Nou val de „bombe” bugetare din partea Coaliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, liderii celor mai mari partide din Coaliţie FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, liderii celor mai mari partide din Coaliţie FOTO Mediafax

Partidele din Coaliţie fac ce fac şi vin în Parlament cu proiecte de lege care măresc salariile diferitelor categorii de bugetari sau instituie noi beneficii, în ciuda faptului că în spaţiul public liderii Puterii fac apel la prudenţă.

Peste 30 de parlamentari din toate partidele Coaliţiei – PSD, PNL şi UDMR – vor să fie majorate salariile angajaţilor din prefecturi, în special ale celor cu funcţii de conducere. Motivul este că angajaţii din aceste instituţii sunt puşi să întocmească documente cu celeritate şi lucrează pe speţe unde trebuie mare atenţie. Măririle ar putea ajunge până la 1.795 de lei pentru un director, 1.132 de lei pentru un director-adjunct, în timp ce funcţii mai joase, cum e cea de şef birou, ar avea o mărire de 869 de lei. Nu în ultimul rând, instituţiile deconcentrate din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Educaţiei ar urma să beneficieze, „pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”.

Deşi la începutul zilei de marţi proiectul de lege era printre cele fruntaşe din plenul Senatului, la reuniunea liderilor de grup formaţiunile au stabilit să fie scos de pe ordinea de zi. Raţionamentul a fost că vor fi discutate doar proiectele de lege ordinare, unde este necesar vot al majorităţii celor prezenţi, în timp ce iniţiativa referitoare la modificarea Codului administrativ era organică. Prin urmare, votul trebuia să fie de jumătate plus unul din numărul senatorilor prezenţi.

Pe de altă parte, senatorii au respins o iniţiativă depusă de deputatul Adrian Cozma (preşedintele PNL Satu Mare), care prevede un sprijin mai mare către culte, adică echivalent cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară aflat în plată/persoană, pentru susţinerea personalului neclerical (cantori şi îngrijitori). În prezent, Legea salarizării unitare menţionează doar faptul că unităţile de cult primesc contribuţii pentru completarea veniturilor salariale ale personalului neclerical, fără a fi clar cât anume.

Beneficii şi pentru magistraţi

Mai mulţi aleşi ai PNL au depus un proiect de lege care modifică o ordonanţă de urgenţă privind salarizarea judecătorilor, procurorilor şi a altor categorii de personal din sistemul justiţiei, în urma schimbării acesteia fiind permis faptul ca banii care erau acordaţi cu titlu de chirie pentru magistraţi să fie folosiţi pentru achitarea unei rate sau a unei părţi dintr-o rată mai mare, în cazul magistraţilor care vor să cumpere o locuinţă. „Acordarea unor facilităţi pentru magistraţi şi familiile acestora constituie una dintre formele de garantare a exercitării profesiei în mod independent şi la un nivel corespunzător aşteptărilor societăţii (...) Având în vedere realităţile societăţii actuale, precum deficitul major de personal din unele instanţe şi parchete, la momentul actual este necesară instituirea unor prevederi legale care să asigure loializarea magistraţilor”, arată iniţiatorii în expunerea de motive.

De altfel, liberalii care au semnat proiectul susţin că deja există un precedent, adică poliţiştii şi cadrele militare care pot să folosească banii destinaţi chiriei pentru plata ratei unei locuinţe.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite