Nu s-a uscat cerneala pe acordul politic şi deja au început conflictele PSD-PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, şi fostul premier Florin Cîţu FOTO Mediafax Foto & Inquam Photos
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, şi fostul premier Florin Cîţu FOTO Mediafax Foto & Inquam Photos

Acomodarea partenerilor PSD şi PNL, care au semnat şi un acord politic pentru guvernare, începe prin atacuri şi reproşuri între cele mai mari partide ale Coaliţiei, subiectele de dispută fiind diverse, de la împărţire de funcţii şi moştenirea Cabinetului Cîţu până la modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Noul ministru al Finanţelor, Adrian Câciu, i-a luat la ţintă pe fostul premier Florin Cîţu şi pe colegul său din Guvern Dan Vîlceanu, liberal care a condus anterior Finanţele. „Rectificarea de azi ne arată nişte carenţe structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în România, pentru că ajungem în ultima lună a anului să trebuiască să alocăm suplimentari pentru banii de pensii, pentru banii de salarii. Bugetul pe 2021 l-am găsit cu probleme mari”, a declarat Câciu, demnitar care s-a declarat nemulţumit şi de execuţia bugetară de la unele ministere, situaţia cea mai slabă fiind la Agricultură, cu o execuţie de doar 50% după primele zece luni.

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte al PNL şi preşedinte al CJ Suceava, a afirmat că nu vrea să audă de cedarea unei funcţii de vicepreşedinte al instituţiei pe care o conduce şi nici de lăsarea poziţiei de prefect la un social-democrat. „Cadouri se fac de Crăciun, dar nu funcţii”, le-a transmis Flutur social-democraţilor. Replica pentru liberal a venit de la senatorul PSD Ioan Stan: „Sinceri să fim, nici nu avem nevoie de cadourile PNL-ului, pentru că am demonstrat la nivel naţional că ştim să ne luăm singuri ceea ce ni se cuvine. De altfel, domnia sa a făcut parte din echipa de negociatori şi ştie despre ce discutăm”. Aluzia era în primul rând la funcţia de prefect, acolo unde PSD vrea să impună prefecţi social-democraţi în judeţele unde CJ-urile sunt conduse de liberali.

„Echipa câştigătoare” iese la atac

La rampă a ieşit şi Rareş Bogdan (prim-vicepreşedinte PNL), care după negocierile din care partidul său a ieşit şifonat, făcuse un pas în spate. Eurodeputatul şi-a încurajat colegii să nu se lase intimidaţi de social-democraţi şi să le dea peste nas acestora. „Suntem PNL, nu putem fi umiliţi de nimeni. Nu vom tolera ca PNL să fie pus la colţ, nu vom tolera ca PNL să nu fie respectat”, a declarat Rareş Bogdan într-un interviu pentru Digi 24.

Pe de altă parte, Florin Cîţu a anunţat că PNL se opune oricărei forme de renegociere a PNRR, Guvernul Ciucă şi noua majoritate parlamentară fiind obligaţi să se apuce de implementarea tuturor reformelor promise, în cazul în care vor să primească banii europeni. Reacţia vine la presiunile PSD de începere a discuţiilor cu Comisia Europeană pentru rediscutarea unor reforme asumate în discuţiile cu Bruxelles-ul.

Nu în ultimul rând, PNL şi PSD au început cu stângul până şi la bifarea primei şedinţe de Coaliţie pentru şedinţa de Guvern de vineri, aşa cum agreaseră din acordul politic, unde era precizat că înaintea oricărei şedinţe a Cabinetului Ciucă, liderii partidelor se întâlnesc să discute priorităţile Executivului şi proiectele. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite