O privire asupra ultimelor evenimente politice. Ziua cuţitelor lungi în PSD. Dragnea sau Tudose?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este clar că relaţia Dragnea-Tudose-PSD a ajuns la limita de rupere. Azi se anunţă o zi importantă pentru soarta guvernării şi implicit pentru soarta ţării. Să se amâne deznodământul, după tot scandalul iscat de declaraţiile premierului Tudose, nu cred că mai este posibil. Scandalul este prea mare pentru a fi lăsat fără final. În spatele uşilor închise, şefii PSD vor lua o decizie: Dragnea sau Tudose?

Ce au de cântărit

Tudose nu împărtăşeşte punctul de vedere al lui Dragnea în privinţa justiţiei, lucru extrem de important. Nu a promovat încă proiectul Toader în parlament, privind legile justiţiei, nu a trimis la CCR o contestaţie în dosarul Belina. Mai mult, a declarat aseară:

„Eu nu cred că cineva ar fi atât de determinat să facă nişte dosare pe bandă rulantă unor nevinovaţi ca să remanieze Guvernul. Nu se joacă nimeni cu aşa ceva. Chiar dacă mai există derapaje, am încredere că lucrurile nu se pot duce în halul ăsta.

Este clar că premierul Tudose nu împărtăşeşte ura lui Dragnea împotriva DNA. Mai mult, consideră că prezenţa în guvern a miniştrilor cu dosare penale afectează grav imaginea şi credibilitatea guvernului, inclusiv în ochii partenerilor străini. O mai mare prăpastie între el şi Dragnea nici că se putea.

Şi măsurile de „forţă“ prevăzute de „biblia“ PSD (programul de guvernare), n-au fost puse în operă şi aşteaptă la coadă: split-TVA, înţelegerea cu sindicatele pe trecerea contributiior la angajat, legea pensiilor, creşterea colectării la bugetul de stat, etc.

Tudose susţine că, spre deosebire de episodul Grindeanu, şefii centrali şi locali ai PSD ar fi de partea sa:

„În cursul după-amiezii şi serii am avut biroul plin de colegi din PSD, şefi de organizaţii, care mi-au cerut să nu plec. În cazul lui Grindeanu i-au cerut să plece, mie mi-au cerut să nu plec.

Cât adevăr este în această declaraţie se poate vedea doar azi, la şedinţa conducerii PSD.

Sunt zvonuri că, la ultima şedinţă a conducerii PSD, Dragnea s-a văzut pus în faţa acuzaţiilor că nu se consultă cu colegii în decizii importante, că ia de unul singur decizii care afectează tot partidul.

Este greu de crezut că Dragnea va accepta eliminarea a doi miniştri foarte importanţi, loiali şi având bani pe mână, Shhaideh şi Plumb, doar că aşa îi cere Tudose. Şi ministrul Cuc, un alt apropiat al lui Dragnea, care a scăpat de remaniere până acum, este gata să fie sacrificat. Va înghiţi Dragnea aşa ceva?

Miniştrii Shaidehh şi Plumb se duceau la partid, la Dragnea, să ia instrucţiuni, nu la premier. Şi acest argument atârna greu în decizia de remaniere a celor doi miniştri.

Mai spune premierul Tudose ceva important:

Nu putem să guvernăm cu forţa, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulţumirea mea şi-atunci, dacă lucrurile stau aşa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsă de rezultate -, săptămâna asta voi lua nişte decizii, dure, dar necesare“..

Este corect ce spune premierul, este prima oară când auzim aşa ceva din partea PSD.

Ce urmează?

Probabil şefii PSD realizează ce probleme extraordinar de complicate ar fi alegerea Dragnea şi mazilirea premierului Tudose. Ar trebui să scoată un alt premier, şi după greutatea cu care i-au găsit pe primii doi este clară dificultatea operaţiunii.

În al doilea rând, cărţile trec în mâna lui Iohannis, care ar putea decide să nu mai fie aşa de cooperant cu PSD, cum a fost la primele două numiri. La câtă recunoaştere şi importanţă a căpătat Iohannis în plan internaţional îşi poate permite să joace la sânge cărţile pe care le are în mână.

Ar putea forţa Iohannis alegeri anticipate? Da, dacă apreciază că electoratul PSD s-a mai trezit în urma eşecurilor repetate în realizarea Programului de guvernare, iar absenţii de la precedentul scrutin vor fi înţeles ce risc prezintă această alegere.

Există şi posibilitatea desemnării unui premier care să încerce să coaguleze o majoritate parlamentară, lucru mai uşor decât se crede, din teama parlamentarilor de a fi expediaţi acasă. Cine ar putea fi acel premier, greu de anticipat.

În concluzie, azi este o zi importantă care poate schimba cursul României în contextul favorabil creat de situaţia grea din NATO şi UE.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite