O criză prea lungă pentru o coaliţie aşa de fragilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demiterea lui Vlad Voiculescu de la Sănătate a declanşat o criză politică, la nici patru luni de la învestirea guvernului condus de F. Cîţu. Criza nu a fost luată în serios de către toţi liderii politici: dacă tabăra USRPLUS a cerut – în mod rezonabil, cred eu – consultări de urgenţă, preşedintele s-a făcut nevăzut, iar liberalii şi udemeriştii au amânat până diseară o reuniune a coaliţiei, cu argumentul că nu-i bine să „discuţi la cald”.

Cele cinci zile scurse n-au făcut deloc bine. Dimpotrivă. Ele au permis revărsarea unui şuvoi de reproşuri şi de insinuări, de enervări şi de ameninţări care au urcat şi mai mult temperatura politică. Într-adevăr, USRPLUS a cerut schimbarea premierului Cîţu, descriindu-l fie ca o copie a nefericitului Tudorel Toader, întrucât „şi-a permis să ievalueze (sic!) o echipă pe care nu o cunoaşte” (V. Voiculescu), fie drept un „zombie politic” (C. Drulă). În replică, peneliştii au mobilizat toate resursele mediatice pe care le controlează pentru a ridiculiza comportamentul fostului ministru şi a argumenta că premierul are dreptul să schimbe în orice condiţii un membru al echipei pe care o conduce.

Partidele din opoziţie au jubilat văzând ce cadou le-a făcut premierul. Într-adevăr, cu o zi înainte de demiterea lui Voiculescu, AUR ceruse schimbarea lui mobilizând trupe de asalt în faţa ministerului, iar PSD depusese o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, după o alta ce fusese respinsă la mijlocul lui februarie. O dată ce a bifat obiectivul destituirii lui Voiculescu, opoziţia a cerut alegeri anticipate. Unii s-au şi grăbit să speculeze că USRPLUS ar putea vota o răsturnare a executivului la a cărui constituire a pus umărul. 

Toate acestea arată un singur lucru: criza e prea lungă pentru o coaliţie aşa de slabă. Spun asta fiindcă singurul lucru cert degajat zilele acestea e fragilitatea mecanismelor de cooperare şi de decizie din coaliţia PNL-USRPLUS-UDMR. Când trei partide hotărăsc să conlucreze, ele au nevoie de proceduri care să le ajute, inclusiv în momente delicate. Cu atât mai mult atunci când nu au mai fost la guvernare – cum e cazul USR, formaţiune care avea până deunăzi doar experienţa opoziţiei –,  ori s-au aflat împreună la Palatul Victoria cu mulţi ani în urmă – cum e cazul PNL şi UDMR, care n-au mai fost în acelaşi guvern din 2007-2008.

Responsabilii coaliţiei se reunesc diseară: să vedem dacă au învăţat ceva din aceste zile şi găsesc un compromis sau dacă – dornice de ciorovăială – mai contribuie şi-n zilele următoare la întărirea opoziţiei...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite