Nu-i lăsaţi pe baroni să-şi împartă România !

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Adevărul” a publicat recent o analiză în paginile de economie din care reiese că regiunile în care baronii politici vor să împartă România nu sunt în stare să supravieţuiască independent de mult hulitul Centru. Adică nici una dintre regiunile visate de Oprişan, Dragnea, Fenechiu, Frunzăverde sau care or mai fi nu produce atâta cât ar avea nevoie ca să trăiască fără să ceară bani de la Bucureşti.

 Exact ca în povestea cu ţinutul secuiesc: ţinut, ţinut, dar, ca să supravieţuiască, trebuie să-l ţină cineva.

Toţi politicienii ăştia, care visează la regionalizare cum visează un afon marele premiu de la ”Românii au talent”, toţi aceşti baroni, fie ei români, fie unguri, ar trebui, înainte de toate, să le explice oamenilor din ţinuturile pe care vor să le primească în stăpânire cum vor face ca ele să existe şi a doua zi după ce devin independente de centru. Cu ce bani se vor întreţine dacă centrul nu le mai trimite nimic. Însă ei nu-şi pun această problemă existenţială. Nu şi-o pun pentru că au un singur gând în cap: ei să aibă puteri depline pe teritoriul pe care politic îl vor stăpânii, dar să fie ţinuţi în continuare cu bani de la guvernul central.

Baronii vor ca guvernul să le lase lor în administrare toate entităţile din care se poate stoarce un ban pe plan local, dar cer bani de la Bucureşti ca să existe. Adică exact ce fac şi acum în judeţele pe care le păstoresc. Dar ia să le spună guvernul: în ordine, aveţi mai multe puteri, nemăsurate, dacă asta vă doriţi, dar trebuie să contribuiţi cu x lei la bugetul central. Voi ştiţi cum vă descurcaţi, dar trebuie să daţi atât. În funcţie de suprafaţă, de număr de locuitori şi de formele de relief, să spunem. Credeţi că s-ar mai îngrămădi cineva să fie guvernator ca Arnold Schwarzenegger ?

Regionalizarea României, aşa cum şi-o închipuie acum politicienii din judeţe, seamănă mai mult cu o feudalizare. În loc să mergem spre înainte, ne îndreptăm spre îndărăt. Or trebuie să ne gândim la viitor când o facem şi trebuie să ne gândim, în primul rând, la economie. Baronii locali visează o regionalizare numai a lor, în care ei să devină şi mai baroni decât sunt, să devină super-baroni. Dar cu aşa ceva nu trebuie să fim de acord noi, cetăţenii. Până la urmă, ce competenţă au baronii locali ai României în afară de aceea de a fi aducători de voturi pentru partidele lor ? Cum trăiesc oamenii din Teleorman, din Giurgiu, din Vaslui, din Hunedoara, din Caraş-Severin, din Gorj sau din Botoşani ? Oare de ce un judeţ e cu atât mai sărac cu cât baronul său e mai puternic şi mai cunoscut ? Simplu, pentru că sărăcia îi face pe oamenii locului dependenţi de stăpâni. Şi totuşi, România e o ţară liberă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite