Nu vă plac partidele? Faceţi unul mai bun!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeţi. Pariaţi. Susţineţi. Renunţaţi la confortul tribunei. Coborâţi o secundă în vestiare iar apoi ieşiţi pe teren, sub privirile mulţimii. Provocarea e infinit mai mare.

Mi-aş dori ca România să poată fi schimbată prin dăruirea fiecăruia în profesia aleasă: mama un dascăl iubit, fratele un pictor bun, verişorul un medic destoinic, tatăl un antreprenor de succes, subsemnatul un profesor respectat... Visez la ziua în care va fi destul să ne implicăm civic: pro Basarabia, pro vita, pro cultură, pro natură, anti-taxe sau mai ştiu eu cum...

Deocamdată, agitaţia noastră civică, la nivel de ONG, produce puţine efecte. Mi-aş dori ca lichelele să se teamă de marşuri, proteste, pictoriale smart, acţiuni pe Facebook. Realizarea profesională şi civismul apolitic nu aduc însă marea schimbare. E nevoie de legiuitori şi de ctitori de aşezăminte pentru ca o civilizaţie să fie salvată!

Lichelele ştiu asta şi de aceea au propagat dispreţul faţă de politică. Hoţii şi bandiţii îşi doresc ca Andrei Pleşu să scrie despre Van Gogh iar Paul Dragos Aligica să comenteze doct operele lui Buchanan. Orice, dar până la politică! Totul, însă până la partide. De ce? Pentru că partidele, zic ei, te murdăresc.

Eu cred altceva: retragerea şi dezgustul fac imposibilă orice schimbare. De acord: în acest sistem, să te implici fără să te murdăreşti e foarte greu! Greu nu înseamnă imposibil.  De asta vă spun, dragi prieteni: nu acceptaţi infantilismul celor care predau lecţia anti-politică şi anti-partide. 

Nu vă plac partidele existente? Faceţi unul mai bun! Vă dezgustă mutra guvernanţilor? Propuneţi feţe noi! Admir mai mult un competitor care se implică, decât un atotştiutor care flegmează autosuficient din tribune. 

Cei proşti îşi doresc ca oamenii inteligenţi să facă un pas în spate. Cei leneşi îşi doresc ca oamenii harnici să stea deoparte. Niciodată monopolul nu şi-a dorit concurenţa. Tiranii prosperă doar pe o piaţă închisă. De aceea, vă spun: haideţi să facem un pas înainte! Fiţi ambiţioşi. Visaţi la o implicare curajoasă.

Scriu aici ca simplu cetăţean care n-a deţinut niciodată puterea şi care face politică din pasiune, în timpul liber, fără să fiu plătit de contribuabil (precum orice europarlamentar sau orice parlamentar român, eventual lider aspirant al Opoziţiei...). 

Nu cred în puritatea celor neimplicaţi. E doar o formă de laşitate sau oboseală acest apolitism devenit religie civică. Bunicii noştri erau mândri să fi fost conservatori, liberali sau ţărănişti. Erau mai sănătoşi la cap. Fără un crez politic, oare ar mai fi supravieţuit demn în închisorile comuniste?

Celor topiţi în evlavie după "independenţi", le spun: e plin sinaxarul Bisericii de politicieni, de la Constantin cel Mare şi Iustinian până la Ştefan cel Mare şi voievodul Constantin Brâncoveanu. Lăsaţi argumentele atemporale pentru contemplativii din Athos! Dacă aveţi o familie, viitorul acesteia depinde de politică.

Aşadar, am această rugăminte. Alegeţi. Pariaţi. Susţineţi. Renunţaţi la confortul tribunei. Coborâţi o secundă în vestiare iar apoi ieşiţi pe teren, sub privirile mulţimii. Provocarea e infinit mai mare. Renunţaţi la bombăneala superioară. Nu vă cad gradele dacă validaţi o listă ori dacă apăraţi un lider. Nu vă socotiţi superiori ca simpli oengişti. Ţara se schimbă legiferând. 

Alegeţi un partid, oricare ar fi acela. Susţineţi un candidat despre care ştiţi câteva lucruri. Ignoraţi monologul televiziunilor, renunţaţi la Facebook câteva ore pe zi şi coborâţi în stradă. Staţi de vorbă cu românii neimplicaţi şi ascultaţi şi ce au de spus oamenii cu mari reuşite în viaţă. E un exerciţiu democratic extraordinar. Dacă vi se pare prea mult, atunci nu vă plângeţi pentru că trăim în sărăcie şi în înapoiere.

România merită să fie mai bună şi să fie a voastră, nu a lor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite