Obsesia „legii antiromânism“ a virusat şi PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD şi unul dintre iniţiatorii proiectului de lege. FOTO Inquam Photos
Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD şi unul dintre iniţiatorii proiectului de lege. FOTO Inquam Photos

Şerban Nicolae şi Titus Corlăţean, ambii senatori ai PSD, au depus la începutul lunii iulie un proiect pentru prevenirea şi combaterea antiromânismului, după ce o iniţiativă similară a fost depusă la sfârşitul lunii iunie de deputaţi şi senatori ai Opoziţiei.

Proiectul PSD prevede că persoanele care promovează în spaţiul public idei antiromâneşti riscă închisoare până la 3 ani. Mai mult, persoanele care ar constitui o organizaţie de acest tip, riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 10 ani. 

În acest proiect de lege se prevede o pedeapsă de 3 luni, până la 3 ani de închisoare, pentru „confecţionarea, comercializarea, distribuirea, precum şi deţinerea în vederea distribuirii, de simboluri antiromâneşti precum drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, imaginile, mesajele text, conţinutul audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări cu caracter antiromânesc“.

Până la 10 ani de închisoare

Cele mai dure pedepse, adică închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, sunt prevăzute pentru „iniţierea, constituirea sau sprijinirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc, precum şi aderarea, sub orice formă, la o asemenea organizaţie“.

Iniţiatorii explică sintagma  „antiromânism” astfel: percepţia referitoare la români exprimată ca ură împotriva acestora, precum şi manifestările gestuale, verbale sau fizice, de ură împotriva românilor, împotriva limbii române ori a culturii române, precum şi cele motivate de această ură, acte şi fapte îndreptate împotriva românilor ori a bunurilor acestora, împotriva instituţiilor comunităţilor româneşti sau a lăcaşurilor lor de cult, precum şi cele de discriminare a românilor ori de negare a independenţei, suveranităţii, unităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite