Nu suntem proştii proştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a demisionat chiar de ziua lui Traian Băsescu. Ironia şi-o merită cu vârf şi îndesat, dar asta nu înseamnă mai mult decât că a aşteptat enorm de mult. E nevoie să mulţumim străzii, e nevoie să ne mulţumim nouă înşine pentru că suntem normali şi vii. Ruşinea aparţine total clasei politice paralizată de frică şi incapabilă de a se conecta realităţii în care trăim cu toţii.

Demisia nu e un gest de decenţă al său, ci o victorie a ruşinii.

Mereu aceeaşi poveste, repetată fără rost şi cu o redundanţă încăpăţânată. Să vină ăştia tineri să ne salveze. Suntem desculţii Europei, vai de mama noastră, la mâna unor iresponsabili care fac ei ce vor cu noi. Ne vând şi ne cumpără când au chef. Suntem o altă generaţie de sacrificiu. Prostii debitate pe bandă rulantă în timp ce Mioriţa fumează o ţigară şi stă la un poker mic cu unul dintre ciobani.

Nu suntem nici generaţie de sacrificiu, nu avem nevoie să ne târâm copiii în stradă ca să le arătăm cât de mizeră e lumea în care trăim. Nu suntem nici rupţi în cur, nici necivilizaţi, nici fraierii Europei. Suntem bine cum suntem, doar speriaţi şi cam apatici, copleşiţi de imposibilitatea de a face ceva, uşor de liniştit şi cam fără busolă. Nimic special sau de nereparat în câteva minute de reflecţie interioară. În schimb căutăm excepţia în loc să evităm gaura enormă din faţa noastră.

Am auzit atâtea prostii în ultimii ani încât nici nu m-aş mai mira dacă aş găsi la intrare la metroul din Romană doi reptilieni cerşind nişte bani, pentru că au rămas fără benzină şi vor să se întoarcă pe planeta lor îndepărtată. Şi nici nu m-aş mira de numărul mare de naivi care ar da din cap compătimitor şi le-ar da nişte bani, sărmanilor solzoşi cam verzulii. Din neatenţie nimeni nu îşi dă seama că reptilienii sunt când Ponta sau Băsescu, Patriarhul sau Iohannis, PNL sau PSD. Stau oamenii într-un permanent Halloween politic şi cerşesc voturi, demnităţi, privilegii şi nişte mărunt. Şi noi naivi şi indiferenţi le dăm, că mde, nu avem alţii şi ce punem noi în locul lor?

Nu cred că bunicul e vinovat că nu l-a dat jos pe Ceauşescu cum nu cred că tata e vinovat că nu l-a dat jos pe Iliescu. Şi nici eu nu mă simt vinovat că nu l-am dat jos pe Ponta. Refuz să simt vreo ruşine pentru că avem o elită şchioapă, oarbă şi indolentă. Votăm împotriva lor, mergem la demonstraţii, nu ne lăsăm prostiţi şi o luăm de la capăt. De unde nevoia asta de autoflagelare?

Şi ce dacă eşti bătrân? Dacă ajunge un diliu premier sau prim-ministru e nevoie să fugi până în Grozăveşti ca să îi rogi pe studenţi să îl dea jos pe individ? De unde a apărut credinţa asta prostească? La proteste nu se participă pe bază de buletin, vârsta nu e relevantă şi nu se iese niciodată la pensie când vine vorba de acţiunea civică. Aşa că mai uşor cu sacrificiul tinerilor care trebuie ei să iasă în stradă. La manifestaţie nu se face discriminare pe bază de vârstă. Ai ceva de zis, ieşi din casă.

E plină ţara de oameni normali şi de bun simţ, dar care tac atunci când se înjură lângă ei. Cred că cei mai mulţi nici nu mai aud prostiile celorlalţi dintr-o izolare conştient auto-impusă. Adevărul e că poţi trăi bine mersi fără Capatos şi Măruţă, fără Badea şi Banciu, fără tahicardie permanentă şi auto-dispreţ. Nimeni nu se uită că deşi lucrurile mizere au audienţă, în imaginea generală nu sunt majoritare. Dar acceptăm că aşa suntem toţi şi plecăm capul de ruşine. Ei aş! De ce să ne fie nouă ruşine că Ciuvică are minţile pierdute? Cine e Ciuvică şi de ce ar trebui să ne pese nouă că un dezacordat mintal a primit drept de emisie? Nu merită să te solidarizezi cu oameni care îşi uită medicaţia şi se bucură de propriul delir.

E plină ţara de oameni normali copleşiţi de câţiva agitatori. E plina ţara de oameni civilizaţi care nu mai zâmbesc şi doar şoptesc cuvinte respectuoase, pentru că nişte dezechilibraţi au acaparat spaţiul public. E plină ţara de normalitate latentă aşa că nu văd de ce ar trebui să ne fie ruşine nouă pentru ei. Nu există nicio ruşine că eşti român, după cum nu e nicio mândrie că eşti român. Nu am inventat roata sau mişcarea de rotaţie a planetei. Suntem nişte oameni normali, care trăiesc într-o ruşine permanentă şi cu o nevoie de a-şi răscumpăra nişte păcate inventate. Realitatea e cât se poate de simplă. Ponta şi ai lui nu vor să renunţe la putere şi la privilegii. Iohannis e absent. PNL inexistent. Oprea suferă de sindromul omului care s-a ajuns. Piedone e un infractor. PSD e moşit de Iliescu. Băsescu şi Udrea bat câmpii anti-corupţiei. Patriarhul nu are simţul realităţii şi mârâie la credincioşi. Antena 3 se ocupă cu propaganda. De ce să ne fie nouă ruşine? Ruşinea e a lor!

Aşa că să mai încetăm să ne simţim proştii proştilor, că nu a început lumea cu cei din lista de mai sus şi nici nu se va termina cu ei. Nu se prăbuşeşte statul, nu cad bisericile, nu dispare democraţia dacă dispar nişte personaje ruşinoase.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite