Noua conducere a PNL: fără niciun opozant al lui Cîţu şi cu număr redus de femei. Ce sfat al unui fost greu al PDL a ignorat premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu şi o parte din echipa sa  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Florin Cîţu şi o parte din echipa sa  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Biroul Executiv al PNL va fi format doar din liberali fideli lui Florin Cîţu, după ce opoziţia din partid nu a câştigat nicio funcţie. De asemenea, noua conducere este dominată de bărbaţi, fiind doar cinci femei liberale.

Unitatea din partid rămâne sub semnul întrebării date fiind rezultatele de la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, zi în care liberalii şi-au ales noul Birou Executiv, adică structura de conducere care reuneşte şeful partidului, prim-vicepreşedinţii, vicepreşedinţii şi alţi câţiva membri. În noul Birou Executiv nu există absolut niciun membru al echipei Orban. Cutuma din partid, fie că ne referim la vechiul PNL, fie la PDL, era că un număr redus de funcţii erau date către echipa perdanţilor, ca să existe o reprezentare şi a vocilor din cadrul minorităţii. La precedentele alegeri din PNL, echipa lui Orban a lăsat patru locuri de vicepreşedinte pentru patru liberali care nu erau alături de el – Dan Motreanu, Marian Petrache, Gigel Ştirbu şi Sulfina Barbu. Ulterior, după validarea Sulfinei Barbu în conducerea CNSAS, pentru funcţia vacantă a fost validat Cristian Buşoi, adică adversarul lui Orban de la Congresul din 2017.

Vasile Blaga, susţinător din umbră al lui Cîţu la acest congres, a amintit în cadrul unei reuniuni a PNL de la Oradea, în iulie, că după Congresul din 2011, în care a pierdut în faţa lui Emil Boc, ponderea obţinută, de 40%, s-a regăsit în noua conducere a partidului. „A câştigat dânsul, dar partidul a rămas unit, iar ponderea pe care am obţinut-o eu, patruzeci şi ceva la sută, s-a regăsit în viitorul Birou Permanent Naţional al partidului. Aşa trebuie să fie şi acuma. Acea teorie pe care o au unii în creier, că cel care câştigă ia totul, nu va face decât să fragilizeze partidul”, sublinia Blaga în urmă cu două luni. Blaga a vorbit, premierul a ignoratul sfatul unui lider cu experienţă de câteva decenii în politică.

La alegerile din weekend, singurul membru al echipei Orban care a fost cât pe ce să producă o surpriză şi să câştige cursa pentru funcţia de vicepreşedinte regional a fost Virgil Guran. Liderul PNL Dâmboviţa a primit 108 voturi, în timp ce adversarul său, Ciprian Pandea (echipa Cîţu), a avut 123 de voturi. În rest, toţi oamenii susţinuţi de premier au câştigat la scor.   

Reprezentarea femeilor în conducere - 10%

Prin urmare, noul Birou Executiv va avea ca prim-vicepreşedinţi pe Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode; vicepreşedinţi pe domenii - Robert Sighiartău, Nicolae Ciucă, Florin Roman, Gheorghe Falcă, Alin Tişe, Virgil Popescu, Cristian Buşoi, Daniela Cîmpean, Sorin Cîmpeanu, Alexandru Muraru, George Stângă, Mircea Fechet, Alin Nica, Pavel Popescu, Adrian Cosma, Alina Gorghiu, Monica Anisie; vicepreşedinţi politici - Cristian Băcanu, Florin Birta, Cristian Buican, Ciprian Ciucu, Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huţucă, Eugen Pîrvulescu, Dragoş Soare, Vetuţa Stănescu, Ştefan Stoica, Costel Şoptică, Eugen Ţapu Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu, George Tuţă, iar vicepreşedinţii regionali - Ionel Bogdan, Ciprian Dobre, Nelu Tătaru, Marcel Vela, Hubert Thuma, Gigel Ştirbu, Silviu Coşa, Ciprian Pandea. Secretarul general, votat la propunerea noului şef al PNL, este Dan Vîlceanu. Singurul liberal care ar putea să facă opoziţie noii echipe de conducere este Ludovic Orban, membru de drept al Biroului Naţional, datorită calităţii de fost preşedinte al PNL.

Un detaliu care iese în evidenţă din noua structură este că, deşi PNL a vorbit de impulsionarea implicării femeilor în politică, doar patru doamne sunt în conducere, adică Alina Gorghiu, Monica Anisie, Vetuţa Stănescu şi Daniela Cîmpean. Lista femeilor va fi completată de Raluca Turcan. Prin faptul că este fost preşedinte (interimar) al PNL, poate fi membru de drept al Biroului Executiv. De altfel, şi situaţia la nivel de filiale este asemănătoare în ceea ce privelte reprezentarea doamnelor, în condiţiile în care doar trei organizaţii au în frunte femei: Sibiu, Hunedoara şi Sectorul 2.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite