O mizerie televizată. În apărarea lui Sorin Ioniţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Creţulescu şi Rareş Bogdan
Andreea Creţulescu şi Rareş Bogdan

”Noi, ca jurnalişti”. ”Punem şi noi o întrebare jurnalistică”. ”Interesul nostru jurnalistic este să”. Dacă sunteţi dintre milioanele, poate miliardele de telespectatori fideli ai postului Realitatea TV, cei care transmit neobosit mesaje de protest faţă de audienţele măsurate abuziv de Kantar Media, nu se poate să nu recunoaşteţi personajele care folosesc cel mai des, obsesiv şi aproape abuziv, sintagmele de mai sus.

Sunt vedetele de prime-time ale postului, Andreea Creţulescu şi Rareş Bogdan.

Mergeam joi seara spre casă şi am deschis radioul maşinii pe Realitatea FM, care preia integral sonorul de la Realitatea TV. În promovarea emisiunii sale, Andreea Creţulescu anunţa că urmează să abordeze în mod demascator, împreună cu Rareş Bogdan şi invitaţii lor, un subiect născut dintr-un editorial scris de un cunoscut publicist. Subiectul era legat de povestea adolescentei din secuime care şi-a pus pe cap bentiţă tricoloră la şcoală.

Nu mică mi-a fost nedumerirea când am aflat că ţinta sesiunii de demascare era Sorin Ioniţă, de la Expert Forum. Adică sfrijitul ăla cu ochelari ”fund de sifon” urma să fie executat de către Xena presei dâmboviţene şi Sandokanul gazetăriei transcarpatice, în compania invitaţilor, Mircea Geoană şi Corneliu Dobriţoiu. Sorin Ioniţă lipsea din studio, dar mă gândeam că măcar prin telefon îi vor lua o părere. Abia aşteptam să văd cum le face faţă celor patru.

Mie îmi place cum scrie Sorin Ioniţă. E un amestec interesant de rigoare, experienţă, umor şi detaşare, atribute care mi-l fac infinit mai interesant decât alte televedete, pentru care dincolo de ”Ana are mere”  începe deşertul. Pe scurt, omul are întotdeauna argumentele la el. Nu-i citisem textul din Revista 22 despre fata cu bentiţa tricoloră, am făcut-o în timp ce era executat în contumacie. În rezumat, el o critica pe fata din Covasna, dar mai cu seamă îi critica pe adulţii care i-au gonflat povestea până la cote paroxistice.

Moderatorii n-au suflat o vorbuliţă dacă intenţionează sau nu să vorbească şi cu împricinatul. Abia după vreo jumătate de oră, Xena a spus că Sorin Ioniţă a fost la un moment dat pe telefon, dar a refuzat în cele din urmă să intervină în emisiune. I-am trimis un SMS şi l-am întrebat de ce a refuzat. Mi-a telefonat înapoi şi mi-a explicat cum şi-au bătut joc de el. „M-au sunat şi m-au uitat la telefon vreo 20 de minute. Eu tot spuneam „alo!” în timp ce-l auzeam pe Geoană vorbind, de nu mai ştia fata aia care m-a sunat, producătoarea sau ce-o fi fost, cum să-şi ceară scuze. Până la urmă am închis, dar nu m-au mai sunat înapoi”. E mai familiarizat decât mine cu studiourile de televiziune, aşa că are şi explicaţia: „Aşa fac ăştia când vor să te execute. Te sună doar ca să aibă un alibi în caz că sunt reclamaţi la CNA, după care îşi bat joc de tine”. Poate are şi CNA-ul ceva de învăţat din asta.

În câteva rânduri, moderatorii l-au taxat pe Sorin Ioniţă ca fiind „sinecurist”, motivând că acesta, astă vară, s-a poziţionat împotriva manierei în care USL a orchestrat suspendarea preşedintelui. Cum „sinecurist” înseamnă altceva, din două una: ori cei doi, gureşa şi pomădatul, nu cunosc înţelesul cuvântului, ori nu şi-au dus demonstraţia până la capăt. Păi să o ducem aici, ca să înţeleagă toată lumea ce s-a întâmplat de fapt.

Andreea Creţulescu a fost angajată, în 2009, în campania electorală a lui Mircea Geoană. Prin urmare, şi-a rupt şi ea, ca şi angajatorul său,  câţiva dinţişori într-o nucă tare. Or aşa ceva, după cum se vede, nu se uită.

Rareş Bogdan a fost ofertat astă toamnă să candideze pe listele USL pentru Parlament. S-a codit câteva săptămâni, iar postul Realitatea TV a închinat chiar câteva emisiuni ezitărilor sale. Până la urmă a declinat oferta şi a preferat să rămână... Să rămână.... Cum zice el? Aha: jurnalist...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite