Guvernul amână adoptarea bugetului până după şedinţa CSAT. Dragnea: Anul trecut, avizul a fost dat după. Iohannis a spus că anul trecut a fost altceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul amână adoptarea bugetului de stat pentru că preşedintele Klaus Iohannis nu le-a transmis dacă va acorda un aviz pozitiv bugetului de stat în şedinţa CSAT, convocată pentru marţi. Iohannis a criticat Guvernul pentru că nu a alocat suficienţi bani instituţiilor din zona securităţii naţionale.

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea: Guvernul Grindeanu a luat decizia corectă. Respectă procedurile. Din păcate, această procedură este folosită de Iohannis într-un mod neproductiv. Anul trecut a fost emis avizul a doua zi. Nu s-a vrut acest lucru. Spera că se va convoacă CSAT în seara asta. Eram pregătiţi să aşteptăm pentru a demara de mâine procedura pentru adoptarea bugetului. Avizul este consultativ, dar dacă Guvernul ar fi adoptat, cineva ar fi declanşat o procedură, adminsitrativă sau de altă natură. Din păcate, aşa s-a procedat şi cu celelalte proceduri, doar, doar, să se întârzie. Ministrul de Finanţe a discutat cu fecare ordonator de credite, demonstrând că fiecare insittuţie are suficienţi bani pentru funcţionarea în bună regulă. Sunt instituţii care au avutr creşteri foarte mari. S-a hotărât să se aloce mai mulţi bani pentru dezvoltarea ţării. Nu există niciun risc privind serviciile, ministerele, implicate în securitatea naţională.

În jurul prânzului a fost trimis bugetul (la Palatul Cotroceni - n.r.). CSAT se poate convoca într-o oră. Mi-a spus că i-a transmis preşedintelui că anul trecut avizul CSAT a venit după. Preşedintele a spus că anul trecut a fost altceva. Poate să dea ce aviz doreşte. Este consultativ. Singura instituţie care aprobă şi adoptă bugetul este Parlamentul. Nu procedează corect. Bugetul este construit responsabil. Cea mai mare parte dintre instituţii, începând cu Camera Deputaţilor, a suferit scăderi. Nu este vorba numai d e deputaţi, şi de cheltuieli cu bunurile şi serviciile. Eu l-am sfătuit pe prim-ministru să respecte procedurile ad-literam. Aşa cum avizul Consiliului Legislativ a fost dat azi-noapte. Refuz să cred că a avut informaţii corecte şi a putut să facă aceste declaraţii. Nu se pune în pericol nicio acţiune operativă. Ministrul de Finanţe a discutat cu conducerile serviciilor. Foloseşte orice prilej pentru a critica, a jigni. Nu văd de ce a fost trimisă o asemenea scrisoare. 

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu anunţă că amână adoptarea bugetului de stat: Am terminat bugetul, avem avize, dar mai este nevoie de avuizul CSAT. Am avut o disucţie astăzi, mai după-masă, cu domnul preşedinte Klaus Iohannis. Am sperat la un parcurs, aşa cum a fost anul trecut. În 9 decembrie s-a adoptat bugetul şi în 10 decembrie a fost CSAT pentru aviz. Şedinţa CSAT va fi marţi, la 12.30. Am informat conducerile Camerelor că vom avea şedinţă de Guvern după şedinţa CSAT. Proiectul de buget va fi discutat, marţi, după şedinţa CSAT

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a convocat CSAT pentru marţi. „Proiectul de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale, transmis de către Guvern, a fost primit, în această după-amiază, la Secretariatul CSAT. În acest sens, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a dispus convocarea cu celeritate a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru marţi, 31 ianuarie a.c., ora 12:30, în vederea analizării proiectului de buget“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. 

Începerea şedinţei de Guvern este amânată întrucât Executivul aşteaptă garanţii din partea preşedintelui Klaus Iohannis că bugetele pentru instituţiile din domeniul siguranţei naţionale vor primi avizul pozitiv al CSAT, au declarat pentru News.ro surse oficiale. ”Guvernul aşteaptă ca preşedintele să dea o garanţie că acest buget, care va fi astăzi aprobat în Guvern, va primi aviz pozitiv de la CSAT”, au spus sursele citate.

După ce este adoptat, bugetul pentru instituţiile care ţin de siguranţă naţională trebuie să primească, printr-o hotărâre, aviz pozitiv din partea CSAT. În condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a criticat că instituţiile din zona securităţii naţionale au un buget mai mic decât anul trecut, premierul se teme că preşedintele va face uz de dreptul de veto din CSAT şi va bloca întreg bugetul. CSAT trebuie să avizeze bugetele instituţiilor din zona securităţii naţionale, printre care serviciile de informaţii şi MAPN. 

Şedinţa de Guvern a fost programată, iniţial, pentru ora 13.00, însă a fost amânată până la această oră pentru a primi un răspuns neoficial din partea lui Iohannis. 

În noua formă a proiectului de lege, Guvernul a majorat puternic, faţă de prima variantă, fondurile alocate Ministerului Apărării, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din PIB, dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Român de Informaţii, principalul serviciu de informaţii al României.

În noua variantă, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, în scădere cu 9,4% faţă de nivelul din 2016. Serviciul de Informaţii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca în prima variantă de buget, în scădere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital. De asemenea, Serviciul de Protecţie şi Pază  primeşte 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima variantă a bugetului.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, dar şi faptul că MApN, deşi primeşte bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, aşa cum s-a angajat România, afirmând că intenţia de a reduce fondurile reprezintă un gest de "iresponsabil".

"În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului Ministerului Apărării Naţionale, toate celelalte bugete suferă reduceri faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În acelaşi timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanţării", scrie Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite