Noua conducere a PNL, aleasă cel târziu în iunie. Cine ţinteşte funcţia numărul unu în partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, nu exclude o posibilă candidatură la şefia partidului. FOTO Mediafax
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, nu exclude o posibilă candidatură la şefia partidului. FOTO Mediafax

Liderii PNL au hotărât ca alegerile pentru noua conducere vor fi făcute de jos în sus, adică mai întâi în organizaţiile de bază, iar într-o ultima etapă va avea loc şi competiţia pentru şefia partidului, organizarea Congresului fiind cel mai târziu în luna iunie.

În urma unei şedinţe cu preşedinţii de organizaţii judeţene ai PNL, preşedintele interimar Raluca Turcan a anunţat că în urma consultărilor s-a stabilit ca alegerile să fie făcute începând cu baza partidului pentru ca viitoarea conducere a partidului să aibă legitimitate. „Am ajuns la concluzia că PNL trebuie să intre în alegerile interne într-un mod cât mai integrator, cât mai transparent şi corect faţă de toţi membri de partid. Eu, împreună cu secretarul general, voi propune Biroului Permanent Naţional o variantă în care alegerile să se desfăşoare de jos în sus, de la nivelul fiecărei secţii de votare, urmând cu preşedinţii organizaţiilor judeţene şi apoi cu cei care vor candida pentru conducerea naţională a PNL”, a declarat preşedintele interimar al PNL.

Totodată,  Turcan a punctat că decizia a fost luată „în mod unitar”, cel mai târziu în luna iunie urmând să se desfăşoare Congresul „Cred că pe final de cel târziu iunie PNL va avea o conducere legitimă şi susţinută de cea mai mare parte a membrilor PNL”, a declarat Turcan, afirmând că nu au stabilit exact calendarul pentru Congres.

Decizia luată duminică de liberali este opusul la propunerea cu care venise un grup liberali apropiaţi de fostul copreşedinte Vasile Blaga. Mai exact, tabăra Blaga voia ca alegerile să se desfăşoare de sus în jos, cum se proceda în PDL: mai întâi era ales preşedintele partidului, apoi urmau alegerile în organizaţiile locale. În această variantă, Congresul ar fi avut loc în luna martie, potrivit unor surse politice. Varianta a căzut şi în condiţiile în care Vasile Blaga nu a venit la şedinţa cu liderii din teritoriu pentru a-şi susţine punctul de vedere.

 Înghesuială pentru şefia partidului

Mai mulţi liberali urmăresc asumarea unei candidaturi. Din tabăra vechiului PNL, au început discuţiile cu organizaţiile pentru susţinerea candidaturii Marian Petrache şi Ludovic Orban, potrivit unor surse politice. În timp ce primul e adeptul discuţiilor uşile închise şi nu a făcut publică intenţia sa, cel de-al doilea a anunţat încă din decembrie că dacă va fi achitat în procesul în care acuzat de folosirea funcţiei politice pentru foloase necuvenite va candida pentru preşedinţia PNL.

Un alt liberal văzut cu şanse de liderii PNL este Dan Motreanu, în prezent trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani. Motreanu  ar urma să preia funcţia de secretar general interimar al partidului în urma retragerii lui Marian Petrache, potrivit unor surse liberale.

De partea cealaltă, în rândul foştilor PDL-işti, pretenţii pentru şefie partidului au fost emise de prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, dar şi de Raluca Turcan, cea care a preiczat duminică faptul că deţinerea funcţiei de preşedinte interimar nu o împiedică să candideze la viitorul Congres.  Pe de altă parte, Turcan a mai spus că există varianta ca preşedintele Comisiei de organizare a alegerilor interne să nu poată candida la şefia PNL.

Potrivit unor surse politice, în cursa pentru funcţia numărul unu din partid vor intra doi foşti PDL-işti cu vechime: primarul Aradului, Gheorghe Falcă, şi europarlamentarul Daniel Buda. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite