O zi bună pentru România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri a fost o zi bună pentru România.  Da, da, chiar aşa. Cuvinte ce unora vi se vor părea paradoxale. Să vă explic.

În ciuda tensiunii şi vâltorii de senzaţionalism, în ciuda extraordinarismelor vânturate în presă, a declaraţiilor tăioase, a breaking-news-urilor interminabile, a reporterilor zgribuliţi în frig, a cucului care a cântat mai devreme decât ora sa obişnuită, a fost totuşi o zi bună pentru România.

În primul şi în primul rând, în urma zilei de ieri, avem un buget pentru 2014. Măcar de-ar fi fost şi numai asta şi tot ar fi fost cea mai bună veste a săptămânii. Poate chiar a lunii.

Sunt milioane de români care ieri au primit o foarte bună veste de Crăciun. Medicii rezidenţi primesc de la 1 ianuarie bursa de 670 lei. Profesorii debutanţi au 10% în plus la salariu chiar din prima zi a lui 2014. Cresc pensiile peste rata inflaţiei. Creşte salariul minim. Creşte subvenţia pentru studenţi. Creşte venitul minim garantat. Fermierii îşi vor primi subvenţiile la timp. Că politicienii se mai ciondănesc e secundar, atât timp cât oamenii nu suferă, ci din contră, beneficiază.

În secundar, deşi ne-am fi bucurat şi fără asta, Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri ultimul său buget. Şantajul cu bugetul pe care l-a făcut în ultima lună este ultimul pe care Constituţia i-l permite. Preşedintele a cedat, a promulgat Legea şi de acum intervenţiile sale de 18:30 pot fi citite doar în cheia declaraţiilor politice care încearcă să pună pe picioare un partid decedat înainte de a se naşte.

În al treilea rând, pe lângă vestea bună privind bugetul, avem şi o veste politică bună. Uniunea Social-Liberală a rezistat unei crize majore şi a arătat că, atunci când este vorba de interesul public, ştie să rămână unită, să lase la o parte diferenţele şi să îşi amintească scopul său principal: să ajute România să prospere.

Este o mare diferenţă între crizele din USL şi cele generate de Traian Băsescu. Românii nu au de pierdut de pe urma tensiunilor din Uniune. Vine un an electoral, nu va fi uşor, dar s-a dovedit că PSD şi PNL sunt unite de un crez comun privind viitorul României, de un crez ce nu depinde de cine este sau nu este director al TVR.

Faptul că partidele majore ale guvernării nu au diferenţe la nivel strategic este o veste foarte bună. Tensiunile legate de aspecte punctuale s-a dovedit că pot fi rapid rezolvate.

În consecinţă, mă bucur să trag o concluzie simplă, clară, neprielnică prăpăstioşilor de serviciu, dar atât de necesară pentru restul românilor. Guvernarea USL lucrează în interesul României.

Şi asta se vede. Cum spun versurile din Pluguşorul: semne bune anul are. Astăzi se inaugurează 70 km de autostradă. Până la sfârşitul anului se anunţă câştigători pentru lucrări ce vor începe în 2014, cea mai importantă fiind cea dintre Comarnic şi Braşov. Una dintre cele mai influente reviste economice din lume, The Economist, scrie în termeni elogioşi despre România. Inflaţia este cea mai mică după 1989. Exporturile de produse agroalimentare au fost, pentru prima dată în 20 ani, mai mari decât importurile.

Recorduri după recorduri ce se bifează în dreptul anului 2013, cel mai bun an de după criză. Şi, dincolo de mândria de palmares a atingerii unor recorduri, mândria mult mai simplă a faptului că lucruri bune se întâmplă la nivelul vieţii de zi cu zi, că se simt în buzunarul fiecăruia, cu precădere al celor cu venituri mici.

După un 2013 de succes, 2014 ne găseşte cu lecţiile făcute. Dacă adăugăm puţin optimism şi mai multă încredere în forţele proprii, ne apropiem şi mai mult de necesara stare de normalitate în care ne dorim să trăim.

Drept pentru care, demonstrându-vă de ce ziua de ieri a fost una prielnică, deşi prăpăstioşii de serviciu au consumat kilovolţi pentru a vă convinge contrariul, permiteţi-mi să închei prin a vă ura de la acest birou guvernamental la care de câteva luni m-am mutat, de la acest laptop la care scriam şi înainte, că nu mai am timp să mă obişnuiesc cu altă tastatură şi cu alte combinaţii de scris diacriticele, cele fireşti, normale, senine: „Sărbători fericite, dragilor!”.

Fie ca aceste semne de normalitate şi bucurie de care v-am vorbit să vină să se adauge celorlalte bucurii mici, dar fireşti, de care e nevoie să avem parte la sfârşit de an.

image

Vă doresc ce îmi doresc şi mie: pace în suflet şi un Crăciun fericit alături de ai voştri. E singurul lucru ce contează zilele acestea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite