pe şefa. Nu a fost aleasă de liberali în fruntea lor, ci a numit-o Iohannis ca să controleze partidul prin ea. Are, aşadar, un major deficit de legitimitate“, a afirmat Tănase, cel care în decembrie 2013 a fost sprijinit de PNL să preia conducerea TVR.

Băsescu, singurul premier pentru PMP

În cazul PMP situaţia e foarte clară. Omul pe care partidul vrea să-l propună ca prim-minstru e fostul preşedinte Traian Băsescu, actual lider al partidului. „Aş fi probabil cel mai bun premier pe care l-a avut România de la Revoluţie încoace, datorită bunei cunoaşteri a instituţiilor statului. Ne trebuie un premier cu experienţă, cu bună cunoaştere a statului, a politicii externe, a instituţiilor internaţionale. Profilul meu e cel mai bun pentru funcţia de premier”, a declarat, fără lipsă de modestie, Băsescu. Autopropunerea sa pentru Palatul Victoria e girată şi de preşedintele executiv al formaţiunii, până de curând liderul UNPR.

Pe de altă parte, varianta susţinerii unui om din PSD e bine văzută şi de ALDE, potrivit unor surse politice. Conştienţi de faptul că partidul lor ar putea da cu greu viitorul premier, aceştia se reprofilează spre varianta susţinerii omului dorit de PSD. Cu toate acestea, la nivel declarativ, Călin Popescu-Tăriceanu rămâne omul potrivit pentru funcţia de premier, numele acestuia fiind vehiculat pentru preluarea guvernării şi în urma tragediei de la Colectiv. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite