SONDAJ Adevărul despre România: Noua alianţă D.A. are deja 5,4%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INSCOP Research explică scorul mare pe care îl are formaţiunea condusă de Mihai Răzvan Ungureanu prin confuzia de brand şi precizează că acesta este sub pragul electoral de 8% pentru alianţe.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, marea majoritate a populaţiei îşi păstrează opţiunea pentru USL, care ar obţine 60,1% din voturile românilor, potrivit sondajului ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul”.

Podiumul se păstrează
Uniunea este urmată de PDL cu 14,1%, PPDD cu 9%, Alianţa Dreptate şi Adevăr (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat – Forţa Civică) cu 5,4% (sub pragul electoral de 8% pentru alianţe) şi UDMR cu 5,4%. PRM se apropie de pragul electoral cu 4%. Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013 pe un eşantion reprezentativ de 1082 persoane, cu o eroarea maximă admisă de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Distribuţia votului a fost calculată din totalul votanţilor, iar nu din totalul populaţiei. 23,2% nu sunt hotărâţi, 11,6% declară că nu merg la vot, iar 7,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Confuzia cu brandul de acum 8 ani
Noutatea cercetării realizate în această lună este procentul obţinut de Alianţa Dreptate şi Adevăr, care însumează procentele Forţei Civice (între 2 şi 3%), cât şi de cele ale PNŢCD (între 1 şi 2%). INSCOP Research explică faptul că o parte din susţinerea Alianţei D.A. se bazează şi pe un sprijin latent datorat împrumutului de brand şi confuziei de nume. Este foarte posibil, crede INSCOP, ca o parte dintre respondenţii care au optat pentru Alianţa D.A. să fie foşti alegători ai Alianţei DA din urmă cu 8 ani.

USL şi PDL îşi conservă scorul obţinut în alegeri, dar perioada de culegere a datelor pentru baromentrul INSCOP-Adevărul a acoperit doar parţial perioada Convenţiei Naţionale a PDL şi deloc disputele publice din interiorul USL.

PPDD scade, PRM creşte
Partidul Poporului Dan Diaconescu înregistrează un scor sub cel obţinut la alegerile parlamentare din decembrie 2012, probabil pe fondul diminuării expunerii mediatice datorate închiderii postului de televiziune OTV, dar PRM se apropie de pragul electoral electoral cu cele 4 procente. Perioada premergătoare culegerii datelor a fost marcată de intensificarea vizibilităţii temelor naţionaliste cu dimensiune etnică, explică INSCOP Research.

image

PSD şi UNPR, fruntaşe la europarlamentare
Pentru alegerile europarlamentare, INSCOP Research a testat separat cele două componente ale USL, de stânga (PSD-UNPR), respectiv de dreapta (PNL-PC). Institutul a optat pentru această formulă întrucât PSD şi PNL aparţin unor familii politice diferite la nivel european. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, PSD şi UNPR ar obţine 38,6%, în timp ce PNL şi PC ar obţine 22,7% din voturile românilor.
Diferenţa dintre cele două partide, care variază între 14 şi 16 procente, pare a se menţine relativ constantă, semnalează INSCOP.

Acutizarea tensiunilor între PSD şi PNL, tot mai evidentă în ultima perioadă, ar putea influenţa acest raport în condiţiile în care vor apărea diferenţe clare de poziţionare pe temele principale de agendă economică şi socială ale populaţiei sau pe alte subiecte conflictuale, crede INSCOP. Analiza INSCOP nu exclude ca expunerea unor tensiuni politice pe teme neinteresante pentru populaţie, dar interesante pentru politicieni, să coboare sprijinul pentru ambele formaţiuni.

Partidul Democrat Liberal ar obţine, dacă s-ar organiza alegeri europene în acest moment,  13,4% , Partidul Poporului Dan Diaconescu 8,1%, Alianţa Dreptate şi Adevăr PNŢCD-FC 5,2%, UDMR 4,8% şi PRM 3,8%. Distribuţia procentelor pentru partidele măsurate a fost calculată în baza totalului voturilor exprimate, iar nu a întregii populaţii investigate. 20,8% nu sunt hotărâţi, 10,4% nu merg la vot, iar 6,2% nu ştiu sau nu răspund.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite