Maya Teodoriu, noul judecător al CCR, a depus jurământul. Iohannis: „Vă încurajez să mergeţi mai departe“. Înainte, Iohannis s-a întâlnit cu Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maya Teodoriu este înlocuitoarea lui Toni Greblă la CCR FOTO Mediafax
Maya Teodoriu este înlocuitoarea lui Toni Greblă la CCR FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a mers în această dimineaţă la Palatul Cotroceni înainte de jurământul Mayei Teodoriu, noul judecător al CCR, pentru consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse politice. La ceremonia de depunere a jurământului, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa muncii depuse de judecătorii CCR.

UPDATE Klaus Iohannis: Bun venit, domnule preşedinte al Seantului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnule preşedinte al CCR! Vă felicit doamna judecător şi vă doresc succes în această misiune nobilă de judecător al CCR. Este un lucru evident că vă veţi ocupa, împreună cu colege şi colegii dvs., de respectarea Constituţiei României. Nu voi insista pe acest aspect, dar este de sublinat că, după părerea mea, dvs. reprezentanţi un stâlp al democraţiei. Munca pe care o depuneţi este importantă pentru consolidarea democraţiei şi vă încurajez să mergeţi mai departe cu toată hotărârea, demnitatea. Vă doresc mult succes!

Unul din subiectele de discuţie este numirea Mayei Teodoriu, candidata PSD, în funcţia de judecător al CCR, care a fost votată ieri de către Senat.

Simona Maya Teodoroiu, propunerea PSD, a fost aleasă ieri de plenul Senatului în calitatea de judecător al Curţii Constituţionale (CCR), pe locul lăsat liber de urmăritul penal Toni Greblă.

Maya Teodoroiu, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în timpul Guvernului Năstase,  a obţinut cu 14 voturi mai multe decât contracandidata sa, Mona Lisa Neagoe, susţinută de PNL. Diferenţa de voturi dintre cele două candidate arată faptul că majoritatea în Senat este, încă, de partea actualei coaliţii de guvernare, deşi liberalii s-au lăudat, în repetate rânduri, că schimbarea Puterii în Senat este iminentă. Votul de ieri a arătat şi faptul că dorinţa liberalilor de a-l revoca pe Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului şi de a-l înlocui cu Vasile Blaga, copreşedintele PNL, este încă departe de a se transforma în realitate, chiar dacă PNL a avut parte ieri şi de votul senatorilor UDMR. Tot la şedinţa de ieri, liberalii şi-au dat seama că au mai pierdut un vot. Potrivit unor surse politice, senatorul Varujan Vosganian a ţinut să întoarcă favoarea făcută de PSD săptămâna trecută, de a respinge cererea DIICOT de  începerea urmăririi penale a sa, şi a dat un vot candidatei PSD.

„A fost un test important“

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta i-a felicitat pe senatorii PSD pentru victoria politică obţinută ieri. „Mulţumsc mult senatorilor noştri. A fost o bătălie politică şi un test important pentru majoritate“, a spus Ponta, în debutul şedinţei conducerii PSD.

Gâlceavă pe procedură

Înainte de a trece la votul propriu-zis, social-democraţii şi liberalii s-au contrat pe procedura de vot prin care urma să fie decis noul judecător al CCR. Social-democraţii invocau Regulamentul Senatului, care prevede că viitorul judecător al CCR trebuie să primească votul a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Pe de altă parte, liberalii susţineau că articolul 76 din Legea Fundamentală prevede altceva: judecătorul CCR este ales cu voturile a jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi în sală la momentul votului. Până la urmă, a fost aleasă varinta PNL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite