Noua etapă a „frăţiei” dintre PNL şi USR-PLUS: inventarul traseiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa USR-PLUS şi PNL, partide partenere în Capitală, au început să se atace pe tema racolărilor făcute pentru locale, din fiecare tabără fiind lansate acuzaţii referitoare la candidaţii controversaţi pentru alegerile din 27 septembrie.

Scandalul între PNL şi Alianţa USR-PLUS a început după ce mai mulţi membri ai alianţei au distribuit în mediul online o statistică referitoare la persoanele din PNL care ar candida la primăriile din ţară şi care au venit de la alte partide. Potrivit variantei Alianţei USR-PLUS, din cei aproape 3.300 de candidaţi pentru funcţia de primar, 498 de candidaţi liberali ar proveni de la alte partide. Cel mai mare număr de traseişti, 225 de candidaţi, ar fi foşti social-democraţi, iar 100 de candidaţi ar veni de la ALDE.

Însă şi statistica făcute de Alianţa USR-PLUS e eronată, deoarece aceasta contabilizează şi unii viceprimari care în trecut au fost la alte partide, iar acum sunt pe lista PNL, cum e cazul lui Sorin Apostoliceanu la Piteşti, fost viceprimar PSD, acum candidat liberal. De asemenea, şi situaţia celor din ALDE ar fi fost problematică, deoarece nu aveau cum să plece 100 de primari la PNL, dat fiind că, la alegerile din iunie 2016, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a obţinut 64 de primari. Surse liberale susţin pentru „Adevărul” că numărul aleşilor luaţi de la PSD este, de fapt, în jur de 150.

PNL vrea statistică cu traseiştii USR-PLUS

Răspunsul PNL nu s-a lăsat aşteptat mult timp. De la Secretariatul General al PNL a plecat spre filiale un mesaj de alcătuire a unei liste cu candidaţii USR-PLUS care în trecut au fost la alte partide.

„Vă solicităm să comunicaţi urgent, până mâine dimineaţă, Secretariatului General PNL lista persoanelor care acum candidează din partea USR-PLUS şi care au fost la alte partide”. Mesajul a fost confirmat de surse politice pentru „Adevărul”. De asemenea, în media au apărut informaţii că pe lista USR Timiş sunt 19 candidaţi care ar fi fost în trecut la alte partide.

Cristina Moş, preşedinte USR Timiş, a transmis un comunicat de presă în care a recunoscut că au fost descoperite şapte persoane care ar fi minţit în declaraţiile de adeziune privind trecutul politic, fiind menţionat doar un singur nume de candidat USR-PLUS traseist, adică persoana susţinută pentru comuna Teremia Mare.

Invitat la „Adevărul Live”, Dacian Cioloş, copreşedintele USR-PLUS, a recunoscut că în rândul formaţiunii sale sunt persoane care în trecut au fost în alte partide, dar de câţiva ani au plecat de acolo pentru că nu se mai regăseau, acest lucru întâmplându-se mai ales în mediul rural. Fiind întrebat de cazul lui Marius Bodea de la Iaşi, apropiat de Relu Fenechiu, transferat de la PNL la USR pentru a fi candidat la şefia CJ Iaşi, Cioloş a pasat responsabilitatea în braţele organizaţiei judeţene. „Am încredere în colegi. Ştiu că au fost discuţii, au explicat de ce l-au luat. Ştiu că a plecat pentru că la PNL a venit Chirica. Omul a plecat pentru că a vrut să facă lucruri pentru Iaşi”, a declarat Cioloş.

„Minţiţi mai josnic decât PSD”

Un atac virulent a venit din partea liderului deputaţilor PNL, Florin Roman, exact de la tribuna Parlamentului. „Minţiţi mai josnic decât PSD. Aţi ajuns atât de jos, încât sunteţi mai populişti ca PSD. Ruşine!”, le-a transmis Roman celor din USR.

USR-PLUS a venit şi cu un mesaj la nivel de partid pentru a cere încetarea atacurilor din partea PNL, deşi cele două părţi vorbesc de o posibilă guvernare împreună după parlamentare. „Alianţa USR-PLUS cere public PNL să oprească atacurile împotriva candidaţilor săi, după ce în presă au apărut informaţii conform cărora conducerea PNL le-a cerut organizaţiilor din ţară să numere câţi candidaţi USR-PLUS la alegerile locale provin din alte partide. Cetăţenii români au nevoie de soluţii, nu de scandalul cu care i-au obişnuit politicienii în ultimii 30 de ani. Mai ales acum, în criza provocată de pandemia de COVID-19. Alianţa USR PLUS atrage atenţia că PNL ar trebui să verifice propriile cifre legate de candidaţii traseişti din ţară”, au precizat reprezentanţii Alianţei USR-PLUS într-un comunicat de presă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite