Numirea lui Nicolicea în Guvern atârnă de 7 voturi. Ce plan de rezervă are Dragnea în războiul cu Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea ia în calcul să treacă Guvernul din nou prin votul Parlamentului, cu scopul de a-l obliga pe Klaus Iohannis să-l numească pe Eugen Nicolicea la Justiţie, susţin surse social-democrate. Însă coaliţia PSD-ALDE are o majoritate pe muchie de cuţit. Voturile UDMR ar fi din nou decisive.

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a tranmis colegilor de partid că va aştepta câteva zile ca preşedintele Klaus Iohannis să-l accepte pe Eugen Nicolicea ca ministru al Justiţiei, în caz contrar va trece la planul de rezervă: schimbarea structurii Guvernului, o procedură pe cât de avantajoasă pentru Dragnea, pe atât de riscantă. Avantajoasă, pentru că preşedintele ar fi obligat să accepte noul „buchet“ de miniştri PSD. Spre deosebire de procedura remanierii guvernamentale, când şeful şeful statului poate refuza un ministru, schimbarea structurii guvernului îl transformă pe Iohannis într-un simplu notar care semnează decretele de învestire în funcţie pentru noii demnitari. Însă măsură e foarte riscantă, ţinând cont de actuala aritmetică parlamentară. Coaliţia nu mai are majoritate la Camera Deputaţior, dar compensează cu garnitura de senatori.

După plecările masive dinspre Putere la ProRomânia, PSD şi ALDE mai au în total 240 de deputaţi şi senatori, doar cu 7 mai mulţi peste limita majorităţii. „Nu riscă nimeni să meragă la vot în Parlament când situaţia e atât de strânsă. Nu pierde Dragnea puterea cu mâna lui“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. 

Pentru a risipi emoţiile, Liviu Dragnea ar putea apela la voturile minorităţilor naţionale. Din cei 17 aleşi minoritari, jumătate votează de fiecare dată cu PSD, indiferent de proiectul legislativ. Însă ceilalţi sunt mai degrabă de partea Opoziţiei. Dacă tragem linie, liderul PSD , cu tot cu susţinătorii din grupul minorităţilor, ar număra cam 15 voturi în plus, deci tot ar fi pe muchie. Potrivit unor surse politice, Victor Ponta s-a mobilizat şi încearcă să mai rupă câţiva parlamentari de la PSD în aceste zile. 

Partidul care i-ar aduce liniştea lui Dragnea ar fi UDMR. Maghiarii, care numără 30 de senatori şi deputaţi, au susţinut PSD în ultimii doi ani şi jumătate, însă nu vor să se amestece când vine vorba de moţiuni de cenzură sau de schimbareas structurii Guvernului. Potrivit surselor citate, partidul condus de Kelemen Hunor se va abţine de la vot, în cazul în care PSD va aduce Guvernul din nou în Parlament. „Oricum, negocierile cu UDMR sunt foarte dure. Dragnea ar trebuie să le facă mari concesii“, susţine unul dintre aleşii social-democraţi.

„Se vrea reluarea atacului pesedist asupra Justiţiei“
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că prin înlocuirea lui Tudorel Toader PSD încearcă un nou asalt la adresa statului de drept.  „Au fost trimise la Cotroceni propuneri de revocare şi propuneri de noi miniştri. Însă, primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se doreşte cu această remaniere guvernamrntală. De regulă, o remaniere se face pentru a face guvernul mai bun, mai eficient, mai eficace. Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile se meargă mai prost. Aşa ceva este pur şi simplu inadmisibil. Mai multe despre aceste lucruri voi comunica la începutul săptămânii viitoare, când voi avea o explicaţie pe ceea ce probabil va trebui să se întâmple“, a declarat preşedintele Iohannis, lăsând impresia că-l va respinge pe Eugen Nicolicea.

Preşedintele a mai precizat că a vorbit cu premierul Viorica Dăncilă. „I-am comunicat că va primi de la mine un răspuns la începutul săptămânii viitoare. PSD pregăteşte o remaniere  care vrea să întărească - aşa este impresia mea - asaltul asupra Justiţiei şi acest lucru nu poate fi de bun augur“, a mai spus preşedintele Iohannis.

Toader a demisionat, dar nu se dă dus
Tudorel Toader a anunţat joi că va demisiona din funcţia de ministru al Justiţiei, dar va rămâne în minister până la numirea succesorului său. „Merg la Guvern şi îi prezint doamnei premier demisia din funcţia de ministru al Justiţiei. Domnia sa va decide ce face cu această demisie. Voi rămâne la minister până în momentul în care în Monitorul Oficial apare numele şi prenumele noului ministru, căruia îi voi preda documentele ministrului“, a spus Tudorel Toader. Viorica Dăncilă trimisese deja la Cotroceni propunerea de revocare a lui Toader, deci demisia ministrului nu schimbă cu nimic datele problemei. Preşedintele Iohannis are deja pe masă o propunere pentru Ministrul Justiţiei - Eugen Nicolicea. O poate respinge sau o poate accepta. 

Tudorel Toader cu Nicolicea e ca şi cum l-ai schimba pe Dragnea cu ta-su. Ludovic Orban, preşedinte PNL
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite