Oferta electorală a partidelor pentru diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele politice din România şi-au prezentat candidaţii pentru alegerile parlamentare care se vor bate pentru cele patru locuri de deputat şi cele două de senator. Cei mai cunoscuţi candidaţi sunt liberalii Mihai Voicu şi Viorel Badea, însă cu nume sonore au venit şi PMP sau USR, cum este cazul unor persoane publice precum Daniel Ţecu, respectiv Manuel Costescu.

Liberalii mizează în circumscripţia de diaspora pe politicieni cunoscuţi, cei care deschid cele două liste, de Camera Deputaţilor şi Senat, fiind deputatul Mihai Voicu, om apropiat de preşedintele Alina Gorghiu, în timp ce la camera superioară e Viorel Badea, senator apropiat de Vasile Blaga. Senatorul Viorel Badea este în prezent reprezentant al diasporei, iar Mihai Voicu a fost ales în 2012 deputat de Dolj.  

La Camera Deputaţilor, pe locuri considerate neeligibile, potrivit calculelor politice, se află Alexandru Barbăroşie, Marius Ionel Ioan, Gabriel Săvulescu, iar la Senat, pe locul doi, Mihai Petre Sabailă. 

Lista PSD are zece candidaţi, şase pentru Camera Deputaţilor şi patru pentru Senat, aceştia fiind atât reprezentanţi ai românilor din diaspora, cât şi din Republica Moldova. Lista de la Camera Deputaţilor este deschisă de, Veaceslav Şaramet, iar cea de Senat de Vili Sârbu, reprezentant al PSD Diaspora din Spania, de profesie avocat.

Candidaţii ALDE

Reprezentanţii ALDE au depus listele cu semnături şi cu candidaţii pentru diaspora. Pe lista de Camera Deputaţilor sunt Aurelian Mihai, Erich Mocanu, Bogdan Rogiu şi Robert Cristea, fiind şi două rezerve, a precizat pentru „Adevărul“ secretarul general Damian Florea. La Senat vor fi Ion Hadârcă şi Svetlana Preoteasa. Cei mai cunoscuţi sunt Aurelian Mihai, politician care a mai fost deputat de diaspora şi în mandatul 2012-2016, însă şi Ion Hadârcă, preşedinte al formaţiunii de centru-dreapta PLR din Republica Moldova.

Ţecu şi Codreanu

PMP şi-a ales luni cei şase candidaţi - doi la Senat şi patru la Camera Deputaţilor - care vor candida pe listele pentru Diaspora la alegerile parlamentare din decembrie, acestea fiind deschise de preşedintele FADERE, Daniel Ţecu, respectiv preşedintele Blocului Unităţii Naţionale din Republica Moldova, Constantin Codreanu. În urma votului, PMP îi va avea candidaţi la Senat pe Daniel Ţecu şi Doru Dendiu, iar pentru Camera Deputaţilor pe Constantin Codreanu, Doru Coliu,  Dănuţ Frângu şi Sorin Cozma

Daniel Ţecu  este preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), fiind foarte cunoscut în mediul organizaţiilor din diaspora, în timp ce Constantin Codreanu, persoană apropiată de Eugen Tomac, este coordonator de proiect la Casa de Producţie Unirea TV

USR: candidaţi din diaspora pentru diaspora

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a prezentat lista de candidaţi pentru diaspora, după ce a reuşit să adune cele 7.000 de semnături necesare. La Camera Deputaţilor, lista USR va fi deschisă de Manuel Costescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, acolo unde s-a ocupat de departamentul investiţii străine. Înaionte de a fi cootat de Dacian Cioloş în Guvern, Costeascu a fost director executiv al băncii GP Morgan. La Senat, cap de listă va fi Radu Mihail, cu studii în domeniul comunicaţiilor, care trăieşte la Paris. „Toti sunt oameni competenţi, care au reuşit in domeniul lor. Suntem convinsi ca vor face o echipa buna”, a spus liderul USR Clotilde Armand, după ce a anunţat cele două liste de candidati. Iată listele complete de candidaţi USR pentru diaspora.

Camera Deputaţilor:

1. Manuel Costescu- secretar de stat în ministerul Economiei, unde s-a ocupat de investiţii străine; fost director executiv la GP Morgan.

2. Daniel Popescu - a fondat reţeaua profesioniştilor români din strainatate. Locuieşte în Anglia.

3. Irina Galupa- avocat în Baroul Paris, specializata in drept internaţional.

4. Anca Sawaya- specialist în resurse umane. A absolvit Facultatea de litere din Bucureşti.

5. Adela  Miron - a construit o afacere de la zero în domeniul stomatologiei. Locuieşte în Scoţia.

6. Larisa Stancu.

Senat:

1. Radu Mihail - specialist în comunicaţii. Trăieşte la Paris.

2. Ceresalla Ponta - se ocupă de integrarea copiilor cu disabilităţi în Roma.

3. Emanuel Stoica - fost preşedinte al ligii studenţilor români de la MIT.

4. Bogdan Ion - inginer la Airbus, locuieşte in Hamburg.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite