O culpabilizare periculoasă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA / Robert Ghement
FOTO EPA / Robert Ghement

În ultimele zile, tot mai mulţi analişti, jurnalişti şi politicieni cad în capcana de a-i culpabiliza, de a le bate obrazul românilor care nu s-au prezentat la vot spunându-le că actuala situaţie politică este, în definitiv, vina lor.

Din cauza lor nu a putut preşedintele Klaus Iohannis să o păstreze pe Laura Codruţa Kövesi în fruntea DNA, din cauza lor PSD modifică cum doreşte Codul Penal, din cauza lor avem cel mai incompetent guvern de la Revoluţie încoace, din cauza lor inflaţia creşte, din cauza lor se încălzeşte globul, din cauza lor avem inundaţii, din cauza lor se întâmplă toate relele din lume: „Bă, dacă n-aţi votat, voi sunteţi de vină pentru tot!“. 

Cei care fac asta uită că votul este un drept, pe care un cetăţean poate sau nu, constituţional, să-l folosească. E democratic să nu votezi, nu încalci legea. Din punctul meu de vedere, să votezi doar ca să te afli în treabă, fără discernământul necesar, este mai grav decât să nu te prezinţi la vot. Mai mult, aceşti acuzatori publici ai neparticipanţilor la vot pleacă de la o premisă falsă: de unde ştiu ei ce ar fi votat oamenii? Poate că mulţi dintre ei ar fi votat PSD, dar nu s-au prezentat la urne convinşi fiind că partidul preferat o să aibă suficiente voturi pentru a ieşi câştigător...

A le bate obrazul că nu vin la vot nu este eficient, nu aşa îi aduci la urne, ci prin muncă de lămurire combinată cu un program politic care să le ofere soluţii la problemele lor.

Ca să n-o mai lungim, problema nu este a cetăţenilor care nu votează, ci a politicienilor care nu-i conving să vină la vot. Au fost suficiente exemple în istoria recentă a ţării în care românii s-au prezentat la urne atunci când au avut convingerea că trebuie să schimbe cursul politic al ţării. Aşa s-a întâmplat în 1996, în 2004, la referendumul din 2007... Oamenii ies la vot dacă sunt convinşi că cei pe care îi votează sunt capabili să le reprezinte interesele. În 2016, ce opţiuni aveau? Un PNL complicitar cu PSD, plin de politicieni penali, care între timp au şi dezertat din partid? Un USR insuficient de matur, care nu avea program de guvernare, ci doar lozinci?

Oamenii n-au venit la vot pentru că n-au crezut în oferta propusă, nu pentru că sunt leneşi sau dezinteresaţi. A le bate obrazul că nu vin la vot nu este eficient, nu aşa îi aduci la urne, ci prin muncă de lămurire combinată cu un program politic care să le ofere soluţii la problemele lor. În momentul în care vor fi convinşi că merită, se vor prezenta la urne, chiar dacă apoi vor regreta, cum s-a întâmplat şi la prezidenţialele din 2014.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite