Oamenii lui Dragnea cer convocarea Congresului mai devreme pentru a-l înscăuna şef deplin al PSD. Ce piedici trebuie să depăşească Aripa Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a învins-o pe Rovana Plumb, susţinută de Ponta, la ultimele alegeri pentru şefia PSD FOTO Mediafax
Liviu Dragnea a învins-o pe Rovana Plumb, susţinută de Ponta, la ultimele alegeri pentru şefia PSD FOTO Mediafax

Mai multe organizaţii ale PSD, controlate de Liviu Dragnea, cer devansarea Congresului cu mai mult de o lună decât data stabilită de către social-democraţi în martie. Dragnea pare să nu aibă adversar în cursa internă pentru conducerea PSD, însă rezultatul Congresului depinde atât de deznodământul dosarului „Referendumul“, cât şi de reacţia opoziţiei pe care o are încă în partid.

Tot mai mulţi lideri locali din PSD cer convocarea forului de conducere în prima jumătate a lunii octombrie şi nu în noiembrie, aşa cum a stabilti Consiliul Naţional al PSD în luna martie. Apropiaţii lui Liviu Dragnea sunt siguri că acesta va fi validat oficial preşedinte plin al PSD.

Conferinţa organizaţiei PSD Bucureşti a votat, joi, la propunerea noului preşedinte al filialei, Robert Negoiţă, unul dintre „locotenenţii“ lui Liviu Dragnea, o rezoluţie privind organizarea unui Congres al partidului în prima jumătate a lunii octombrie. Negoiţă a spus clar că scopul Congresului este acela de a-l legitima pe Liviu Dragnea în fruntea PSD. „Propun rezoluţia privind organizarea unui congres în prima jumătate a lunii octombrie, pentru ca Liviu Dragnea şi conducerea partidului să capete legitimitate şi să putem să ne pregătim cât se poate de serios pentru anul viitor şi pentru mobilizarea partidului“, a spus Negoiţă.

Organizaţia PSD Bucureşti a fost una din multele care s-au exprimat în favoarea convocării Congresului cu o lună mai devreme. Liderii organizaţiilor din Timiş, Mureş, Harghita, Galaţi, Constanţa, Brăila sau Buzău au susţinut ideea unui congres organizat cât mai rapid. „Am făcut această propunere, să devansăm data Congresului, să ştim foarte bine la jumătatea lunii octombrie ce avem de făcut. Eu am vorbit din punct de vedere al unui membru care are 19 ani în PSD şi care vede 2016 ca o provocare pentru PSD. Liviu Dragnea este cel care în momentul ăsta are anvergura necesară, ştie ceea ce trebuie să facă”,  a dat tonul Sorin Grindeanu, ministrul Comunicaţiilor, urmat şi de alţi lideri locali.

„Nu resping ideea“

„Nu putem performa în scrutinele viitoare decât având stabilitate la nivelul conducerii centrale a PSD şi acest lucru nu se poate realiza decât legitimând prin vot lideri puternici pentru un partid puternic. Organizaţia Judeţeană PSD Galaţi consideră oportună organizarea Congresului în prima jumatate a lunii octombrie a acestui an, pentru a putea aborda alegerile viitoare cu o formulă de conducere completă şi puternică“, se precizează într-un comunicat al PSD Galaţi.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea nu respinge deloc ideea onvocării Congresului mai devreme, arătând că decizia se va lua marţi, la şedinţa Biroului Permanent. „Subiectul acesta  o să-l dezbatem foarte serios săptămâna viitoare la Biroul Permanent Naţional, marţi. După ce am văzut aceste declaraţii, eu am vorbit cu o parte dintre ei şi unii au nişte argumente serioase. Cel mai important argument pe care l-am văzut eu, ei au spus că trebuie cel puţin o lună şi jumătate pentru a pregăti candidaturile pentru alegerile locale şi ei sunt interesaţi ca acest lucru să se realizeze până la 1 decembrie. Eu nu resping această idee. Până la urmă, este important ceea ce vrea majoritatea organizaţiilor“, a răspuns Dragnea la solicitările venite din teritoriu.

Dragnea nu are competitor

Codrin Ştefanescu, secretar general-adjunct al PSD, a arătat că nimeni altcineva, în afară de Dragnea, nu şi-a manifestat intenţia de a se inscrie în competiţia internă din PSD. „Este în felul următor în PSD: Toată lumea aşteaptă o conducere legitimă, aleasă de Congres. Alţii sunt de altă părere, vor să amânăm Congresul după alegeri chiar. Pentru a ne lămuri, ne întâlnim marţ. În momentul de faţă nu există un competitor pentru Dragnea. Dacă Dragnea nu are competitor, înseamnă că nimeni nu a dorit să concureze. Nu înseamnă că el a dat sarcină să nu participe nimeni. PSD este un partid liber“, a spus Ştefănescu.

Cum se convoacă Congresul

Congresul este forul suprem de conducere al PSD, care se constituie din delegaţi aleşi de Conferinţele organizaţiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. În această perioadă au loc alegeri interne la nivelul fiecărei organizaţii judeţene, iar Liviu Dragnea participă la cele mai multe dintre ele. Joi a fost prezent la Conferinţa de alegeri a PSD Bucureşti, unde a fost ales preşedinte al PSD Bucureşti Robert Negoiţă, un apropiat al său, vineri este prezent la alegerile care au loc la Reşita, iar sâmbătă merge la Hunedoara. Conferinţa organizaţiei judeţene/de sector este forul care alege delegaţii la Congresul PSD.

Data şi locul desfăşurării Congresului se stabilesc însă de către Consiliul Naţional al PSD, condus de Rovana Plumb, cea care a pierdut în faţa lui Liviu Dragnea şefia interimară a PSD. Rovana Plumb nu va putea însă se împotrivească devansării Congresului pentru că social-democraţii din Comitetul Executiv al PSD, din care fac parte vicepreşedinţii partidului şi liderii din teritoriu, unde Dragnea controlează majoritatea, sunt cei care decid convocarea Consiliului Naţional.

Dragnea nu are interdicţie să candideze

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru data de 28 septembrie primul termen pentru judecarea apelului declarat în dosarul "Referendumul", în care Liviu Dragnea a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Sentinţa judecătorească în urma căreia liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare prevede şi o pedeapsă accesorie. Astfel, liderului PSD i se interzice exercitarea drepturilor prevăzute de art.64, lit.a, b Cod penal - dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Liviu Dragnea poate însă candida la o funcţie publică. Asta pentru că, potrivit art. 79 Cod Penal, ”pe durata suspendării executării pedepsei privative de libertate se suspendă şi executarea pedepselor accesorii”.

Astfel, în situaţia în care sentinţa iniţială se menţine şi la recurs, Liviu Dragnea nu va avea nicio problemă să rămână în fruntea partidului. Dragnea va avea de suferit doar dacă pedeapsa sa se va schimba din condamnare cu suspendare în condamnare cu executare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite