O fotografie memorabilă din anii’ 90: Ion Raţiu cu papion şi gubă maramureşeană la primele alegeri libere

O fotografie memorabilă din anii’ 90: Ion Raţiu cu papion şi gubă maramureşeană la primele alegeri libere

Ion Raţiu FOTO eroiiromanieichic.ro

În urmă cu 22 de ani, când în România aveau loc primele alegeri după căderea comunismului, politicianul a ales să poarte o ţinută care combina simbolul unui gentleman cu o haină  tradiţională românească.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fotografia de arhivă apare într-o postare de pe site-ul „Eroii României Chic".

Ion Raţiu a locuit în Regatul Unit până în 1990, iar din ianuarie a contribuit, alături de Corneliu Coposu, la refacerea Partidului Naţional Ţărănescu, devenit Partidul Naţional Creştin şi Democrat. La alegerile prezindeţiale din luna mai a aceluiaşi an, Raţiu s-a clasat pe locul al treilea, după Ion Iliescu (FSN) - cu peste 80% din voturi -, şi Ion Câmpeanu (PNL).

Raţiu a fost unul dintre cei mai eleganţi politicieni români. Ţinuta şi comportamentul său, inclusiv în disputele poltice păreau desprinse din altă lume şi multă vreme după scrutin s-a glumit pe seama faptului că papionul l-ar fi făcut să piardă alegerile în "Duminica Orbului".

Unul dintre momentele cele mai valoroase pe care Ion Raţiu le-a lăsat moştenire s-a petrecut în timpul mineriadei din 1991. Când trupa lui Miron Cozma a pătruns în sediul Parlamentului, Ion Raţiu şi regretatul poet Ioan Alexandru au fost singurii care i-au înfruntat pe mineri.  „Cum îndrăzniţi să intraţi aşa, în această instituţie a democraţiei? Ieşiţi afară, imediat!”, a spus, atunci, Ion Raţiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: