„Nucleara“ din buzunarul lui Tudose. Cum poate fi eliminat Liviu Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu cred că premierul Tudose nu este conştient de „nucleara“ pe care o are în buzunar. O dovadă este şi întâlnirea precipitată de marţi cu preşedintele Iohannis. Este un moment propice pentru resetarea jocului politic din PSD şi nu cred că Tudose îl ratează.

Context

  • România este într-o foarte bună poziţie internaţională, recunoscută ca atare de America şi UE, inclusiv prin ridicarea preşedintelui Iohannis pe o treaptă înaltă a jocului politic din UE şi NATO.
  • O criză politică este cea mai proastă variantă care ar duce, posibil, la pierderea acestei poziţii câştigate de România.
  • Tudose a înţeles că Programul de guvernare conţine multe aberaţii, generate de trio-ul incompetent Dragnea-Vâlcov-Olguţa Vasilescu, şi nu poate fi dus la îndeplinire fără retuşuri serioase.
  • Dragnea faultează acţiunile şi proiectele lui Tudose prin pretenţia de a decide şi controla totul, prin oamenii fideli de care dispune în guvern şi în eşaloanele inferioare.
  • Tudose înţelege să guverneze pe capul şi ideile lui, nu să fie făcut ţap ispăşitor la sfârşit, după modelul Grindeanu.
  • Presiunea alcătuirii bugetului pe anul viitor şi vizita a 200 de oameni de afaceri americani este încă un motiv de evitare a unei crize guvernamentale.

„Nucleara“ lui Tudose

Dragnea şi Tăriceanu insistă să-l facă pe Tudose să plece singur, deşi asta ar duce la criză guvernamentală şi instabilitate politică. Sau măcar să accepte în locul miniştrilor remaniaţi alţi oameni obedienţi lor. În plus, Tudose nu mai e credibil în ochii şefilor de Coaliţie de când a luat partea DNA, declarând că nu crede că procurorii merg până într-acolo încât să facă dosare unor miniştri pentru a fi remaniaţi. Proiectele de încălecare a justiţiei nu mai pot trece, neavând sprijinul premierului, care, în plus, refuză să sesizeze CCR în dosarul Belina, sau invocă „percepţia“ UE ca fiind mai importantă decât „realitatea“ de acasă.

În aceste condiţii, în şedinţa CEX de joi după amiază, premierul Tudose poate să-şi maximizeze cerinţele, având în spate planul B, în cazul în care CEX-ul PSD nu va fi de acord cu ele.

Planul B

Premierul Tudose poate merge vineri dimineaţa la presedintele Iohannis cu lista miniştrilor remaniaţi şi cu înlocuitorii acestora. În logica stabilităţii politice atât de necesare, şi a evitării unei crize guvernamentale, preşedintele Iohannis le va accepta, pentru că respectă şi majoritatea parlamentară existentă.

Cum va reacţiona PSD? Nu prea are cum să reacţioneze

  • Moţiune de cenzură. S-ar face de râs, cu două guverne proprii demise în 9 luni. Nu e sigur că parlamentarii PSD vor vota în bloc, nu mai suntem în situaţia Grindeanu, o parte importantă din şefimea PSD este de partea lui Tudose. Dacă ar vota moţiunea, cărţile ar trece în mâna lui Iohannis, nu se ştie cu ce final, poate chiar cu alegeri anticipate. Este improbabilă această variantă.
  • Guvernul Tudose 2.0 trece la treabă şi elimină toţi oamenii lui Dragnea şi Tăriceanu din eşaloanele inferioare ale guvernării, rectifică Programul de guvernare şi alcătuieşte bugetul pe 2018 într-o altă filosofie economică şi fiscală.
  • În acest moment, Dragnea nu mai are nici o putere în PSD. Mai mult, liderii PSD îşi vor da seama că este mai degrabă o prezenţă nocivă în conducerea partidului, şi ori pleacă singur, ori este dat afară de către conducerea PSD.

Premierul Tudose este conştient de acest parcurs pentru că lideri importanţi ai PSD i-au cerut să rămână la guvernare.

În acest scenariu se menţine stabilitatea politică a ţării şi poziţia importantă pe care aceasta tocmai a câştigat-o în plan euro-atlantic. Iar Planul de guvernare poate fi modificat într-o variantă realistă, de la forma unui roman SF cum este acum. Şi preşedintele Iohannis ar susţine acest plan, pentru că respectă majoritatea parlamentară şi interesele României în plan internaţional şi evită o criză guvernamentală extrem de nocivă în acest moment.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite