Nou pachet „Sprijin pentru România”. Ce măsuri economice şi sociale va adopta Coaliţia şi cum este strânsă cureaua în sectorul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu FOTO Mediafax

Liderii Coaliţiei au anunţat, în mesaje pe paginile lor de Facebook, măsurile economice şi sociale din noul pachet „Sprijin pentru România”, printre acestea fiind amânarea ratelor la bănci pentru nouă luni şi acordarea unui sprijin de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de sub 2.000 de lei. Pe de altă parte, vor fi luate şi măsuri pentru a diminua cheltuielile publice, una din acestea fiind suspendarea angajărilor la stat.

„Coaliţia de guvernare a decis astăzi lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice de ”Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferenţa de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaţilor din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie 2022”, a anunţat Marcel Ciolacu, un mesaj similar fiind dat şi de premierul şi şeful PNL, Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul a menţionat şi măsurile care vor fi luate de Executiv pentru a face economiii la bugetul de stat. Prima măsură este diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10 %, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială

De asemenea, a doua măsură este suspendarea angajărilor la stat, în condiţiile în care în ultimele luni a avut loc a loc angajări în mai multe valuri.

Mai mult, Guvernul vrea creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei. Nu în ultimul rând, Guvernul vrea  accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, Coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite