Nu avem bube la toate capitolele!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

În România, succesul digitalizării nu se rezumă doar la bani şi pregătire. E un standard sub care dacă ne plasăm, s-a terminat şi cu ambiţia noastră de stat dezvoltat în viitor.

Ca în multe alte domenii, dacă vrei să ştii unde ne plasăm în topul european, consulţi un indice. În cazul digitalizării, e vorba despre indicele economiei şi societăţii digitale (DESI). 

Ei bine, În cazul României…de pe ultimul loc am plecat, iar în ciuda progreselor făcute… tot pe ultimul loc am rămas. Statistica pentru anul 2021 arată că toate statele membre ale UE au înregistrat progrese în domeniul digitalizării, însă decalajul între statele fruntaşe şi codaşe încă se menţine.

Dar dacă la 90% dintre capitolele analizate de indice, suntem încă restanţi. dacă în Parlament avem doar 17% femei, dacă în Guvern situaţia este şi mai gravă, existând o singură femeie cu portofoliu de ministru, ei bine…în ceea ce priveşte subcapitolul indicelui referitor la specialiştii TIC femei, România este pe locul 4! Deci la acest capitol, nu avem bube.

În UE, doar 19 % dintre specialiştii în domeniul TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor) şi aproximativ o treime dintre absolvenţii de ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică sunt femei. 

Pe scurt, din puţinul nostru de specialişti TIC, o pondere importantă o reprezintă femeile. Femeile specialiste din TIC reprezintă 26% din totalul specialiştilor români din acest domeniu. Şi sunt acolo pe merit. O altă dovadă că acolo unde e competiţie şi se cere competenţă, femeile se afirmă imediat! E un lucru pozitiv, care trebuie punctat.

Asta, în schimb, nu scuză performanţa slabă la majoritatea celorlalte capitole privind digitalizare. 

Pentru ca România să depăşească această realitate, condiţia de bază e să înţelegem că efortul trebuie să fie unul colectiv! Să recuperăm paşii pierduţi până acum, anii în care nu s-a făcut nimic. România are nevoie de reforme în toate domeniile. Dar digitalizarea este prioritară. Lucrurile se mişcă. Avem legi noi, suntem în grafic cu îndeplinirea jaloanelor şi reformelor din PNRR. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite