NY Times: Posibile legături între PSD şi Cambridge Analytica. „E neclar dacă a jucat un rol în influenţarea alegerilor din 2016“. Dragnea: Nici vorbă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, alături de o parte din echipa care a câştigat alegerile din 2016. FOTO Hepta
Liviu Dragnea, alături de o parte din echipa care a câştigat alegerile din 2016. FOTO Hepta

New York Times invocă, într-un articol publicat pe site miercuri, posibile legături între Cambridge Analytica şi PSD, în timpul campaniei electorale din 2016. Publicaţia citează un consultant britanic, Rupert Wolfe Murray, care susţine că a primit din partea Cambridge Analytica o ofertă de a se alătura echipei PSD pentru două sau trei luni. PSD neagă.

UPDATE Comunicat PSD: “Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat şi SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie şi nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

UPDATE Liviu Dragnea a comentat informaţia dată publicităţii de presa occidentală. „Nici vorbă la PSD. Nici vorbă. Asta ar fi chiar ultima. Eu am înţeles că în alte parte s-a implicat“, a precizat liderul PSD.


Consultantul Rupert Wolfe Murray susţine că a fost abordat înainte de alegerile parlamentare din 2016, pentru a trimite o echipă de 2-3 oameni în staff-ul de campanie al PSD, potrivit New York Times

Murray a citat dintr-un e-mail în care Mark Turnbull, unul din directorii de la Cambridge Analytica, a menţionat o solicitare în care vorbea despre posibila asistenţă în campanie, care presupunea „consultanţă strategică pentru 2-3 luni“.

„Consultantul spune că a refuzat oferta pentru că nu se implică în contracte cu partide politice. Este neclar dacă Cambridge Analytica a jucat un rol sau nu în influenţarea alegerilor din 2016, când PSD a câştigat aproximativ 46%“, potrivit New York Times, care citează AP.

Pe de altă parte, NY Times arată că platforma Rise Project a arătat că SCL Group, o companie afiliată Cambridge Analytica, a avut un birou deschis la Bucureşti din 2011. 

Cambridge Analytica, o firmă de consultanţă politică care l-ar fi ajutat pe preşedintele american Donald Trump în campania din 2016, a accesat în mod ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori de Facebook, scrie presa americană. Autorităţile americane pot amenda compania cu până la 40.000 de dolari pentru fiecare utilizator, ceea ce ar însemna o amendă totală de două mii de miliarde de dolari, o sumă imensă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite