Nu vă pierdeţi cu Firea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Alegătorii PSD se scutură ca de o scamă şi se duc să o voteze pe Firea. Alegătorii anti-PSD se împart. Unii îl votează pe Nicuşor Dan. Alţii stau acasă. Şi unii şi alţii o fac pe Firea primar.“ FOTO Eduard Enea
„Alegătorii PSD se scutură ca de o scamă şi se duc să o voteze pe Firea. Alegătorii anti-PSD se împart. Unii îl votează pe Nicuşor Dan. Alţii stau acasă. Şi unii şi alţii o fac pe Firea primar.“ FOTO Eduard Enea

În fond, dacă asta ne purifică pe gustul lui Nicuşor Dan, politicienii pot fi eliminaţi. În tsunanimitate! Şi pe urmă? A doua sugestie a dlui Dan e ceva mai delicată: după potop, Firea! Aşadar, urmînd căile încurcate ale purismului civic, bucureştenii se pot alege cu două recorduri: scapă de politicienii corupţi şi îi aduc la putere. Situaţia merită cîteva rînduri în plus şi o tonă de naivitate în minus.

Nu ar trebui să uităm că primul rapsod al revoltei antipolitice şi cel dintîi amic al independenţei poartă un nume interesant: Sorin Oprescu. În 2008, lovit frontal de o revelaţie, Oprescu a înţeles că e independent, aşa cum alţii îşi dau seama că au trăit, prea mult timp, cu sexul greşit. Odată operat, Oprescu a tăvălit tot sistemul politic sub acuzaţia de nesimţire şi a cîştigat Primăria Bucureştiului. Restul se cunoaşte, se cercetează şi se pedepseşte conform legii. Asta nu înseamnă că societatea civilă e obligată să se lase de idealuri. Înseamnă, însă, că drumul spre iad e pavat cu bune intenţii şi e singura mare autostradă pe care o avem.

Neîndoios, clasa politică e deţinătoarea cîtorva milenii potenţiale de puşcărie. Însă abonamenul penal al politicienilor nu e nici general, nici final. Am auzit hoţii! strigat pe toate vocile şi gardurile, dar n-am auzit pe nimeni să scoată o şoaptă despre Alba Iulia. Sau Arad, Cluj, Tîrgu Mureş, Timişoara şi alte oraşe scoase din colb de politicieni şi administraţii capabile să fie capabile. Aşa cum n-am auzit de cătun, tîrg sau metropolă conduse de PSD care să nu fi retrogradat din secolul XXI.

Între atîtea decrete morale ample, măcar un lucru e clar, fără să fie microscopic: există un partid care se supune legii. PNL. Liberalii nu trebuie decoraţi pentru asta, dar diferenţa e clară. A se compara cu PSD, partidul care îşi menţine liderii numai şi numai cu condiţia ca aceştia să primească cel puţin o condamnare penală în primele 12 luni de mandat. De partea lui, PNL a găsit, la un moment dat, că Marian Munteanu e un candidat bun uitînd că Munteanu putea face figură de moderat doar dacă era de ales între Moţa şi Marin. Dar asta e altă poveste, îl lasă pe Cătălin Predoiu intact şi nu explică de ce nu auzim măcar un Jos PSD! de rutină de la Nicuşor Dan. Sau dl. Dan vrea să ne spună subtil că societatea civilă sprijină PSD? Oare societatea civilă nu vede că Dragnea e un penal în toată Firea? Greu de crezut! Sau că Ponta e un mincinos în toată Firea? Peste poate! Mai curînd, PSD vrea să cîştige Bucureştiul folosindu-se de Nicuşor Dan. Manevră clasică. Doar debutanţii n-o cunosc şi doar ei reuşesc să se ofere Voluntari. Sîntem pe locul doi la mare distanţă de PNL! – stabileşte matematic Nicuşor Dan. Aşa e! Şi eu am un foarte uşor avantaj în faţa lui Usain Bolt, cu doar 99 de metri înainte de finish.  

Nu toţi politicienii sînt la fel, aşa cum nici hoţiile, nici ideile bune nu sînt de-o seamă şi la fel. Dacă Nicuşor Dan scrie prin metrou că Bucureştiul trebuie scăpat de politicieni, atunci alegătorii trebuie avertizaţi. Ne aşternem pe tembelism dogmatic. Cine se bate cu un grup, începe să se bată cu o clasă. În aceeaşi logică, toţi doctorii sînt şpăgari şi toate femeile, în special unguroaicele, sînt curve. Şi tot în aceeaşi logică, am scăpat, exemplar, de chiaburi. Indignarea în faţa corupţiei nu trebuie transformată în ramură a luptei de clasă. De fapt, zbieretul virtuos şi înfierarea în masă sînt inutile. Legea e de ajuns. Hoţii trebuie judecaţi individual, ca orice persoană civilă. Şi tocmai societatea civilă nu înţelege asta?

Un mesaj ca Jos politicienii! nu călătoreşte prea bine. Mesajul nu ajunge la electoratul PSD, dar cunoaşte adresa fiecărui alegător anti-PSD. Consecinţele sînt aproape mecanice. Alegătorii PSD se scutură ca de o scamă şi se duc să o voteze pe Firea. Alegătorii anti-PSD se împart. Unii îl votează pe Nicuşor Dan. Alţii stau acasă. Şi unii şi alţii o fac pe Firea primar. Unde? La Bucureşti. Pe 5 iunie, cînd va avea loc, de fapt, turul II. Ultimul trur. După care, erorile nu se mai poate corecta.

Aşadar, pe 5 iunie, nu vă pierdeţi cu Firea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite