Noul ministru pentru Diaspora, în 2013: Nu este o soluţie să plecăm în străinătate. Lăsăm o ţară pustie? Te poţi angaja în România să ai trei meserii, să munceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Intotero
Natalia Intotero

Noul ministru pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, spunea, în 2013, într-un interviu pentru Adevărul, că românii săraci n-ar trebui să plece în străinătate, ci să-şi ia câte două-trei slujbe în paralel şi să muncească mai mult. Asta, în condiţiile în care fratele ei trăia la acea vreme în Italia.

 În anul 2000, Natalia Intotero, pe când avea 24 de ani, s-a înscris în Partidul Social Democrat (PSD) şi a început să activeze pe linie de tineret. 

Între 2004 şi 2008, Natalia Intotero a ocupat funcţia de consilier judeţean, iar în 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, a fost numită secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. S-a făcut repede remarcată, declarând că Suedia are preşedinte şi notând în declaraţia de avere că deţine o maşină „Lancea”.  Intotero a stat şapte luni în această funcţie, până la ieşirea PSD-ului de la guvernare. În 2012, ajuns premier, Victor Ponta a numit-o din nou secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. În 2012, ea a câştigat un loc de deputat în Parlamentul României. La alegerile din 2016, Natalia Intotero a obţinut un nou mandat de parlamentar. 

Adevărul: Tot repetaţi că nu aţi vrut niciodată să părăsiţi ţara. Dumneavoastră aveţi o situaţie materială mai fericită, dar mulţi părăsesc România de nevoie.

Natalia Intotero: Indiferent cât de greu ar fi, nu este o soluţie să plecăm în străinătate. Ce se întâmplă cu ţara dacă plecăm toţi şi lăsăm o ţară pustie?

Puteţi să-i spuneţi asta unui om care nu are unde să se angajeze şi care pleacă peste hotare ca să-şi întreţină familia?
Există soluţii. Te poţi angaja să ai trei meserii, să munceşti, şi cu siguranţă rezultatele vor fi la fel din punct de vedere material.

Cum să-ţi iei două-trei joburi, când faci 12 ore muncă fizică? Să munceşti 24 din 24 de ore?
Daţi-mi exemplu de un român plecat în străinătate care munceşte acolo, câştigă un salariu, îşi plăteşte cheltuielile şi după aceea cu cât mai rămâne.

Avem prieteni din copilărie care munceau de dimineaţa până seara pe câteva sute de lei. Au fost nevoiţi să plece, şi-au lăsat copiii acasă, n-au făcut-o de plăcere.
Salar? Cât au salaru’? Haideţi să vedem cât au salaru’. Nu vreau să intru în polemică, vă spun cu tot respectul, putem număra pe degete cazurile fericite. Dumneavoastră de ce nu aţi plecat în străinătate? Pentru că aţi avut ambiţie şi voinţă. Dacă oamenii ar fi mai conştiincioşi, dacă ar avea ambiţie şi voinţă...

Dumneavoastră numai prin ambiţie şi voinţă aţi reuşit?
Eu când m-am angajat învăţătoare aveam un salariu foarte mic. Dar n-am plecat din ţară, chiar dacă aveam posibilitatea să plec pentru un loc de muncă mai bine plătit. Nu am vrut şi nu vreau să-mi părăsesc ţara şi vreau să conving cât mai mulţi tineri să nu-şi părăsească ţara. Chiar dacă există momente dificile, dacă rămânem în ţară şi muncim cu toţii, sunt convinsă că ţara şi viitorul nostru, al tinerilor, se vor schimba. Dar dacă toţi părăsim aceasă ţară şi aşteptăm doar ajutoare din partea statului, cum să se dezvolte România?

E puţin ciudat ca un politician să-i acuze pe cei care au plecat din ţară, mai ales pe cei care au făcut-o în disperare de cauză.
Nu-i acuz, dar nu este o soluţie.

Pentru cine nu este o soluţie?
Ascultaţi-mă! Am întâlnit foarte mulţi oameni care au plecat în străinătate fără să conştientizeze pericolele la care se expun, au plecat fără să ia un număr de telefon de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, au ajuns acolo, foarte mulţi au fost persecutaţi. Vedem foarte multe cazuri de români care îşi sfârşesc destinul, viaţa, prin străinătate, care acolo au muncit la negru şi care nu au bani să poată familia să-i aducă în ţară.

Şi a cui este vina, e numai vina lor?
Nu spun că e numai vina lor, spun că nu este o soluţie.

Nu este o soluţie pentru cine?
Pentru ei, personal.

Dar care ar fi soluţia?
Să rămână aici şi să muncească.

Ce să muncească? Avem locuri de muncă pentru toţi?
Există locuri de muncă.

Sunteţi din Hunedoara. În Valea Jiului se închid mine. Ce să facă minerii?
Reconversie profesională.

Noi am fost în Valea Jiului şi acolo toţi oamenii se vaită că nu sunt locuri de muncă, spun că nu au ce să muncească.
Nu e chiar aşa. Există foarte multe firme cu capital privat, dar sunt şi foarte multe persoane care nu doresc să muncească.

Românii ăştia care pleacă în străinătate au dovedit că acolo doresc să muncească şi au trimis nişte miliarde de euro în ţară.
Bun, haideţi să concluzionăm. Vreau nişte întrebări mai succinte pentru că într-o jumătate de oră am o şedinţă.

Întrebările au fost succinte şi până acum.
Bun, eu cred că am fost destul de explicită. Nu este o soluţie să pleci din ţară, iar eu îi încurajez pe tineri să rămână în ţară.

Cum îi încurajaţi, din vorbe?
Indiferent de greutăţile cu care se confruntă, îi încurajez să rămână în ţară. Dacă ai ambiţie, dacă ai voinţă, poţi să perseverezi în viaţă. Dacă tu îţi doreşti ca om să pleci în străinătate, nu te poate obliga nimeni. Poate că dacă eu plecam de la bun început din ţară, în momentul de faţă eram foarte realizată din punct de vedere material. Dar pentru mine realizarea materială nu reprezintă o prioritate.

Dar ce realizare reprezintă o prioritate?
Să pot să ajut oamenii. Pentru asta am intrat în politică.

 Varianta integrală a interviului din 2013, aici

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite